Πως θα έπρεπε να ήταν τα Vista

Published by stelabouras in Software, Videos

Σε αυτό το video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα concept των Windows Longhorn (τότε) εν έτει 2003.

Μακάρι αυτά τα features να υπήρχαν και στα Vista αλλά απο όσο ξέρω λίγα απο αυτά τα fancy stuff θα υλοποιηθούν τελικά..Γιατί Microsoft? Γιατί??

Comments (12)

Sugar
November 6th, 2006 at 1:13 pm

Πραγματικά πολύ μούρη μερικά από τα χαρακτηριστικά στο showcase (ξεχωρίζω τα “περιστρεφόμενα” 3D album art) αλλά κατά τ’άλλα, τίποτα δεν βλέπω να γίνεται στα Vista…

Κρίμα, φαίνονταν όμορφα αν μη τι άλλο. (αν και το πρόγραμμα επεξεργασίας/αρχειοθέτησης εικόνων μοιάζει λίγο με το Picasa στα εφέ :P)

Petrakeas
November 6th, 2006 at 2:30 pm

Το περιστροφόμεο album art είναι όλα τα λεφτά!

Yulin
November 6th, 2006 at 5:44 pm

Γιατί η Microsoft έχει αλλες ασχολίες. ¨Εχει κονσολες , παιχνιδια και πάει και για ηλεκτρικές συσκευές. Σιγά μην ασχοληθει με λειτουργικά.
Επιπλέον οι φήμες θέλουν τους υπαλλήλους της να παίζουν τον νέο : ” Troboni Hero ” αντί να εργάζονται παραγωγικά….

Yulin
November 6th, 2006 at 5:49 pm

Ας σχολιάσουμε λίγο και την τιμή:

Acer: Vista Home Basic is a lemon

Microsoft is effectively smuggling through a price hike for Windows Vista – by making the entry-level version so poor that no-one will want to use it. So says Jim Wong, senior veep at Acer, the world’s number four PC maker, who told UK hack Jon Honeyball: “The new [Vista] experience you hear of, if you get Basic, you won’t feel it at all. There’s no [Aero] graphics, no Media Center, no remote control.”

Wong notes that the Premium Version of Vista is 10 per cent more expensive than XP Home. This will increase PC build costs by 1-2 per cent, which the PC makers will have to soak up, he says.

Μιαμ μιαμ μιαμ. Μου μυρίζει θαύμα γεύση!

KCorax
November 6th, 2006 at 8:03 pm

Εε τα περισσότερα χαρακτηριστικά υπάρχουν…

1:10 Το περιστρεφόμενο τουβλάκι για το logon όντως δεν υφίσταται
1:12 Η sidebar είναι εκεί, απλά όταν φορτώνει φορτώνει ολόκληρη και όχι τμηματικά
1:15 Το πλαίσιο με τα metadata είναι μέρος του explorer αλλά φαίνεται κάτω, η προβολή των πλακιδίων με τα metadata είναι επίσης εκεί
1:18 Η προβολή αρχείων σε σωρούς υπάρχει και μπορείτε να σύρετε εικόνες στο widget κάδρο
1:19 Το desktop search υπάρχει, και όπως βλέπουν μερικοί η ms το είχε προτείνει πριν απο άλλους. Απο το 2004q3 μπορεί να το κατεβάσει κανείς και σαν ανεξάρτητο component (MSN desktop search)
1:23 Το my music είχε αυτή τη μορφή για κάμποσα builds μέχρι που κατάλαβαν οτι δεν φτάνει η οθόνη για να χωρέσει αυτό το πράγμα
1:26 Τα context menu στο start υπήρχαν αλλά έφυγαν χάριν του search
1:29 Τα widgets αλλάζουν σειρά ακριβώς έτσι, αλλά δεν έχουν απαραίτητα χρωματισμένο περιθώριο. Ακόμη ένα στοιχείο την ενσωμάτωση του οποίου κάποιος αντέγραψε.
1:30 Αυτό είναι το media center. Υπάρχει αλλά είναι πιο εντυπωσιακό (κινούμενο φόντο λάμψεις γυαλάδες κλπ κλπ)
1:34 Αντικαταστάθηκε χάριν του Photo Gallery το οποίο κάνει πιο χαριτωμένα slideshows θεματικά
1:37 Όχι δεν υπάρχει
1:45 Κάτω δεξιά λέει Sony. Εν πάσει περιπτώσει υπάρχει dvd authoring software στο πακέτο
1:55 Η λειτουργικότητα καλύφθηκε απο τα data views του explorer, απλώς δεν κάνει παντού animation
2:00 To πεδίο αναζήτησης υπάρχει παντού, αλλά πάνω δεξιά
2:06 Υπάρχει κλήση μέσω live messenger και σε ειδοποιεί ακριβώς έτσι (δείχνει την εικόνα της επαφής βασικά)
2:10 Υπάρχει το windows mail σαν διάδοχος του outlook και όντως οι επαφές διαχειρίζονται σαν πλακίδια με φωτογραφίες, βασικά καλεί τον φάκελο με τις επαφές και σέρνεις ότι θες όπου θες.
2:11 Όχι δεν έχει ενοχλητικό full screen animation όποτε στέλνεις βίντεο όπως στις ταινίες
2:14 Οι κλήσεις γίνονται μέσω του messenger ή του meeting space και όχι στην sidebar, όντως υπάρχει ασυμφωνία
2:16 Υπάρχει και λέγεται windows collaboration, το interface είναι *ακριβώς* ίδιο
2:21 Όχι η λειτουργία του msn messenger δεν υπάρχει στην sidebar, κρίμα φαίνεται ωραίο
2:30 Τα κουτιά δεν είναι feature

