Apple VS Μικρομαλακή: The real deal

Published by KCorax in Misc, Software

xpvsx.jpgΤο παρακάτω αποτελεί μεταφορά συζήτησης απο το post "10 beta invitations για το Windows messenger 8 Live:
Με παρεξηγείς. Αυτό το οποίο προσπαθώ να πω είναι τα προϊόντα της apple δεν είναι όσο άγια φαίνονται και ο Jobs κάνει πολύ καλά τη δουλειά του στο να παραμορφώνει την πραγματικότητα. Τώρα με τη σειρά στα επιχειρήματά σου:

– Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη κοστολογεί το υλικό του imac στα 900$ με κόστος πώλησης 1400. Μέσα αυτή τη διαφορά κόστους μπορώ να προσθέσω windows αρκετά συμπληρωματικά προϊόντα. Άσε δε που στα win θα κάνω remote desktop χωρίς να το αγοράσω σαν ξεχωριστή εφαρμογή (και άλλες πολλές εφαρμογές βέβαια). Τελευταία φορά που το κοίταξα η άδεια για RD 2.0 ήταν ασύμβατη με οτι προηγείτο του Tiger και κόστιζε 150$.
– Εναλλακτικά μπορείς να μεταναστεύσεις σε linux και με το gnome (απο το οποίο γράφω αυτό το κείμενο) να απολαύσεις χωρίς έξοδα σχεδόν εφάμιλη λειτουργικότητα με ενα mac. Μην ακούσω αηδίες για την κονσόλα — δεν ξέρω να την χρησιμοποιώ, αυτό κάτι λέει. Αν και σκαλίζοντας σε κάτι site για osX tricks με παρέπεμπαν συχνά στο bash…
– Το παραμυθάκι με το defrag το ακούμε συχνά απο όσους κυρίως χρησιμοποιούν linux. Η αλήθεια είναι οτι το να επιτρέπεις εσωτερικό κατακερματισμό παρέχει πολύ καλύτερες ταχύτητες εγγραφής. Είναι συνειδητή η επιλογή., αντί να πληρώνεις κάτι στο runtime το πληρώνεις σε χρόνο της επιλογής σου εκτός και αν το αμελήσεις πολύ οπότε όντως πληρώνεις παραπάνω. Σοβαρά πάντως όσο χρησιμοποιούσα windows κατέβαζα πολλά τόρεντ αλλα δε θυμάμαι να έκανα ανασυγκρότηση. Θα φταίει που την κάνει μόνο του όταν αδρανεί. Όσο για το fs των mac δεν έχω ακούσει ποτε κάτι καινούργιο. Στο linux πχ χρησιμοποιώ jfs και σκέπτομαι να δοκιμάσω και το zfs που έφτιαξε η sun για solaris το οποίο μου δίνει και transactions. Απο την άλλη το ίδιο κάνει και το ntfs 6.0 των vista. Μπορείς να πεις το ίδιο για ενα mac ;
– Συμφωνώ δε γίνεται να κάνουμε μεταβάσεις την ίδια μέρα. Για αυτό το λόγο η apple θα έπρεπε να προειδοποιεί τους ISV που εξαρτώνται απο αυτήν ή συμβιώνουν (adobe, metrowerks κ.α.). Αλλα απο οτι φαίνεται έχει κάθε διάθεση να τους ξεκάνει, κάτι που φαίνεται και απο τα προϊόντα λογισμικού που εκδίδει.
– Αυτό που περιέγραφα με τους άθλους παραπάνω είναι οτι κατανάλωνα πολύ χρόνο για να δω πως θα κανω τη δουλειά μου γρήγορα. Εντάξει τα σχόλια για τη rosetta ήταν κακεντρεχή αλλα αντανακλούν μια αλήθεια.
– Στην windows φέτα του υπολογιστή μου τρέχω avast antivirus (free) και το spybot search and destroy (επίσης free). Τα χρειάστηκα μόνο μια φορά που κατέβασα ενα κρακ και όντως μου εκανε το κουτί πατίνι. Θα περιγράψω σε μελλοντικό ποστ (γιατι βραδυάζει) μια τρύπα που τρέχει σε osX < 10.4 και επιτρέπει arbitrary code execution με απλή επίσκεψη του safari σε σελίδα. Με τα κριτήριά σου θα έπρεπε να πάρω xbox — πωπω ms γράφει απάνω…
– Θέλω να τρέχω παιχνιδάκια στο *pc* μου! Για αυτό δεν πέφτει λόγος ούτε στο θεό.  Είμαι σε άλλη χώρα και δεν μπορώ ούτε να αγοράσω ούτε να μεταφέρω τηλεόραση και κονσόλα.Τώρα που προτείνεις όμως κονσόλα τι να πάρω ; το ps2 πάλιωσε το ps3 αργεί… κρίμα και ήθελα ενα cell στο σπίτι μου. Αν είναι λογικό να παίρνω κάθε φορά ότι είναι τοπικά καλύτερο αυτό με οδηγεί στο xbox. Όχι όμως θα έπαιρνα ps2 γιατι έχει περισσότερους τίτλους και συμβατότητα με τίτλους που είχα παίξει και θέλω να ξαναδώ απο το ps1.
