Waking life: μια ταινία για στοχαστές

Published by Petrakeas in Cinema

waking-life-poster03.jpgΕίναι μία ταινία αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες. Όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από υπαρξιακά ερωτήματα. Μπορεί να μην έχει κάποια κεντρικη πλοκή, αλλά στη διάρκειά της ανπτύσονται πολλές θεωρίες και προβληματισμοί από την εποχή των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα τους αναφέρονται η μετενσάρκωση, ο κόσμος των ονείρων, η κοινωνία κλπ. Χάρηκα όταν διαπίστωσα ότι κάποιοι από τους προβληματισμούς που είχα από μικρός , θίγονταν στην ταινία με επιστημονικό τρόπο. Τέλος, να συμπληρώσω ότι αν και το φιλμ έχει γυριστεί με ηθοποιούς, τα εφέ και τα φίλτρα που έχουν πέσει την έχουν μετατρέψει σε κινούμενα σχέδια που είναι σαν να έχουν βγει από κάποιο αφαιρετικό πίνακα! Δείτε video απόσπασμα εδώ.

Αν έχετε και εσείς υπαρξιακά ερωτήματα θα ενθουσιαστείτε με την ταινία. Αν πάλι, δε "ψάχνεστε" γενικά και δέχεστε τα πράγματα απροβλημάτιστα, τότε η ταινία ίσως σας φανεί βαρετή και ασυνάρτητη. Σε ποιά κατηγορία ανήκετε;

Comments (4)

fairy smoke
October 19th, 2006 at 10:37 pm

Πολύ καλή ταινία, την ήπια σαν νερό. Την σκεφτόμουνα για μέρες. Τότε μάλιστα, είδα επιρροές του matrix κλπ. Πλέον έχω ξεχάσει τι διαπραγματευότανε ακριβώς (έχουν περάσει κάποια χρόνια) αλλά μου έχει μείνει η ωραία γεύση και η καλή εντύπωση.

Ο δημιουργός του Waking Life βγάζει τώρα στις αίθουσες το A Scanner Darkly, που βασίζεται σε ιστορία του Philip Dick. Η σοβαρότητα του Richard Linklater στο Waking Life μας κάνει να ελπίζουμε σε κάτι πολύ καλό.

Petrakeas
October 22nd, 2006 at 5:02 pm

Ωστόσο ο Richard Linklater έχει κάνει και μη σοβαρές ταινίες, όπως η θρυλική teen movie: Dazed and Confused. Αλλά σίγουρα έχει ένα ιδιέταιρο στυλ. Ευχαριστώ για την πληροφορία περί “A Scanner Darkly”. Θα το δω σίγουρα!

entro
February 28th, 2007 at 10:38 pm

Είδα το “Scanner Darkly”, προχθές..
Πολύ κάψιμο…

Την προτείνω μόνο για αυτούς που αντέχουν.
Τα γραφικά και η σκηνοθεσία είναι πολύ καλά, αλλά προειδοποιώ ότι ο Philip K. Dick στο σενάριο είναι πολύ άγριος.
Θέλει ή πολλά ναρκωτικά ή 2 μήνες νηστείας και διαλογισμού για να τον παρακολουθήσεις.

Spiritted away at Wiggler
January 30th, 2008 at 2:22 pm

[...] anime σειρές, αλλά λίγα σχετικά film. Ήταν απίστευτο! Σε λίγες ταινίες έχω δει τόση δόση ψυχεδέλειας. Σε κάποια φάση [...]