Και δεν ξέρουμε ακόμη τι περιέχουν τα Ultimate Extras τα οποία είναι καταναλωτικά προϊόντα. Ένα leaked (με τεκμήρια όχι ‘ακούσαμε απο executive που θέλει να παραμείνει ανώνυμος οτι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου’) είναι το moving desktop που εισάγει κινούμενα φόντα ( με σύνεφα, auroras, ώρες της ημέρας πάνω σε εικόνες κ.α.)

Yulin η acer η οποία στηρίζεται στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές της πειράζεται γιατί θα πρέπει να πληρώσει κάποιο κόστος παραπάνω στα Low end pc της. Να σημειωθεί όμως οτι έτσι και αλλιώς η ms τα τελευταία 2 χρόνια δίνει στους oem τα xp+media center σαν added value στην ίδια τιμή με τα home επειδή έχει να εισάγει ουσιαστική ανανέωση στο OS.

Petrakeas με το .net 3.0 σε μεγάλη εγκατάσταση θα γεμίσουμε eye candy, δες αυτό http://www.thirteen23.com/labs/winfx/harmony/index.html που είναι και free πόσο εύκολο είναι να γίνει.

Sugar
November 7th, 2006 at 8:16 pm

Ρε παιδιά, συγνώμη που θα φανώ πάλι κουραστική/κολλημένη/mac zealot κλπ, αλλά τα 3D και τα κινούμενα elements στο background και παρόμοια eye candy δεν μου λένε τίποτα, ειλικρινά, αν και χρησιμοποιώ το MacOSX εδώ και ένα μήνα μόνο.

Μέχρι στιγμής κανένα “νέο” feature των Vista δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω δει σε άλλο λειτουργικό, είτε αυτό είναι Linux με κατάλληλες βιβλιοθήκες είτε MacOS.

Και αφού στον τομέα του eye candy δεν θα με ενθουσιάσει (μιλάω προσωπικά, δεν γενικεύω) μήπως να ασχοληθούν περισσότερο με την ευχρηστία και τη λειτουργικότητα;

KCorax
November 7th, 2006 at 9:07 pm

Το πρόβλημα στα λειτουργικά συστήματα αυτή τη στιγμή ειναι οτι δεν ασχολούνται και πολύ με τη λειτουργία του υπολογιστή.

Απο τεχνική σκοπιά όλα τους έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά δλδ ένα γραφικό κέλυφος, διαχείριση αρχείων, εκτέλεση προγραμμάτων (με διαφορετικές αρμοδιότητες και δυνατότητες το καθένα), καθώς και συσκευών IO (δίσκοι, μνήμες οπου γίνεται paging, swapping, prefetching). Οι περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες δεν ενδιαφέρουν πολύ κόσμο και ούτε τις καταλαβαίνει.

Έτσι αναφορικά όμως: υπάρχουν τα Presentation/Communication Foundation, το .net 3.0, δραματικές αλλαγές σε θέματα ασφάλειας και απομόνωσης εφαρμογών, το directX 10, αλλαγές στην ιεραρχία μνημών ( εξ ου και Readyboost, και χειρισμών hydrid σκληρών δίσκων), το σύστημα αρχείων απέκτησε transactions (με τα οποία υλοποιούνται και τα previous versions), το defrag γίνεται σε idle time οπότε δεν χρειάζεται να το κάνεις εσύ ποτέ, υποστηρίζονται εξωτερικές οθόνες σε low voltage (Sideshow), αρκετά βελτιωμένο prefetch.

Στην ουσία δεν θα περάσει καιρός πριν βγούν Vista only εφαρμογές — εγώ πχ προς τα εκεί κινούμαι αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν και χρηστικά θέματα και βελτιώσεις (να τις πει κανείς ; ) βέβαια και μου κάνει εντύπωση που δεν τις αναφέρει κανείς. Σκέπτομαι να ετοιμάσω ένα screencast τουρ στα νέα features που δεν αναφέρει κανείς, αλλά πάλι δεν θα το δει κανείς και πάλι θα με χώσουν σαν windows evangelist οπότε…

Petrakeas
November 7th, 2006 at 10:19 pm

Φτιάξε το video και όλο και κάποιος θα το δει! Εμείς πάντως θα το δείξουμε! Όποιος θέλει το βλέπει και κρίνει. Οι αλλαγές ωστόσο είναι σε αυτά που δε φαίνονται :P

