10+1 πιο χρήσιμα προγράμματα μετά απο ένα format

Published by stelabouras in Software, Tech

windows-logoΣτην παρακάτω λίστα προσπάθησα να μαζέψω με σειρά προτεραιότητας, τι προγράμματα πρέπει να εγκαταστείσετε σε ένα PC στο οποίο μόλις έχει γίνει format και έχουν περαστεί τα Windows, τα Service Packs/.Net Frameworks και οι drivers! Για κάθε κατηγορία έχω με έντονη γραφή την πρώτη επιλογή χωρίς αυτό να σημαίνει οτι και η δεύτερη δεν είναι εξίσου καλή, πολλές φορές μπορεί η μία να καλύπτει την άλλη! Ας αρχίσουμε λοιπόν..

1) Antivirus : Nod32 Antivirus AntiVir
Το Nod32 αποτελεί μια πολύ ελαφριά και έγκυρη λύση για το θέμα των ιών. Η μηχανή του είναι αρκετά δυνατή και το ίδιο το πρόγραμμα δεν είναι βαρύ (βλ. Norton Antivirus ). To Antivir το έχω βάλει ως εναλλακτικό στην περίπτωση που κάποιος προτιμάει κάτι free (as free beer :P). Φυσικά για τους σκληροπυρηνικούς υπάρχει πάντα ο Νόρτονας αλλά δεν θα το συνιστούσα, τελευταία έχει την τάση να παίζει με τα νεύρα μου!

2) Firewall : Outpost Firewall ZoneAlarm
Παλαιότερα χρησιμοποιούσα την δεύτερη επιλογή, αλλά από την στιγμή που έβαλα το Outpost δεν το έχω αποχωριστεί. Φυσικά είναι θέμα συνήθειας θα μου πείτε, απλά θεωρώ το Outpost κατά πολύ ανώτερο τόσο του ZoneAlarm αλλά και του Windows Integrated Firewall System. Κάθε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη!

3) Ad-aware : Lavasoft Ad-aware Spybot Search & Destroy
Προτείνω να βάλετε και τα 2 προγράμματα καθώς αποδεικνύονται αρκετά χρήσιμα σε αυτούς που σερφάρουν συχνά στο δίκτυο (και δεν προσέχουν τα clicks τους!) Ο συνδυασμός του Spybot και του Adaware μπορεί να καθαρίσει πλήρως το λειτουργικό από οτιδήποτε ‘περίεργο’ έχει παρησφύσει.

4) CD/DVD Burning : Nero 7 Alcohol 120%
Το Nero φυσικά είναι το Must της κατηγορίας! Εύκολο με οποιαδήποτε διεργασία απαιτεί ‘κάψιμο’ σε οπτικούς δίσκους και δύσκολο να το αποχωριστείς! Νέρων FTW! Το Alcohol προτείνεται για την διαχείριση iso images που δεν θέλετε να τα περάσετε σε CD/DVD αλλά να τα δείτε με την βοήθεια του Image Drive του!

5) Image Viewer : Acdsee 7 Picasa 2
Αν έγραφα την λίστα περίπου ένα χρόνο πριν, τότε τα 2 αυτά προγράμματα θα ήταν σίγουρα σε ανάποδη σειρά αλλά η επιτυχημένη πορεία του Picasa, το καθιστά πρώτο στην επιλογή του Image Viewing! Το Acdsee έχει μείνει να παρακολουθεί απλά την άνοδο του Picasa χωρίς -δυστυχώς- κάποια αξιόλογη αντίδραση! Η εξαγορά του πρώτου απο την Google έδωσε νέες βάσεις ( Web Albums, Geotagging ) και ελπίζω οι εκπλήξεις για το συγκεκριμένο software να μην τελειώσουν!

6) PDF Viewer : Acrobat Reader Foxit Pdf
Τελευταία χρησιμοποιώ το Foxit για pdf reading (που είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο post) καθώς είναι αρκετά ελαφρύ και ανοίγει τα pdf κατευθείαν! Το Acrobat Reader προτείνεται (αν έχετε την Pro έκδοση) για την δημιουργία/επεξεργασία pdf κειμένων καθώς παρέχει αρκετά εργαλεία σε αυτή την κατηγορία.

7) Office Suite : Office 2003 Open Office
ΟΚ..Office Suite…Χμμ εκ καταβολής κόσμου χρησιμοποιώ την σουίτα της Microsoft στα Windows (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η καλύτερη στο είδος της αλλά αποτελεί μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη λύση). Εναλλακτικά έχω βάλει το OpenOffice αν και θα πρότεινα σε όποιον ασχολείται με την Windows πλατφόρμα να χρησιμοποιήσει την Microsoft Office Suite.

8) Email Client : Thunderbird Email Client Outlook 2003
Στην συγκεκριμένη κατηγορία ο Thunderbird υπερισχύει του Outlook (αναφέρομαι μόνο στο email κομμάτι και όχι στα πρόσθετα calendaring/accounting/rss/κ.ο.κ. που έχουν ενσωματωμένα πολλοί τέτοιοι clients). Το Outlook έχει ένα πολύ "συμπαγές" interface που μπορεί να πελαγώσει τον αρχάριο χρήστη ενώ ο Thunderbird είναι πιστεύω πιο newbie friendly!

