Η κριτική της Apple για τα Vista

Published by stelabouras in Tech, Videos

Βλέποντας αυτό το video απο το καλοκαιρινό event της Apple (WWDC 2006) στο οποίο ο Steve Jobs παρουσιάζει τα Vista ως μια αντιγραφή του MacOSX, αναρωτιέμαι αν οι εταιρίες πρέπει όντως να σχολιάζουν τόσο έντονα το γεγονός οτι οι αντίπαλοι τους αντιγράφουν…

Comments (8)

liakos
September 16th, 2006 at 5:53 pm

Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πολιτική της Apple για να υπενθυμίζει στους καταναλωτές της ότι πράγματι έχουν κάνει σωστή επιλογή έναντι στα MS προϊόντα. Η πλάκα σε όλο το γεγονός είναι ότι δουλεύει! Δημιουργεί μια μάζα αφοσιωμένων καταναλωτών πάνω στη μάρκα της. Δεν είναι τόσο οι τεχνολογικές καινοτομίες που είναι μπροστά η Apple, αλλά το τμήμα marketing που έχει. Φυσικά και τα προϊόντα της είναι καινοτομικά, αλλά όχι σε τόσο βαθμό ώστε να χλευάζουν τα windows.
Πάντως, μετά το πάθημα του Mac το 1984, ο Jobs έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφύγει την αντιγραφή, γι’αυτό προσπαθεί συνέχεια να υπενθημίσει στους πελάτες του ότι η δική του εταιρία πάντα θα έχει μερικές υπερβάσεις να τους προσφαίρει. Κάνει το παλαιότερο κόλπο στις πωλήσεις : Δεν πουλάει τεχνολογία, πουλάει όνειρα, και πιστεύω ότι το κάνει εξαιρετικά.
By the way, η ατάκα του video είναι μία : Underneath the hood, it’s still windows….

KCorax
September 16th, 2006 at 6:25 pm

> By the way, η ατάκα του video είναι μία : Underneath the hood, it’s still windows….

Αυτό σημαίνει οτι μπορώ ακόμη να τρέχω τις εφαρμογές μου χωρίς εξοιμοιωτές έτσι δεν είναι ; Αν και στα Vista πέταξαν εντελώς το Dos runtime απο τον πυρήνα :( .

Sugar
September 16th, 2006 at 7:15 pm

Ίσως να είναι over the top μερικές φορές, και ίσως οι σκληροπυρηνικοί Windows users (και πολλοί άλλοι) να μην το γουστάρουν, αλλά με αυτό το στεγνό και κυνικό χιούμορ κι ένα μικρούλι iPod nano κατάφεραν να με πείσουν (εμένα, που σας διαβεβαιώνω άναβα λαμπάδα στα MS Windows) να πάρω Mac.

Δουλεύει ή δεν δουλεύει λοιπόν το marketing τους, όπως λέει κι ο liakos;

Δεν βρίσκω κάτι ιδιαίτερα κακό στη λογική τους. Έχω δει χειρότερα στο χώρο του marketing.

Επίσης, δεν έχω δει επίσημη παρουσίαση της Apple π.χ. για το voice recognition (ένα τυχαίο παράδειγμα διάλεξα ;)) που πήγε completely wrong. (τραγικό, τον λυπήθηκα τον κακομοίρη που παρουσίαζε γμτ)

KCorax
September 16th, 2006 at 7:44 pm

> δεν έχω δει επίσημη παρουσίαση της Apple π.χ. για το voice recognition που πήγε completely wrong.

Της ms ήταν που πήγε φούντο η παρουσίαση, και έκανε και άσχημο χιούμορ η μηχανή. H Apple δεν παρουσιάζει ποτέ κάτι που μπορεί να πάει στραβά. Πληροφοριακά η αναγνώριση φωνής (για φωνητικές εντολές μόνο) του OSX είναι καλή αλλά δεν την έδειξαν ποτέ live.

Sugarenia είσαι τρυφερή σαν άνθος και τραγανή σα μήλο. Να σε δαγκώσω με τα σκληροπυρηνικά μου δόντια ;

liakos
September 16th, 2006 at 7:45 pm

Βασικά υπάρχουν επιδείξεις τις Apple που δεν πήγαν καλά https://www.youtube.com/watch?v=KsKKQNZG3rE , αλλά είναι θέμα αντιμετώπισης καταναλωτή. Στην apple είναι ορισμένα πράγματα που τα θεωρούν δεδομένα, πράγμα που δεν ισχύει στην Ms. Το χαρακτηριστικότερο είναι η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση του λειτουργικού. Δεν απαιτείται πουθενά από τον χρήστη μια περίπλοκη ρύθμιση, προκειμένου να δουλέψει κάτι. Απλά το βγάζεις από το κουτί και ξεκινάς την δουλειά σου.

Αυτό βέβαια οφείλεται στην κλειστή αρχιτεκτονική των υπολογιστών της Apple και των βελτιστοποιημένων drivers πάνω στην συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Αλλά για σκεφτείτε λίγο: εκείνο που έριξε στο ‘καναβάτσο’ την Apple στα 80′ και απογείωσε την Ms, η ανοιχτή αρχιτεκτονική, σιγά σιγά δουλεύει αντίστροφα για τις 2 αυτές εταιρίες. Η Ms φαίνεται να βυθίζεται από το ίδιο της το βάρος με τους χιλιάδες drivers που πρέπει να ενσωματώσει και τους εκατοντάδες χιλιάδες ιούς που πρέπει να αντιμετωπίσει, ενώ η Apple βγάζει στιβαρά και εύχρηστα μηχανήματα με κόστος στην επεκτασιμότητα.

Γεγονός είναι ότι όσο θα μειώνεται το κόστος στο hardware, η Apple συνεχώς θα επεκτείνεται, διότι τα μηχανάκια της θα είναι προσβάσιμα σε όλο και ευρύτερο κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγώ, όπου όταν πρωτοπήρα PC, το κόστος ήταν στο μισό σε σχέση με έναν mac. Τώρα ανταγωνίζονται σε τιμές, αλλά δεν ανταγωνίζονται σε ευχρηστία.

Υ.Γ. Μην μου πείτε πάλι για παιχνίδια και Mac. Προτιμώ να πάρω το X360 παρά μια ATI των 500 ευρώ. Μιλάμε για desktop PC.

liakos
September 16th, 2006 at 7:49 pm

Λεπτομέρια… Πιστεύω ότι η MS μπορεί να κάνει θαύματα σε κλειστή πλατφόρμα. Π.χ. βλέπε XBOX. Από και ύστερα είναι θέμα marketing..

stelabouras
September 16th, 2006 at 9:34 pm

Πάντως τα keynotes της Apple δεν είναι flawless. Για ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω google video ;)

http://video.google.com/videoplay?docid=-6529834901915639077&q=bloopers

KCorax
September 16th, 2006 at 10:06 pm

Δεν είπα οτι είναι τέλεια τα keynotes, είπα οτι δεν παίρνουν ποτέ ρίσκο σε παρουσιάσεις. Δεν δείχνουν beta χαρακτηριστικά που να μην είναι γραφιστικά τέλεια και δεν στήνουν υπολογιστές για να δοκιμάσει ο κόσμος το beta λογισμικό στα WWDC συνέδριά τους. Τους λένε πάρτε το σπίτι σας δε θέλω να σκάσει βόμβα και να το πάρουν είδηση οι κάμερες.

Στην ουσία είπα οτι πρόκειται για ένα μείγμα έλλειψης θάρρους και εμμονής με το φαίνεσθαι.