HD-DVD, Blu-ray και EVD, VMD;

Published by ispofacto in Cinema, Hardware, Multimedia, Software, Tech, Television

evd-hd 

Εκτός από τα 2 γνωστά αντίπαλα formats που είναι ιδιαίτερα γνωστά υπάρχουν και 2 άλλα που ανταγωνίζονται για μια θέση στο σαλόνι μας. Το πρώτο από αυτά αναπτύχθηκε κυρίως για την κινέζικη αγορά και το 2008. Σύμφωνα με απόφαση του Ministry of Information Industry το 2005, έχει σκοπό να αντικαταστήσει την αγορά των DVD. Αποτελεί την κινέζικη απάντηση στον πόλεμο των HD τεχνολογιών. Ο λόγος που αναπτύχθηκε είναι έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει η Κίνα license fees για DVD και HD τεχνολογίες σε ξένους. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί περισσότερο η κινέζικη οικονομία καθώς θα κατασκευάζει μόνη της τους players. Το EVD έχει σαν ατού το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή καθώς ένας player κοστίζει μόνο 89 δολλάρια. Το χαμηλό κόστος οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεχνολογίες συμπίεσης και εγγραφής βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του DVD κατορθώνοντας έτσι 1080p αναλύσεις σε πολύ μικρότερες χωρητικότητες. Επίσης έχει τη δυνατότητα να αφήνει στους χρήστες να περνάν την ταινία στον υπολογιστή τους για αναπαραγώγη καθώς και να την κατεβάζουν από internet και να την γράφουν σε EVD δισκάκια.

Όσον αφορά τώρα το άλλο αντίπαλο format, το VMD αυτό εξαρχής έχει περίσσοτερο διεθνή χαρακτήρα καθώς έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες: Βραζιλία, Κεντρική Ευρώπη, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Σκανδιναβία και πρόσφατα τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο μάλιστα πρότυπο έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με το Bollywood για διάθεση των ταινιών του σε αυτό το format. Και αυτό βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνολογία αναπαραγωγής DVD (red laser format) πετυχαίνοντας έτσι πολύ χαμηλό κόστος αλλά και 1080p αναλύσεις. Σαν τεχνολογία προστασίας από την πειρατεία έχει την γνωστή AES! Και οι δύο Players φυσικά υποστηρίζουν αναπαραγωγή DVD και κάνουν upscaling τα απλά DVD.

Σίγουρα έχουν πολύ λιγότερο κόστος από τα 2 άλλα αντίπαλα formats αλλά για να επιτύχει ένα πρότυπο αναπαραγωγής ταινιών στην αγορά πρέπει εκτός από ενδιαφέρουσα τεχνολογία να έχει και ανάλογο περιεχόμενο. Αν απ’ότι φαίνεται καταφέρουν να εξασφαλίζουν περιεχόμενο μόνο Bollywood κατεύθυνσης και ανεξάρτητων ταινιών ίσως να πιάσουν κυρίως στις αντίστοιχες αγορές που αναπτύσσονται τέτοιες ταινίες. Ένας άλλος τρόπος για να πιάσουν είναι σίγουρα πάντως η πειρατεία. Αν δηλαδή τώρα που είναι δυνατή η αντιγραφή των HDDVD και Blu-ray απλά οι επίδοξοι πειρατές τα μετατρέπουν σε τέτοια formats που έχουν μικρότερη κατανάλωση χώρου και τα διαθέσουν ελεύθερα στο internet.

Comments (1)

Blu-ray drive στα 299 δολλάρια! at Wiggler
April 20th, 2007 at 3:41 pm

[...] θα κυριαρχήσει στην  παγκόσμια αγορά αλλά, όπως έχω γράψει και παλιότερα, στην Κίνα με το EVD έχουν άλλη άποψη επί [...]