HDDVD & Blu-ray αναπαραγωγή στο PC – Αφιέρωμα

Published by ispofacto in Cinema, Gadgets, Hardware, Multimedia, Software, Tech, Television

hddvd driveΣε αυτό το post έχει επιχειρηθεί ένα αφιέρωμα στην HDDVD & Blu-ray αναπαραγωγή στο PC. Πιστεύω να το βρείτε ενδιαφέρον! Αναφέρεται τι θα χρειαστεί κάποιος να ξέρει για να μπορει να δει στο PC ή στο media center που έχει HDDVD ή Blu-ray δισκάκια.

Σίγουρα οι περισσότεροι από σας γνωρίζουν τα καινούρια αποθηκευτικά δισκάκια και διάδοχους του γνωστού DVD, το HDDVD Και το Blu-ray. Οι χωρητικότητες τους είναι 30GB maximum για το HDDVD και 50GB maximun για το Blu-ray. Οι χωρητικότητες αυτές θεωρητικά είναι ικανοποιητικές για να χωρέσουν μια ταινία σε HD ανάλυση. Εκτός όμως από την χωρητικότητα τα 2 formats διαφέρουν και σε άλλα επίπεδα, όπως στο επίπεδο της προστασίας. Ενώ το DVD χρησιμοποιούσε το γνωστό Content Scramble System (CSS), το HDDVD και το Blu-ray χρησιμοποιούν μία 128-bit encryption με το όνομα Advanced Access Content System (AACS). Το Blu-ray όμως εκτός από αυτήν χρησιμοποιεί και άλλα 2 επίπεδα προστασίας το BD-ROM mark και το BD+.

Ας δούμε όμως περισσότερο αναλυτικά κάποιους όρους προκειμένου να κατανοηθεί περισσότερο η blu-ray driveδομή και μορφολογία τους. Αρχικά ξεκινάμε με το HDCP (High-bandwidth Digital Copy Protection). Χοντρικά, είναι ένα σύστημα προστασίας που κωδικοποιεί κάθε pixel καθώς περνα από το PC στην εκάστοτε οθόνη που προβάλλεται. Το HDCP χρησιμοποιείται μόνο σε εισόδους DVI και HDMI. Το HDCP χρησιμοποιείται απαραίτητα από το Blu-ray και το HD-DVD στην περίπτωση που χρησιμοποιείται DVI και HDMI για την προβολή των HD ταινιών. Προσοχή! Το HDCP ΔΕΝ προστατεύει τα δεδομένα της HD ταινίας. Αυτά προστατεύονται όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω από το AACS χρησιμοποιώντας το λεγόμενο Advanced Encryption Standard (AES). Το HDCP είναι ο μηχανισμός για φηφιακή μεταφορά ήχου και εικόνας. Είναι δηλαδή κάτι σαν σύνδεσμος που χρησιμοποείται για την προστασία μεταξύ του HD player και της οθόνης/τηλεόρασης. Το ΑΑCS απαιτεί κάθε ψηφιακή συνδεσμολογία που επιχειρίται να προστατεύεται από HDCP.

Θα αναρωτηθεί κάποιος τώρα φυσιολογικά γιατί αφου το HDCP υπάρχει για ψηφιακή συνδεσμολογία, εγώ δεν μπορώ κάλλιστα χρησιμοποιώντας αναλογικές εισόδους στην οθόνη μου και έχοντας απλά ένα HD player να δω HD ταινίες και να μην ασχολούμαι καθόλου με HDCP; Ο λόγος είναι το ICT (Image Constraint Token). Όταν κάποια ταινία έχει ενεργοποιημένο το ICT τότε αν δεν χρησιμοποιείται HDMI/DVI με HDCP τότε η ταινία γίνεται downscale σε 540p δηλαδή σε περίπου DVD ποιότητα ή ακόμα χειρότερα υπάρχει η δυνατότητα να μη δείχνει τίποτα! Οι σημερινές HD ταινίες δεν χρησιμοποιούν το ICT. Φημολογείται όμος ότι θα αρχίσει να χρησιμοοποείται το 2010.

Εκτός όμως από το ICT flag υπάρχει και το DOT (Digital Only Token) flag που είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει κάποιος να μην βασίζεται σε αναλογικές εισόδους. Γι’αυτό κάποιος που θα αγοράσει τώρα τηλεόραση ή οθόνη και θέλει να του κρατήσει αρκετά χρόνια καλό είναι να προσέξει να έχει HDMI με HDCP. Σίγουρα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κάποιος να αγοράσει κάποια ότι να ναι μάρκα με HDMI χωρίς HDCP αλλά καλό είναι να το αναφέρω! To DOT αναμένεται το πιθανότερο να ενεργοποιηθεί το 2013.

Τα drives που έχουν αρχίσει δειλά να κυκλοφορούν για PC μέχρι στιγμής χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η μία κατηγορία περιλαμβάνει τα drives που απλά διαβάζουν τέτοια δισκάκια και τα players που μπορούν επίσης να γράψουν τέτοια δισκάκια. Αρνητικό μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το πρώτο Blu-ray player για PC που κυκλοφόρησε από τη Sony δεν μπορούσε να παίξει εμπορικές ταινίες. Ευτυχώς όμως μετά από μία καταιγίδα αρνητικών σχολιασμών διορθώθηκε μέσω κατάλληλου firmware patch.