Yulin
November 7th, 2006 at 10:56 pm

Το defrag που γινεται σε idle time είναι κάτι καλό?
Επειδή εγώ προσωπικά θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο του hardware, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει defrag manager. Και να ορίσω το defrag όποτε θέλω εγώ, όχι όποτε θεωρεί το λειτουργικό ότι πρέπει.
Anyway στα xp, χρησιμοποιώ τον diskeeper pro.
To .net 3 και το directx 10 μπορούσαμe να τα δούμε και στα xp. Και κάτι μου λέει πως θα τα δούμε στα xp σε 1 χρόνο. Δεν είναι ποιά και η τρελή εξέλιξη ενός λειτουργικού.

Το winfs υπάρχει? Αυτός ναι, θα ήταν σημαντικός λόγος αλλαγής.

KCorax
November 7th, 2006 at 11:49 pm

> Επειδή εγώ προσωπικά θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο του hardware, θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει defrag manager

Μα τι σε κάνει να πιστεύεις οτι είναι δυνατόν να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για το υλικό σου απο το λειτουργικό σου σύστημα ; Είναι σαν κάποιους που πάνε και κάνουν αλχημείες για να υπολογίσουν πόσο πρέπει να είναι το page file κατα τη γνώμη τους και απενεργοποιούν την αυτόματη διαχείριση…

> Anyway στα xp, χρησιμοποιώ τον diskeeper pro.

Και τα xp χρησιμοποιούν τον diskkeeper pro, είναι licenced απο την κατασκευάστρια. Μόνο που τα xp ξέρουν και τι είναι το prefetching και στήνουν το δίσκο καλύτερα.

Το diskkeeper απευθύνεται σε datacenters όχι οικειακούς χρήστες. Το βουντού βλάπτει σοβαρά την υγεία και το λειτουργικό σας γενικά ξέρει καλύτερα.

Το .net 3 το έχεις ήδη στα xp, απλώς όχι ολόκληρο και όχι τόσο συμπαγές, πράγμα που απορρέει απο περιορισμούς των xp. Επίσης όχι by default, αυτό σημαίνει οτι νεότερο λογισμικό θα βγαίνει με στόχο το οικοσύστημα υπηρεσιών των vista και όχι το .net 3.0 καθαυτό. Το dx10 δεν θα βγεί ποτέ για xp, γιατί δεν μπορεί να το στηρίξει ο πυρήνας.

Το winfs το ακούω σαν καραμέλα απο πολύ κόσμο, μόνο που δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει αντιληπτό απο τον καταναλωτή. Όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά υλοποιήθηκαν πάνω απο τα search services. Δεν χάνει ο καταναλωτής τίποτα, εγώ σαν developer χάνω.

Yulin
November 9th, 2006 at 10:43 pm

Εγώ ξέρω ποιο πολλά απο το λειτουργικό , γιατί… είμαι άνθρωπος! Duh!
Βλέπω που κολλάει τι κολλάει ακόμα και ο χρόνος που χρειάζεται να φορτώσει ο πυρήνας μου γίνεται αντιληπτός. Παρατηρώ ένα σωρό πράγματα, κι αν ξεχνάω κάτι έχω την κατάλληλη εργαλιοθήκη να μου το θυμίζει. Αν νομίζεις πως ακόμα και το defrag μπορεί να το κάνει ποιο έξυπνα ένα λειτουργικό από έναν εσένα -που σε θεωρώ power user/ developer/ expert/ whatevah- θυμίσου τον Godel. ;-)
Το dx10 δεν μπορεί να το στηρίξει ο πυρήνας ώς εχει, τα πάντα μπορούν να patcharistoun ή ακόμα και να δουλέψουν και υπό emulation.

“Είμαι τόσο δογματικός στο λόγο μου γιατί…………”

(συπλήρωστε την φράση και κέρδιστε μια θέση κλητήρα στην Microsoft)

KCorax
November 9th, 2006 at 11:49 pm

Και οι διαδικασίες που διαχειρίζονται όλα αυτά τα πραγματάκια απο ανθρώπους γράφτηκαν, όχι απο μηχανήματα.

Τα διαγνωστικά φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Εκ των πραγμάτων πχ δεν μπορείς να ξέρεις γιατί τα windows αποφασίζουν οτι ένα κομμάτι του δίσκου δημιουργεί σφάλματα corrupt και αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν, ενώ ο diskkeeper enterprise εκβιάζει τη χρήση του κάνοντας ζημιά στις καλοκαιρινές φωτογραφίες σου.
Δε μιλάω για bad blocks μιλάω για το απόλυτο γεγονός του οτι η έγκυρη ανάγνωση απο πυκνούς δίσκους είναι θέμα στατιστικής.

Ο πυρήνας έφαγε προφανώς ήδη πολλά patch, το αποτέλεσμα ήταν η μετάβαση απο 5.1 σε 6.0 .