– Το να αξιολογείς ενα λειτουργικό ως καλύτερο είναι η επιστήμη του βουντού. Όταν κάνεις ενα review σπας την κρίση σε κατηγορίες βαθμολογείς και μετά για κάθε κατηγορία κοινού πολλαπλασιάζεις κάθε τομέα με άλλα βάρη/ποσοστά. Για ενα gamer την ποικιλία παιχνιδιών (γκούχου) για εναν επιχειρηματία το αν μπορεί να διαβάσει τα εταιρικά μέιλ μέσω WebDAV (γκουχου γκούχου) και για άλλες κατηγορίες άλλα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι χρήστες μειονοτικού λογισμικού είναι οτι στα βάρη αυτά μπαίνουν και παράγοντες ψυχολογικοί και άλλοι όπως το αν μου περισεύει χρόνος για να πηδήξω σε άλλη πλατφόρμα οι οποίοι δεν εξαρτώνται απο το προϊόν αλλα απο τον καταναλωτή.
– Στην μητέρα μου πχ που πλησιάζει τη συνταξιοδότηση και της βγαίνει η γλώσσα γραβάτα στο γραφείο της απο την κούραση δε θα πρότεινα καμία αλλαγή πλατφόρμας, ούτε σε vista. Πολύ απλά δεν θα κερδίσει τίποτε. Με βολεύει όμως που αισθάνομαι ασφάλεια όταν της στέλνω τίποτε χαζοπαιχνιδάκια που τσιμπάω σε σκοτεινά site γιατι ξέρω οτι θα μπορεί να τα τρέξει.
-  Αντικειμενικά το καλύτερο σφαρικά λειτουργικό σύστημα που έχω συναντήσει είναι το BeOS το οποίο ξεπέρασε τη βιομηχανία λογισμικού ταχύτατα και εισήγαγε τρόπους μεταεπεξεργασίας τους περιβάλλοντος βιτριολικούς για τα τότε δεδομένα. Καμία σχέση με το σύρσιμο του cd στα σκουπίδια για να το βγάλω μιλάω για ουσιαστικά πράγματα. Τεχνολογικά δε ήταν ενα θαύμα. Θυμάμαι στον 486 μου είχα ανοίξει 20 instance video player και ενα τρισδιάστατο αντικείμενο που περιέστρεφα και *δεν κόλλαγε*. Αυτό ήταν μικροπυρήνας επιδόσεων όχι το mach που το δείχνει και σαν κάτι γυαλιστερό. Ξεχνάμε την χλεύη των ερευνητών ΛΣ για το mach σε μια νύχτα επειδή το επέλεξε η apple ;
– Συμφωνώ οτι αυτή τη στιγμή και τα τελευταία 3 χρόνια το osX έχει καλύτερα χρηστικά χαρακτηριστικά απο τα xp. Αυτό δεν πειθει για να αλλάξω πλατφόρμα
– Τα vista δεν αντιγράφουν μόνο. Τα γραφικά αφήνουν το osX πίσω για ενα και μόνο λόγο: DirectX 10 *ΤΕΛΟΣ*. Να σημειώσω οτι παρά τις αηδίες που γράφονται κατα καιρούς το openGL *δεν* εξομοιώνεται μέσω directX στα vista. Ακόμη και έτσι όμως πρέπει να θυμόμαστε οτι κανείς δεν χρησιμοποιεί το msoGL.dll γιατι δεν είναι ανοικτό/τροποποιήσιμο. Για το UI οι πλατφόρμες είναι πλέον ισοδύναμες. Επίσης στα vista προσδοκώ το Indigo το οποίο μου δίνει web services που τσακίζουν κόκκαλα και το WinFS που επίσης αψηφώντας δημοσιεύματα είναι μέσα στο πακέτο. Να σημειώσω οτι αυτά τα τρέχω και στα xp μέσω της community preview. That΄s right: Community έχει τέτοιαν η ms και κάνει και preview. Εσύ τι περιμένεις απο το Leopard ; Α ναι δεν ξέρεις ακόμη. Το γεγονός είναι οτι όταν βγεί το λειτουργικό θα έχει περισσότερη λειτουργικότητα μέσα στο πακέτο και σε μικρότερο κόστος. Είναι δε για την ms οτι ήταν η μετάβαση απο os classic σε osX δλδ μια δραματικά πιο προχωρημένη πλατφόρμα.
– Τώρα όσο για αντιγραφές:
dashboard = konfabulator έτη πριν το 10.4. Άσε δε που ενσωματώνεται στο UI και δεν απαιτεί να αλλάξεις κατάσταση εργασίας. Είναι και free τώρα απο το yahoo και ωπ τρέχει μόνο σε windows πλεόν. καταστροφή.
spotlight = beagle έτη πριν το 10.4 και πριν απο αυτό το find του BeOS το οποίο έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά.
aqua = metaOS εικονικό ΛΣ που έτρεχε πάνω σε amiga και αργότερα χρησιμοποιήθηκε απο τον ίδιο άνθρωπο (Kai Krause που αυτός και η Susan Care είναι οι θεοί του UI) που έκανε το aqua για να φτιάξει το περιβάλλον φιλοξενιάς plugin της metacreations για το photoshop.
Να σημειώσω πάντως οτι στα w98+ με windowblinds αλλάζαμε το περιβάλλον κατα βούληση, στο osX αλλάζει τίποτε ; Ουφ ούτε σε ψυχανάλυση τέτοια ανακούφιση. 

