Αχαριστία? Ή μήπως κάποιες τσέπες δεν γέμισαν?

Published by stelabouras in Misc

blog 

Διάβασα το πρωί ένα post στο Simos.gr με τίτλο "Σκάνδαλο! Εφημερίδα αντιγράφει χωρίς άδεια κείμενα blogger!" και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γελάσω με την αχαριστία ορισμένων ελλήνων bloggers!

Σύμφωνα λοιπόν με το post η εφημερίδα "Το Άρθρο" την οποία και εγώ αγόρασα την Κυριακή που πέρασε, είχε (καλώς κατά την γνώμη μου) ένα ένθετο αφιερωμένο στα blogs, με posts από κάποια ελληνικά blogs, πληροφορίες και τα λοιπά..Ο Simos υποστηρίζει ότι η εφημερίδα έπρεπε να πάρει άδεια για τα κείμενα που αναδημοσιεύθηκαν (το τονίζω…αναδημοσιεύτηκαν) το οποίο είναι φυσικά εντελώς λανθασμένο γιατί τα posts διατίθενται ελεύθερα και από την στιγμή που εφημερίδα τοποθετούσε και το url του συγκεκριμένου blog παρέα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι αποφάσισαν να κλείσουν τα blogs τους για τον ίδιο λόγο! Και αναφέρομαι στον blogger gelial ο οποίος μάλλον θορυβήθηκε από αυτή την κίνηση, αντί να χαίρεται για την αυξημένη κίνηση που θα αποκτούσε το blog του. Αυτό είναι ο ορισμός της αχαριστίας κατά την γνώμη μου, αλλά επειδή μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν…μήπως κάποιοι περίμεναν και αμοιβή από αυτό? Η δικαιολογία της δημοσίευσης των posts στην εφημερίδα μου θυμίζει μάλλον την ιστορία με το monitor και την mirandolina και το endless loop των comments σχετικά με την δημοσιοποίηση των RSS..

Ειλικρινά θλίβομαι να βλέπω τέτοιες αυτοκαταστροφικές τάσεις, αφού ξέρω ότι πολλοί bloggers είναι αυτοί που θα ήθελαν το post τους να αναδημοσιευτεί στα έντυπα μέσα, μόνο και μόνο για να δουν ότι τελικά ακούγονται από το ευρύ κοινό…Μην είμαστε και αχάριστοι όμως…Σοβαρευτείτε!

Comments (7)

Wanderer
January 27th, 2007 at 6:33 pm

Λέμε λέμε για τους δημοσιογράφους, αλλά και οι bloggers δεν πάνε πίσω… Τις προάλλες η άλλη ζήτησε απ’ τον Παναγιώτη να βγει απ’ το μόνιτορ και τον απείλησε, το ‘κλεισε ο Παναγιώτης.. Τώρα που άκρως νομίμως αναδημοσιεύτηκαν δίνοντας credits στους δημιουργούς, κλείνουν τα blogs. Ε έχουμε ξεφύγει μΕ φαίνεται..

Simos
January 27th, 2007 at 7:12 pm

Ωραία τα λες αλλά θέλεις εγώ να πάρω όλα τα Post σου και να τα εκδόσω σε freepaper εφημερίδα με τσοντοδιαφημίσεις επάνω? Δεν θέλεις προφανώς… Υπερβολικό παράδειγμα αλλά μάλλον μόνο έτσι καταλαβαίνετε…

Εγώ αν κατάλαβες καλά δεν έχω ενστάσεις με την κίνηση να προβληθούν blogs. Έχω ενστάσεις που ΔΕΝ ρώτησαν. Μια απλή ερώτηση είναι τζάμπα και δηλώνει σεβασμό. Αλλά πού… Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ ενός Post κι ενός άρθρου σε εφημερίδα.

Δεν πειράζει, ούτως ή άλλως από το συγκεκριμένο “αφιέρωμα” αυτό μας μάρανε…

Flareman
January 27th, 2007 at 8:25 pm

Κι εγώ ενίσταμαι στην επιλογή της εφημερίδας – το ότι έχεις το feed σου ελεύθερο δε σημαίνει ότι ντε και καλά θες να το δεις αναδημοσιευμένο στις σελίδες εντύπου που θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά και θα το διαβάσει τόσος κόσμος. Όπως και να το κάνουμε, άλλη η κινητικότητα των δεδομένων online, άλλη εντύπως, όπως διαφορετική είναι και η ικανότητα των μέσων για διείσδυση. Ο άνθρωπος (ο gelial) το είπε, με το που βγήκε η εφημερίδα άρχισαν να έρχονται συνεργάτες του και να του λένε αν είναι αυτός που γράφει και αν έχει σελίδες και κάτι τέτοια.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση / κατάντια, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να καλλιεργήσει τάσεις μυστικοπάθειας (και δικαιολογημένα) στους υποψήφιους μελλοντικούς bloggers και να τους αποτρέψει, μειώνοντας έτσι την ανάπτυξη των blogs στην Ελλάδα.