hdmiΑν κάποιος φυσικα χρησιμοποιεί ένα drive μόνο για αποθηκευτικούς λόγους και όχι για αναπαραγωγή εμπορικών ταινιών, δεν θα χρειαστεί τίποτα άλλο σε πρόσθετο εξοπλισμό εκτός από το ίδιο το drive. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που γράφει δικές του HD ταινίες σε τέτοια δισκάκια. Σίγουρα βέβαια θα χρειαστεί και μια ανάλογη κάρτα γραφικών που μπορεί να σηκώσει την αναπαραγωγή τέτοιων βίντεο όμως αν το βάρος τους δεν το αντέχει ο επεξεργαστής του υπολογιστή. Για παράδειγμα μία κάρτα της NVIDIA με PureVideo HD technology.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θέλει να μπορέι να δει εμπορικές HD ταινίες στον υπολογιστή του θα χρειαστεί παραπάνω πράγματα. Την αναπαραγωγή HD ταινιών θα την χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Η μία είναι η αναλογική που επιτρέπεται ακόμη(μάλλον μέχρι το 2010) και η ψηφιακή. Στην περίπτωση της φηφιακής αναπαραγωγής που μετά το 2010 θα είναι μάλλον η μόνη δυνατή λύση χρειάζονται τα εξής:
1) Ένα HDDVD ή Blu-ray disc drive που υποστηρίζει AACS που συνοδεύεται από τους ανάλογο μηχανισμούς που επιτρέπουν την αναπαραγωγή content protected ταινιών. Για παράδειγμα το πρώτο Blu-ray drive της Sony δεν παρείχε τα εν λόγω πρόσθετα χαρακτηριστικά.
2) AACS certified movie player software που επιτρέπει την αναπαραγωγή Blu-ray or HDDVD ταινιών. Γνωστά προγράμματα όπως της CyberLink και της InterVideo προσφέρουν αρχικά ξεχωριστές εκδόσεις που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή Blu-ray και HDDVD ταινιών. Οι περισσότερες σημερινές CPUs δεν μπορούν να παίξουν με ευκολία ένα H.264 encoded Blu-ray ή HDDVD.(Δεν έχουν βγει ακόμα δισκάκια που να είναι κωδικοποιημένα έτσι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν στο μέλλον. Τα πρώτα Blu-ray στην πλειοψηφία τους είναι κωδικοποιημένα με MPEG-2 ενώ τα πρώτα HDDVD είναι VC-1. To H.264 είναι ένα νέο standard που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα ευρέως. Μπορεί να παράγει παρά πολύ καλή ποιότητα σε συδυασμό με πολύ καλή συμπίεση. Ο λόγος όμως που χρησιμοποιείται περισσότερο το MPEG-2 είναι ότι χρησιμοποιείται από παλιότερα στα DVD και οι εταιρείες δεν χρειάζεται να κάουν πολλές αλλαγές στην παραγωγή τους.) Έτσι είναι απαραίτητο το software να υποστηρίζει πλήρως hardware accelerated decoding technology, όπως την PureVideo HD της Nvidia.
3) Μία κάρτα γραφικών που υποστηρίζει High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) και έχει το ανάλογο logo φυσικά. Φυσικά πρέπει να έχει τους πιο τελευταίους drivers και τα τελευταία patches για το λειτουργικό σύστημα. Αυτό φυσικά σημαίνει Windows XP SP2 με όλα τα updates και τουλάχιστον ATI Catalyst 5.8+ ή NVIDIA ForceWare 77.77+.
4) Μία οθόνη υπολογιστή που υποστηρίζει HDCP ή φυσικά μία τηλεόραση αν το πάμε σε μία πιο media center κατάσταση!

hdcpΣτην περίπτωση τώρα αναλογικής αναπαραγωγής χρειάζονται λιγότερα πράγματα:
1) Ένα HDDVD ή Blu-ray drive.
2) Μία οθόνη/τηλεόραση που να έχει αναλογική είσοδο (π.χ. VGA ή component).
3) Το HD δισκάκι δεν πρέπει να έχει το ICT flag.
4) Προσοχή όμως! Αν για παράδειγμα η κάρτα γραφικών σου έχει μόνο ψηφιακή έξοδο και δεν έχεις ένα HDCP μόνιτορ/τηλεόραση τότε απλά δεν θα μπορείς να παίξεις προστατευμένο περιεχόμενο.

Ειδικότερα ας δουμε κάποιες συνδεσμολογίες και συστήματα και το αποτέλεσμα που θα έχει όσον αφορά την προβολή HD ταινιών:

α. HTPC & HDTV
Αν έχεις μία HD τηλεόραση με HDMI με HDCP, και το HTPC έχει επίσης κάρτα γραφικών HDMI-HDCP τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
β. CRT & SVGA
Αν έχεις μία παλιά CRT οθόνη που μπορεί να βγάζει υψηλές αναλύσεις, η κάρτα γραφικών σου έχει HDMI-HDCP ή έχει DVI (και χρησιμοποιείς έναν DVI-SVGA αντάπτορα) τότε δεν θα συναντήσεις κανένα πρόβλημα στην HD αναπραγωγή.
γ. LCD & DVI
Αν έχεις μία LCD που έχει DVI αλλά δεν έχει HDCP και κάρτα γραφικών HDMI-HDCP τότε δεν θα μπορείς να δεις ΗD δισκάκια. Αυτό συμβαίνει γιατι το HDDVD/Blu-ray drive απαιτεί HDCP connection και το monitor ενώ είχε ψηφιακή έξοδο δεν ήταν HDCP. Συνεπώς αν έχεις ένα μη-HDCP LCD monitor μόνο με DVI τότε είναι αδύνατον να μπορείς να δεις HD DVD or Blu-ray εμπορικές ταινίες.
δ. LCD & SVGA / S-Video
Κανένα πρόβλημα και εδώ. Μπορούμε να δούμε δηλαδή προστατευμένο περιεχόμενο μέσω της αναλογικής συνδεσμολογίας αφού δεν χρησιμοποιείται ακόμη το ICT.