Comments (19)

« 1 [2] Show All

ispofacto

pantos to flame den nomizo oti odigei pouthena ektos apo to aperioristo flood. den nomizeis? :) Na se peiso den prokeitai oute na me peiseis eksallou giati afta einai kathara prosopika kai ipokeimenika gousta se kapoio vathmo panta. As min to sinexisoume eis to apeiron…

March 21st, 2006 at 1:50 pm

Petrakeas

de exei noima i frasi “pio leitourgiko einai kalitero”.Nomizw oloi simfwnoume s’auto.To ti einai kalitero exei na kanei me to ti asxoleitai o ka8enas k an prokeitai gia etairia pou prepei na epileksei leitourgiko mpainoun polles parametroi akoma.

Ostoso eipw8ikan kapoia epixeirimata pou xtipane kapws:

-”Gia pc den pistevo oti bgainoun pia aksiologa paixnidia”
osoi asxolountai me gaming 8a tous fanei asteio auto, opws k i ipoloipi paragrafos.An itan etsi i nvidia k i ATI 8a eixan kleisei, oute 8a kaname anaba8misi gia na paiksoume paixnidares opws to Farcry, Wow , COD2 klp(edw mpainoun ta gousta tou ka8enos)

-de nomizw oti oloi 8eloume na kanoume ta windows na moiazoun me mac os.Ta programmata pou alalzoun skin sta windows prosferoun poikilia skins, pou ena meros apo auta einai empneusmeno apo mac os.