9) Music Player : Winamp 5 Windows Media Player
Και περνάμε στην κατηγορία των music players που ο βασιλιάς είναι ο mini-θαυματουργός player της Nullsoft! To Winamp αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την νο.1 επιλογή πάρα πολλών χρηστών και όχι άδικα! Ο windows media player προτείνεται ωστόσο για πιο βαριές διαδικασίες όπως Music Collection Management οπότε ανάλογα με τις ανάγκες σας επιλέγετε τον αντίστοιχο!

10) Video Playback : K-lite Mega Codec Pack Codecs VLC Player
Το video playback είναι αρκετά σημαντικό για έναν υπολογιστή που μόλις έχει υποστεί format και καλό θα ήταν να έχει στο νέο ξεκίνημά του υποστήριξη για τα περισσότερα codecs που κυκλοφορούν! Εδώ προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη το Mega K-lite Codec Pack μαζί με τα QuickTime Alternative, RealPlayer Alternative και MediaPlayer Classic που αποτελούν ‘ελαφριές’ (και free) εκδόσεις των γνωστών players. Επίσης προτείνεται και ο VLC Player (ή εναλλακτικά ο-player-που-δεν-έχει-πρόβλημα-με-corrupted-video-files) αφού μπορεί να παίξει οποιοδήποτε damaged αρχείο βίντεο έχετε!

11) Internet Browser: Firefox Flock
Last but not least, η επιλογή browser! Φυσικά και θα σας προτείνω να επιλέξετε τον Firefox ως default browser (IE? I don’t know this word :P) και εναλλακτικά τον Flock που αν και είναι βασισμένος στην μηχανή του πρώτου, παρέχει extra web 2.0 features όπως flickr integration και blogging!

Comments (11)

lotbsis
September 27th, 2006 at 9:24 pm

Nero 7 sux big time. Try Nero 6.

lotbsis
September 27th, 2006 at 9:27 pm

(Άσχετο, αλλά τι περίεργο που βγάζει το εικονιδιάκι μου χωρίς να μπορώ να κάνω login :P)

skoumas
September 27th, 2006 at 10:29 pm

κοίτα να δεις…ήθελα να γράψω και εγώ κάποτε κάτι σχετικό….βασικά το ίδιο θέμα! με πρόλαβες άτιμε :)

καλή δουλειά!

ΥΓ: και WMP καλός είναι μωρέ!

HitMan
September 27th, 2006 at 10:49 pm

Hmm.. μήπως να έμπαινε και το WinRar σ’αυτή την λίστα; [ή κάποιο παρεμφερές]. o Extractor των Windows δεν σε βοηθάει να προχωρήσεις γρήγορα μετά από ένα Format :p

Nice list!

stelabouras
September 27th, 2006 at 11:00 pm

@lotbsis
Βασικά προτείνω το Nero, απλά επειδή η last έκδοσή του είναι η 7, προτείνω αυτή (υπάρχει κάτι που την κάνει χειρότερη απο την προηγούμενη?)

@Hitman
Έχεις δίκιο όσο αναφορά το Winrar απλά προσπάθησα να περιορίσω την λίστα στα 10 (άντε 11) κύρια software…αν ήθελα να επεκταθώ η λίστα θα είχε πάρει τρομακτικές διαστάσεις! :)

@skoumas
Yeap ο WMP είναι αρκετά καλός αλλά λίγο βαρύς (σε σχέση με το Winamp πάντα ;) )

Thanks

Yulin
September 28th, 2006 at 12:54 am

Swstos prepei na kanoume ena boot disk ;)

Petrakeas
September 28th, 2006 at 1:11 am

Εχώ έχω ένα που έχει μέσα τα πάντα. Να’ναι καλά το norton ghost

remalipasas
September 28th, 2006 at 5:02 am

HitMan, δοκίμασε το 7-zip.. είναι opensource, ταχύτατο και πολύ πιο ενημερωμένο από το winrar… Το προτείνω ανεπιφύλακτα πριν και μετά από κάθε format!

HitMan
September 28th, 2006 at 9:30 pm

I’ll keep that in mind! Thanks :D

Τα δημοφιλέστερα post του Wiggler.gr at Wiggler
October 10th, 2006 at 1:27 am

[...] Τα 10 πιο χρήσιμα προγράμματα μετά από format. (183) [...]

vgls1
June 16th, 2009 at 4:54 pm

den ksetrelathika me tin lista. Protimw… kaspersky internet security, winrar, Acronis True Image Echo Workstation, Advanced SystemCare, Nero StartSmart Essentials, Magenta Polylexicon, Recover My Files, opera browser, net framework 3.5 sp1, adobe flash player, adobe shockwave player, java, klp… Den mporw na thimithw alla, alla auta einai simantika programmata!