Και στο κάτω κάτω, ακόμη και το ότι βγάζει λεφτά η εφημερίδα χρησιμοποιώντας τα λόγια κάποιων είναι οικονομική εκμετάλλευση και παράνομο, δεν είναι;:)

HitMan
January 27th, 2007 at 8:47 pm

Διαφωνώ με την γενίκευση σου stelaboura, ορισμένα blogs έχουν κανόνες αναδημοσιεύσεις και χρησιμοποιούν licences σχετικά με το copyright των κειμένων τους. Μέχρι και ένα All rights reserved που να μην παραπέμπει κάπου σημαίνει πως κάποιος δεν έχει την άδεια να αναδημοσιεύσει χωρίς την άδεια του συγγραφέα.

Επειδή είναι κείμενα στο internet δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας. Όπως -πρέπει να- υπάρχουν και στα Έντυπα.

Το wiggler αυτή την στιγμή δεν έχει κάπου έστω και κάτι που να διαφυλάσει τα πνευματικά δικαιώματα σας και ο καθένας θα μπορούσε να φτιάξει μέχρι και ένθετο με τα posts σας σε στυλ π.χ. how-to tech ένθετο και ΑΝ είναι ευγενικός ίσως βάλει και ένα link προς το site στο τέλος.

Άγγελος
January 28th, 2007 at 12:11 am

Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα με το Stelaboura. Στην τελική, όποια εφημερίδα θέλει ας αναδημοσιεύσει δικά μου άρθρα από δικά μου blogs (χωρίς να με ρωτήσει) αρκεί να βάλει στο τέλος ότι τα κείμενα είναι από την σελίδα τάδε συν το αντίστοιχο url (το οποίο ήδη έκανε η εφημερίδα).

Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει μία δεοντολογία και ένας σεβασμός και ότι θα πρέπει να ρωτάτε ο “συγγραφέας” για την αναδημοσίευση των κειμένων του, αλλά μην υπερβάλουμε με κινήσεις “κλείνω το blog μου” επειδή μόνο εγώ υπάρχω και με θίξατε βαθύτατα τόσο βαθιά μάλιστα που πιστεύω ότι πρέπει να παρατήσω όλα μου τα χόμπι και να πάω στο Θιβέτ να γίνω μοναχός.

Παν μέτρο άριστον λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πολύ σοφότεροι ημών ήσαν.

Flareman
January 28th, 2007 at 5:35 pm

Ρε συ Άγγελε, δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα αναδημοσίευση + copyrights = λεφτά. Εξ’ άλλου ο gelial μόνο για τα χρήματα και την κόνξα δεν το έκλεισε, για την πλάκα του το κρατούσε. Αλλά όταν γίνεσαι βούκινο στις εφημερίδες σε βαθμό που πλέον εισβάλλει το blog στην καθημερινή off the net προσωπική σου ζωή επειδή μία φυλλάδα αποφάσισε να βγάλει ύλη στην πλάτη σου χωρίς να σε ρωτήσει αυτό παραπάει.

Στο κάτω κάτω αν επρόκειτο για τεχνική θεματολογία και τέτοιου είδους tips, δλδ όχι προσωπικά (ή κάπως έτσι) posts, όπως περίπου κάνουν και τα παιδιά εδώ στο Wiggler εντάξει, καλή η αναδημοσίευση, χρήσιμη γνώση είναι. Το ότι δεν ενέχεται νομικό κώλυμα ή χρηματικό ζήτημα δε σημαίνει ότι πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα…

Simos
January 28th, 2007 at 6:26 pm

Παιδιά τα δικαιώματα μην τα συνδέετε με τα λεφτά. Όταν “δημιουργείς” κάτι, κάθεσαι κάτω και το φτιάχνεις, θέλεις να έχεις (ορθώς) τον απόλυτο έλεγχό του. Γιατί είναι κόπος σου, είναι εμπνευσή σου, είναι κομμάτι του εαυτού σου. Και το θέλεις δικό σου. Το ίδιο ισχύει παντού. Θα θέλατε να δουλεύετε και να έρχεται ένας μια μέρα και να παρουσιάζει τη δουλειά σας για δική του? Εγώ πάντως όχι…