-”Katarxas den boro na katalavo pos ginete na mou ipostirizeis ta windows eno exeis linux pano sto pc sou”
bale k esi mac os epitelous

March 21st, 2006 at 3:02 pm

KCorax

- Ο λόγος που χρησιμοποιώ linux είναι η ανοικτότητα και λειτουργικότητα. Για να στήσω ίδιο σύστημα με το suse μου στο (προτιμηταίο κατ’εμέ) freeBSD (που το πονάω σα σύστημα αλήθεια) πρέπει να ανάψω λαμπάδα στη μεγαλόχαρη και να τάξω το πρώτο μου παιδί. Αδιαμφισβήτητα όμως τα εργαλεία ανάπτυξης που έχει η ms -βλέπε vs.net biztalk .net framework- αφήνουν ακόμη και τις J2EE λύσεις να τρώνε σκόνη. Αυτή είναι κατ’εμέ η δύναμη της ms. Και όταν με το καλό βγεί το XNA (vs.net περιβάλλον με πλατφόρμα στόχο το xbox) και η IBM θα δίνει (στην καλύτερη των περιπτώσεων) το codewarrior (που έβαλε την freescale να το αγοράσει) με τον octopiler θα δούμε σε τι προτιμούν να προγραμματίζουν οι κατασκευαστές παιχνιδιών.
- Ελπίζω και συμμετέχω με κώδικα για το mono.net το οποίο τρέχει .net εφαρμογές πάνω σε linux και άλλα. Το σκεπτικό μου έιναι οτι έτσι δεν θα χρειαστεί η βιομηχανία να τρέχει windows servers παντού.
- Η apple πάντα έπασχε σε εφαρμογές και δυναμικό. Είναι νοσηρό να βαφτίζεις τα προϊόντα σου revolutionarily simple επειδή δεν μπορείς να φτιάξεις αξιοπρεπή εργαλεία. Ειδικά το xCode είναι προσβλητικό, χάθηκε να κάνουν ενα plugin για eclipse ; Και μάλιστα μπορούσαν να το κάνουν όταν βρίσκονταν ακόμη υπο τη φτερούγα της IBM.
- Δεν έχει κρεμάσει τους χρήστες ; Γιατί δεν είδα ποτέ 3GHz g5 ή έστω ενα αξιοπρεπώς γρήγορο powerbook ; Γιατί δεν τρέχουν οι εφαρμογές μου όσο γρήγορα θα έπρεπε σε μια υπερκοστολογημένη πλατφόρμα και πρέπει να χρησιμοποιώ rosetta ;
- Η δικαιολογία για το exploit είναι απαράδεκτη όταν την λέει η ms και εξίσου απαράδεκτη όταν την λέει οποιοσδήποτε άλλος.
- εαν είχε αγοράσει το beOS δεν θα έλεγα τα ίδια – θα έπρεπε να είμαι κολλημένος. πρέπει να σου πω οτι μέχρι πριν κάποια χρόνια συμβούλευα τον κόσμο να πάρει mac, μέχρι που συνειδητοποίησα οτι η πλατφόρμα δεν πάει πουθενά. Ρέπει δε στα όρια μεταφυσικής κλειστότητας και αλήθεια δεν πρόσφέρει στον προγραμματιστή *τίποτε* που δεν προσφέρουν οι άλλοι στις βασικές τους διανομές ή έστω με κάποια freeware, μα *τίποτε* σου λέω.
- Είναι τραγικό να κατεβάζω screencasts για την -επίσης απεχθή θά κάνω ξεχωριστό ποστ για αυτό- ruby και να βλέπω το mac περιβάλλον απο πίσω. Το κάνει ο άνθρωπος γιατί ; του προσφέρει τίποτε παραπάνω ; Μην ακούσω για το cool factor με αρρωσταίνει.
- Κάποτε το λέγαμε για το linux και με αρρώσταινε περισσότερο. Ήταν στην κονσόλα ο κόσμος τότε και σε μια λίστα διάβαζα για τα ‘πλεονεκτήματα’ του cli περιβάλλοντος, μα ποιά είναι άνθρωπέ μου ; “Είναι δημοσιευμένα να τα βρείς εσύ”. Αυτή η νοοτροπία που διέπει και τις συζητήσεις κόστους των mac πάει την ανθρωπότητα πίσω και με καθιστά υπερτασικό.
- Ανέφερα οτι και στο linux και στα mac έχουμε τρόπους για να πάρουμε τις γραμματοσειρές της ms αλλα δεν υπάρχει _ενδιαφέρον_ για το αντίστροφο ;
- Η αλήθεια είναι οτι τα mac πλέον είναι πιο ακριβά και το υλικό τους άμεσα συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα x86. Η apple δεν μπορεί πια να πουλάει τρέλα με φτιαγμένα benchmark. Ανακάλυψε πρόσφατα και τα SPEC για να κρίνει τα intel τσιπάκια. Πότε στο παρελθόν χρησιμοποίησε spec benchmarks ; Τα είχε υπ’οψην όταν πουλούσε power ;
- Μα το θεό το styleXP που έχω στα windows μου το είχα αγοράσει και το χρησιμοποιώ για το watercolor theme. Το aqua πολύ απλά σπαταλάει την οθόνη μου με χαριτωμένα περιθώρια. Τώρα που το λες όμως δεν είδα κανένα θέμα που να με εμποδίζει να αλλάξω το μέγεθος ενός παραθύρου σέρνοντάς το απο το πλάι, άρα δεν είναι πολύ aqua οι απομιμήσεις.
- ερμ glide ; κάτι μπέρδεψες.
- διασκεδάζω πολύ με το flood και δημιουργώ και δεδικασμένο για μελλοντικές αναφορές. ίσως στο τέλος και να το μεταφράσω, μουχαχαχα.

