Συμβουλές για ένα ήσυχο PC!

Published by Petrakeas in Hardware

ήσυχο PCΑυτά που θα ακολουθήσουν είναι δοκιμασμένα και σε περίπτωση που δε το έχετε καταλάβει έχω ένα κόλλημα όσο αναφορά τον ήχο και κατ’ επέκταση τη μείωση του θορύβου.Παρακάτω παραθέτω 4 βασικά βήματα για να ‘ησυχάσετε’ το PC σας!

  1. Βασικός παράγοντας θορύβου σε ένα σύστημα είναι τα ανεμιστηράκια του κουτιού: μεγάλο μπροστινό, πίσω, πλαϊνό. Όλα λειτουργούν σε 2 ταχύτητες: την αργή και αθόρυβη αν τα έχετε στα 5V και τη γρήγορη και θορυβώδη στα 12V. Οπότε είναι σημαντικό να τα συνδέσετε στα 5V ή αλλιώς να πάρετε κάποιο ρυθμιστή ταχύτητας. Για να δώσετε 5V χρειάζεστε ένα μαύρο και ένα κόκκινο καλώδιο. Για τα 12V ένα μαύρο και ένα κίτρινο. Ωστόσο, προκειμένου τα 5V να μπορέσουν να ψύξουν ικανοποιητικά το case χρειάζετε να μειώσετε την παραγωγή θερμότητας από CPU,GPU,PSU. Θα δούμε παρκάτω πώς.
  2. Το PSU (τροφοδοτικό) προκαλεί σημαντικό θόρυβο ειδικά όταν ο ανεμιστήρας του είναι στη γρήγορη ταχύτητα. Αυτό συμβαίνει όταν μεταφέρει μεγάλη ισχύ: πχ όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε σε ένα καλό τροφοδοτικό και για λόγους ασφάλειας. Τα καλά τροφοδοτικά έχουν active PFC, που σημαίνει ότι τα watt που πραγματικά παράγουν είναι σταθερό ποσοστό της ονομαστικής τους ισχύος. πχ ένα μέτριο τροφοδοτικό των 500W με 70% απόδοση δίνει το πολύ 350W και χρησιμοποιεί πολύ ρεύμα και επομένως θερμαίνεται. Αντίθετα το active PFC δίνει σταθερό ποσοστό πάνω από 80% με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και μικρότερη παραγωγή θερμότητας. Επίσης για ένα ήσυχο σύστημα, πρέπει ο θόρυβος του PSU ,όταν λειτουργεί με μέγιστο φορτίο, να μη ξεπερνάει τα 33db.
    Οπότε για PSU να θυμάστε: μάρκας, active PFC, noide<33db (under full load).
  3. Μετά το PSU ο πιο σημαντικός παράγοντας θορύβου είναι τα ανεμιστηράκια της CPU (επεξεργαστης) και GPU (κάρτα γραφικών). Για τη CPU υπάρχουν μεγάλα ανεμιστηράκια τα οποία κάθονται σε μεγάλες ψύκτρες και λειτουργούν με χαμηλότερς στροφές και πιο ήσυχα από τα “μανήσια”! Ωστόσο προβλέψτε αν έχετε αρκετό χώρο γύρω από τη CPU, γιατί μπορεί να μη χωράνε. Για τη GPU υπάρχουν διάφορα ανεμιστηράκια που κάνουν πιο αποδοτική δουλειά από τα κανονικά. Η καλύτερη λύση για CPU & GPU ,όμως, είναι η παθητική υδρόψηξη γιατί προκαλεί μηδενικό θόρυβο. Είχαμε παρουσιάσει ένα τέτοιο σύστημα στο vidcast ep1!
  4. Last but not least, ο θόρυβος που προκαλείται από τους κραδασμούς των σκληρών δίσκων. Αν δεν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω δε θα έχετε παρατηρήσει ότι και οι σκληροί κάνουν θόρυβο.! Και όμως μόλις σιωπήσει το υπόλοιπο σύστημα ό ήχος τους θα γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός. Γι αυτό υπάρχουν 2 λύσεις. Η μία είναι να στερεώσετε τους σκληρούς στη γνωστή θέση με ειδικά brackets. Η δεύτερη είναι να θυσιάσετε ένα προστινό drive του case και να τον στερεώσετε εκεί με αντίστοιχα brackets.

Τέλος να σημειώσω ότι για να ακούσετε (ή μάλλον για να μην ακούσετε) διαφορά πρέπει να εκτελέσετε τουλάχιστον τα βήματα 1 και 3.

Comments (9)

HitMan
September 28th, 2006 at 12:32 am

Another Nice Article! Αλλά μετά το τελευταίο άρθρο του stelabouras θα πατήσω πόδι και εδώ! :p
Πιστεύω πως σημαντικό είναι και το Case, σίγουρα για τον χώρο που αναφέρεις παραπάνω πως χρειάζεται ή “extra” ψύκτρα της CPU αλλά και για την ποιότητα κατασκεύης!
Τέλος ένα σωστά φτιαγμένο Case θα επιτρέψει την σωστή ροή του αέρα ώστε να μην χρειάζεται να έχεις τα ανεμιστηράκια στο τέρμα!

