Γαλλική νομοθεσία πιθανόν να υποχρεώσει την Apple να ‘ανοίξει’ το iTunes DRM για συσκευές τρίτων

Published by KCorax in General, Music, Tech

itunes.jpgΤις τελευταίες ημέρες πέρασε απο την Γαλλική βουλή νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει τους vendors ψηφιακής μουσικής να παρέχουν τρόπους ωστε να μπορεί το περιεχόμενο που αγοράζει ο καταναλωτής να αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε DRM compliant συσκευή.
Η νομοθετική ρύθμιση είναι συνέχεια της περυσινής αγωγής της Γαλλικής κυβέρνησης κατά Apple και Sonystyle.europe επειδή δεν παρέχουν τρόπο να αναπαράγει ο αγοραστής την μουσική του σε συσκευές άλλες απο τις κατασκευασμένες απο την κάθε εταιρεία. Η αγωγή χάθηκε γιατι οι εταιρείες προέβαλαν την δικαιολογία οτι στην Ευρώπη δεν υπάρχει νομοθεσία αντίστοιχη της πράξης DMCA που ισχύει στις ΗΠΑ.
Το Digital Millenium Copyright Act αποτελεί μυστηριώδη νομοθεσία η οποία καθιστά παράνομο το ‘πείραγμα’ του υλικού ψηφιακής διαχείρισης δικαιωμάτων (DRM). Έτσι αν και και είναι νόμιμο οι χρήστες να παράγουν αντίγραφα της μουσικής τους για προσωπική χρήση, θα πρέπει να το κάνουν με τρόπο που να μην παραβιάζει το DRM υλικό. Στην ουσία δηλαδή δεν μπορεί να γίνει.

Οι apple/sony πρότειναν λοιπόν στους Γάλλους πολίτες να αντιγράφουν τη μουσική τους μέσω των καλωδίων εξόδου ήχου (μεγαλοφυές) και έτσι να παίρνουμε τη μουσική μας όπου θέλουμε. Η γαλλική κυβέρνηση όμως αντιπρότεινε οτι εαν κάποιος αγοράσει ενα μουσικό κομμάτι θα πρέπει να μπορεί να το ακούσει όπου θέλει και όχι μόνο σε iPod/NetMD, και το αποτέλεσμα ήταν η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Αν και η νομοθεσία φαίνεται περίεργη σαν κάτοχος netMD και πελάτης της sony ευελπιστώ οτι η νομοθεσία θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη και οτι κάποια μέρα θα μπορέσω να αντιγράψω τη μουσικά που αγοράζω online σε ενα μουσικό cd χωρίς να καρφιτσώνω κουκλάκια του Koizumi ο οποίος συν τοις άλλοις κάνει και περμανάντ δύο φορές το χρόνο. Παρά τις δημοφιλείς απόψεις δε νομίζω η apple/sony να αποσυρθούν απο τη Γαλλική αγορά αν και ειδικά η για την apple η Γαλλία είναι το 2% του κοινού (δηλαδή τρίχες) αφου είναι σχετικά εύκολο η νομοθεσία να διαδοθεί στην υπόλοιπη ευρώπη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ars technica το οποίο παρακολουθεί το θέμα DRM γύρω απο την apple τα τελευταία 4 χρόνια. 

Comments (5)

ispofacto
March 23rd, 2006 at 7:26 pm

DEN exei ipoxreothei akoma AN epikirothei telika THA isxiei apo to maio kai meta opote kane allagi ston titlo ipoxreonete kai vale borei na ipoxreothei!!! :)

“On Tuesday, lawmakers in the National Assembly, France’s lower house, voted to approve the proposed law by a vote of 296-193. The legislation now has to be debated and voted by the Senate — a process expected to begin in May.”

ispofacto
March 23rd, 2006 at 7:27 pm

DEN ipoxreonete akoma AN epikirothei o nomos THA ipoxreothei kai THA isxiei apo ton maio opote mia alagi sto rima ipoxreonete vazontas ena borei tha itan pio antikeimeniki pistevo!!! :)

On Tuesday, lawmakers in the National Assembly, France’s lower house, voted to approve the proposed law by a vote of 296-193. The legislation now has to be debated and voted by the Senate — a process expected to begin in May.

KCorax
March 23rd, 2006 at 8:05 pm

H apple φαίνεται να το αντιμετωπίζει σαν ρεαλιστική και όχι υποθετική απειλή: http://www.wired.com/news/technology/0,70466-0.html?tw=rss.index .

KCorax
March 24th, 2006 at 3:09 am

πωπω τι ξέθαψα…
http://www.songbirdnest.com/nivi/blog/jobs_france

ispofacto
March 24th, 2006 at 9:11 am

borei na to antimetopizei san realistiki apeili alla DEN exei ipoxreothei akoma opote o tiltos einai lanthasmenos.