Πως να κρατήσετε τους επισκέπτες στο site σας απασχολημένους!

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech

site-visitors 

Την προηγούμενη βδομάδα, έτυχε να επισκεφτώ 3 sites (web 2.0, community based, blah-blah mash-ups) τα οποία έκαναν χρήση μιας αρκετά απλής (αλλά πολύ πετυχημένης) ιδέας, ώστε να κρατούν τους εγγεγραμμένους (και μη) επισκέπτες απασχολημένους!

Καταρχάς τα sites αυτά είναι τα ακόλουθα:


Όλα εκ των παραπάνω βασίζονται στην κοινότητα, στα recommendations, σε related content και σε όλα αυτά τα features που πολλοί συζητάνε τελευταία. Το θέμα είναι ότι μπόρεσαν να προσθέσουν ακόμη ένα killer χαρακτηριστικό που έκαναν την εμπειρία αρκετά εθιστική, τα quiz!

Και δεν μιλάω για τρελά flash games και effects και eye-candy καταστάσεις, αλλά για απλά html/ajax forms που μέσω ερωτήσεων, δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν κάποιο rank ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους!

Αρχίζοντας από το Flixster, ο κάθε χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε movie-oriented quiz-es τα οποία τα δημιουργούν άλλοι χρήστες και είναι (στην πλειονότητα) της μορφής multiple choice!

Στο iLike (που είναι της ίδιας εταιρίας) οι ερωτήσεις προέρχονται από τους ίδιους τους δημιουργούς και δοκιμάζουν τις μουσικές σας γνώσεις, βάζοντας ένα κομμάτι κάποιου τραγουδιού σε κάθε ερώτηση και περιμένοντας να βρείτε καλλιτέχνη / τίτλο / album, μετρώντας και βαθμολογώντας (και) τα αντανακλαστικά σας!

Τέλος το ComicVine, διεξάγει λίγο διαφορετικού τύπου quiz, στα οποία οι επισκέπτες καλούνται να βρούνε ποιος θα κέρδιζε αν δύο superheroes ή super-villains συγκρούονταν!

Πιστεύω πως η εισαγωγή τέτοιων “minigames” που χρησιμοποιούν την βάση δεδομένων του site για να ‘εθίσουν’ έως ένα σημείο τους χρήστες και να τους κρατήσουν περισσότερο χρόνο μέσα στο site είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούν αρκετοί δημιουργοί παρόμοιων sites, γιατί σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των επισκέψεων / μέρα αλλά και η διάρκεια παραμονής αυτών μέσα στο site!

Comments (1)

maeviouz
April 11th, 2007 at 6:10 pm

Super η ιδέα αλλά οι Έλληνες ότι και να κάνουν είναι τεμπέληδες…