Petrakeas
September 28th, 2006 at 1:17 am

Όντως το case είναι σημαντικό όχι μόνο για το αέρα , αλλά για την ευκολία που σας δίνει να κάνετε αλλαγές. Εγώ συγκεκριμένα δεν ξαναπαίρνω midi. Είναι πολύ στενάχωρα και ζορίζομαι κάθε φορά που πρέπει να αλλάξω κάτι.
Όσο αναφορά το χώρο δε νομίζω ότι είναι το case που σε περιορίζει αλλά η μητρική, γιατί κάποιες έχουν τις PCI πολύ πάνω και δεν αφήνουν χώρο στη cpu.

HitMan
September 28th, 2006 at 1:35 am

Σωστός… εγώ εννοούσα για τα midi που βγαίνουν στενά μερικές φορές… δεν χώραγε μια καινούργια ψύκτρα λόγο του μήκους της που ήταν πάνω από 10[!!!] εκατοστά…

Τέσπα, πάω να συνεχίσω το catch up στα wiggler vidcast episodes :P

Maybe i’m turning into a Wiggler maniac?

Petrakeas
September 28th, 2006 at 1:56 am

:P catch up για να είσαι έτοιμος για το ep7,το οποίο πιστεύω ότι θα είναι καλύερο του 6! Θα έχει και κάτι που δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα…
Δε μου λες! Μήπως έχεις δοκιμάσει εκείνες τις ψύκτρες για cpu που λειτουργούν χωρίς ανεμιστήρα; Είναι αποτελεσματικές;

HitMan
September 28th, 2006 at 2:07 am

Προσωπικά όχι, τις έχω δει σε λειτουργεία από φίλο μου Τεχνικό… θα τον ρωτήσω αύριο για αποτελέσματα απόδοσης της CPU αλλά και για θερμοκρασίες.
Αυτή που ανέφερα είχε ένα μικρό ανεμιστηράκι με την ψύκτρα να καταλαμβάνει πολύ ύψος [μήκος όταν ήρθε στα ίσια το pc :p]

remalipasas
September 28th, 2006 at 4:58 am

Σχετικά με τα κουτιά υπάρχει ένα της Zalman (fanless) που αντικαθιστά όλα τα ανεμιστηράκια του συστήματος (κάρτας γραφικών, επεξεργαστή, κλπ), αλλά με τιμή που πλησιάζει τα 1000 ευρουλάκια…

Οι ψύκτρες επεξεργαστών χωρίς ανεμιστήρα (για αερόψυξη πάντα) είναι καλές μόνο αν αερίζεται σωστά το κουτί, δηλαδή αν έχει ικανοποιητική ροή αέρα… αλλιώς δεν κάνουν καλή δουλειά και συχνά οι ίδιοι οι κατασκευαστές προτείνουν την προσθήκη κάποιου ανεμιστήρα.

Οπότε, λύση: νεράκι και πάλι νεράκι. Πάντως ό,τι και να κάνεις θα έχεις πρόβλημα με το θόρυβο των σκληρών… αν και κάτι πήρε το αυτί μου για αθόρυβους σκληρούς που τρέχουν με 5400rpm (αντί 7200+).

Petrakeas
September 28th, 2006 at 1:00 pm

Σε λίγα χρονάκια που θα βγουν οι flash σκηροί θα είναι καλύτερα!! Δεν έχουν μηχανικά μέρη οπότε θα είναι ήσυχοι!

Wiggler Hardware Reviews at Wiggler
October 2nd, 2006 at 10:48 am

[...] Επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μεγάλο ενδιαφέρον γύρω απο θέματα hardware που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν, καιρός για ένα συγκεντρωτικό post! Αρχίζοντας χρονολογικά θα παραθέσω ότι review/παρουσίαση έχουμε κάνει.. 1) Icy Box 351BL 2) WaterCooling Episode (1ο Επεισόδιο του Wiggler Vidcast) 3) Zalman ZM-MFC1 4) Toshiba Lcd 23’’ 5) Συμβουλές για ένα ήσυχο PC! Enjoy! Technorati Tags: hardware, hardware reviews, icy box, reviews, silent pc, toshiba, watercooling, wiggler, zalman Socially Bookmark Wiggler Hardware Reviews              // Used for showing and hiding user information in the comment form function ShowUtils() { document.getElementById(“authorinfo”).style.display = “”; document.getElementById(“showinfo”).style.display = “none”; document.getElementById(“hideinfo”).style.display = “”; } function HideUtils() { document.getElementById(“authorinfo”).style.display = “none”; document.getElementById(“showinfo”).style.display = “”; document.getElementById(“hideinfo”).style.display = “none”; } [...]

Milestone: 1000 visitors! « Killing Time with Inspirat0r
January 23rd, 2008 at 9:27 am

[...] Επίσης χάρη στο Wiggler.gr, βρήκαμε ένα Flickr Bug για περισσότερα από 3 photosets σε free account, αλλά και συμβουλές για ένα ύσηχο PC. [...]