March 21st, 2006 at 3:27 pm

stelabouras

omg this is a flooding virus! ok iremiste ligo :P

March 21st, 2006 at 8:06 pm

antiKCorax

mac mac mac ke pali mac naomizo pos pote den epiases sto xeri sou pontiki tou mac giana katalabis posi elef8eria soy prosferi!!!
mporis na mou pis tote giati i ms erxete teleftea se oles tis anaba8misis???

March 30th, 2006 at 11:27 pm

KCorax

Ποιό ποντίκι εκείνο το στρογγυλό του πρώτου imac που έκανε μήνυση η apple κατά του αγγλικού φορέα φαρμακολογίας για να μην το κυρήξουν εργονομικά ακατάλληλο ;
Ερμ, το τελευταίος δε συντάσεται με αναβάμιση νομίζω ; Ίσως εννοείς συγκριτικά, αλλα συγκριτικά μεταξύ λειτουργικών συστημάτων δεν νόημα. Εγώ προσφέρω επιχειρήματα και εσύ βήχεις: ‘η μαμά μου μου είπε οτι είναι καλύτερα τα mac’ . Για τι σκοπό ; Γιατι παραπάνω υπέδειξα αρκετά ελαττώματα σε κάθε τομέα.

Έχω αντί-fan . Είμαι celebrity γουστάρω !!!

March 31st, 2006 at 12:30 pm

antiKCorax

diafono ka8eta gia tin apopsisou gia tin platforma kitakse kalitera i alages pou ixe to os8 mexri to simerino x ine terasties!
ego 8a ta paro diaforetika ta pragmata piges pote se efimerida ke na min exi toylaxisto ena tmima me ipologistes
apple doylepse ena epagelmatiko programa (FreeHand,Photoshop)pano se ena pc ke meta doylepse to idio pano se ena mac na doume an 8a bris diafora giafto onomazonte ke epagelmatiki ipologistes (oxi prosopiki ipologistes)
gia to 8ema tis simbatotitas tora enas pou doulebi mac den xriazete na doulepsi pano se pc gia ti ine kalimenos
mia epixirisi 8a exi enan ipologisti pou den 8a ine sigouros otan ton klisi tin nixta an 8a anabi to proi
enan ipologisti mac 8a arxisi na sou kani problimata meta apo ta 8 xronia ke milo me prosopiki pira eno to pc sta 3 xronia 8eli anaba8misi
pistebo pos ta ipolipa pou ipes ine leptomeries
na serotiso kati mipos plironese apo kapia eteria gia na kanis disfimisi stin apple epidi epesan i polisis ton adin koumparadon toys???
min mou pis oti sigrinis to hardware ton pc me tou mak giati emena sta aftia mou akougete gelio!!!
ke gia tin omorfia 1 exo na po seola ta erga megalon kalitexnon pou exo di oli i ipologistes ine apple!!!!

gia to telefteo pou ipes kamexaran!!!!!

March 31st, 2006 at 11:51 pm

KCorax

1. Τα os9- ήταν cooperative multitasking (σαν win 9x ενα πράμμα), απο 10.0 και έπειτα και κάθε εφαρμογή για προηγούμενο σύστημα τρέχει με εξομοίωση εκτός αν βρείς carbon έκδοση (όχι οτι φυτρώνει στα δέντρα έτσι ; ). Συμφωνώ είναι τεράστιες έχουμε πλέον preemptive multitasking και κάτι που μοιάζει με μικροπυρήνα, σχεδόν έφτασε τις άλλες πλατφόρμες. Αλλα αυτό σαν επιχείρημα τι στηρίζει ;
2. Το επιχείρημα για την ταχύτητα το έχασε η apple όταν μετακινήθηκαν σε x86. Και πριν δηλαδή ήταν εξαιρετικά συζητήσιμο -όπως ανέφερα μόλις πρόσφατα ανακάλυψε τα spec benchmarks.
3. Απο εκεί και πέρα αν και ο μικροπυρήνας είναι σαφώς πολύ πιο ευέλικτος δεν φαίνεται να απολαμβάνει πολλά η πλατφόρμα. Κάθε φορά που εγκαθιστώ κάτι μου ζητά επανεκκίνηση, μερικές φορές με εμποδίζει να εγκαταστήσω πολλά πράγματα όπως κάνω στα windows. Είναι απλά σπαστικό.
4. Επίσης όπως ανέφερα η επιστημονική κοινότητα χλεύαζε τον mach ακριβώς γιατι ήταν τόσο αργός, κυρίως γιατι όποτε κάνει ipc αντιγράφει το μπλόκ μνήμης. Πρίν αυτο το έλυναν με το altivec που είχε vector copy τώρα τι κάνουν ;
Τα προβλήματα ταχύτητας ήταν ενας απο τους λόγους για τον οποίο το focus της διεθνούς κοινότητας έχει μετακινηθεί στο L4. Ψάξε το λίγο.
5. Τη διάστιξη προσωπικός/επαγγελματικός πρώτη φορά τη ακούω. Μπορείς να μου τη δείξεις κάπου ; (εκτός απο τις τελευταίες σελίδες του ram, το οποίο κατα τα άλλα συμπαθώ αρκετά)
6. Μια επιχείρηση θα θέλει και κεντρική αλληλογραφία webdav/exchange κλπ κλπ. Εαν δεν έβγαζε η ms το entourage (outlook) θα έτρωγα τα μανίκια μου εδω πάνω που είμαι.
7. Εαν έχεις δουλέψει σε os

April 1st, 2006 at 1:18 am

KCorax

os < 10 θα ξέρεις καλά τι σημαίνει βόμβα έτσι ; Είχα την ευτυχία να παίξω με os 9 και το είχα συμπαθήσει για λόγους εργονομίας — το ίδιο που βιώνω τώρα με το gnome — αλλα η βόμβα, βόμβα. Και το multitasking λίγο σπαστικό, όποτε έφερνα ενα παράθυρο επάνω τραβούσε και τα υπόλοιπα της ίδιας εφαρμογής.
8. Το hardware με εξαίρεση το efi/bios και το οτι η apple επιβάλει διαφορετικά firmware στις κάρτες γραφικών είναι πλεόν το ίδιο . <- αυτό είναι τελεία έτσι ;
9. Σύμφωνα με φρεσκότατη έρευνα της Forrester οι πωλήσεις της apple έπεσαν, όχι των υπολοίπων.
10. Θα πετύχουμε ψυχρή σύντηξη με μία πιπεριά, ένα συνδετήρα και μια ξεφούσκωτη μπάλα ποδοσφαίρου. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες νομίζω.

Άντε πάλι να με κράζει ο stpetrak για το flood…

April 1st, 2006 at 1:18 am

stelabouras

Epidi 8ewrw oti den vgainei kapoio simperasma apo auton ton ‘o 8eos na ton kanei’ dialogo kleidwnw to post gia na iremisoun ta pnevmata ligaki…

April 1st, 2006 at 12:48 pm

« 1 [2] Show All