Δημιουργήστε το δικό σας Wireless Mesh Network!

Published by stelabouras in Hardware, Internet, Software, Tech

meraki-repeater 

Η εταιρία Meraki (ναι προέρχεται από την ελληνική λέξη), που η ίδια η Google έχει επιλέξει να επενδύσει για το Wi-fi project της, έβγαλε μια σειρά από cool repeaters (Meraki Mini) που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το δικό σας Wireless mesh network!

Εάν λοιπόν έχετε 2-3 repeaters μέσα στο σπίτι και ένας από αυτούς είναι συνδεδεμένος στο Internet, οι υπόλοιποι τον βλέπουν και μπορούν να διαμοιράσουν την σύνδεση! Επίσης τα Meraki Mini δίνουν την δυνατότητα στον κάτοχο τους να συνδεθεί εκτός από ασύρματα και ενσύρματα (για τους εναπομείναντες χρήστες…καλωδίων!) και διαθέτουν ένα πολύ καλό διαχεριστικό interface που εμφανίζει όλους τους repeaters χρησιμοποιώντας Google Maps, υποστηρίζοντας παράλληλα την δημιουργία μεγάλων wifi δικτύων αφού ο εν λόγω repeater μπορεί να σας καταστήσει Service Provider της γειτονιάς!

Με 49$ που κοστίζει το Meraki Mini, μου φαίνεται είναι ότι πρέπει για Wifi ventures!

Ακολουθούν screenshots του διαχειριστικού interface:

meraki admin

meraki admin service provider

Comments (10)

Petrakeas
May 16th, 2007 at 10:55 am

χμ… καλούτσικο φαίνεται για πειραματισμούς, αλλά δε νομίζω ότι το meraki μπορεί να αντικαταστήσει ταρατσο-pc σε λειτουργία router κλπ.. Επίσης το στυλ: “παίρνουμε πολλούς repeaters και όλα είναι οκ” θα δημιουργήσει θόρυβο στο ίδιο το δίκτυο, μια και οι repeaters και οι συχνότητες λειτουργίες τους πρέπει να επιλέγονται προσεχτικά ανά περιοχή…
Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω το κόλλημα της google με το wifi.

stelabouras
May 16th, 2007 at 12:28 pm

Λογικά η Meraki (ελπίζω να) έχει προνοήσει για αυτό, ώστε τα repeaters να σκανάρουν αρχικά για διαθέσιμες συχνότητες και να επιλέγουν αυτή που δεν θα δημιουργεί προβλήματα.

Το Wi-fi της Google από την άλλη είναι ένα αρκετά μεγαλόπνοο σχέδιο (free wireless Internet service) που αν πετύχει (εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή Mountain View της California που στεγάζονται τα κεντρικά της εταιρίας) θα μπορεί ο οποιοσδήποτε που έχει google account να συνδέεται με την Wifi συσκευή του στο Internet δωρεάν!

Σε παραπέμπω εδώ για περαιτέρω πληροφορίες.

Petrakeas
May 16th, 2007 at 3:09 pm

Μεγαλόπνοο… Δε νομίζω να πιάσει (θα δείξει βέβαια), γιατί πλέον οι ευρυζωνικέ3ς συνδέσεις είναι πολύ φθηνές. Υπάρχουν βέβαια και μέρη όπου το wi-fi θα είχε περισσότερα πλεονεκτήματα από μία τυπική σύνδεση.
Όσο αναφορά τις συχνότητες, επειδή έχω εμπειρία από ασύρματα δίκτυα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα wifi δίκτυο τέτοιου τύπου δεν πρόκειται να λειτουργήσει με άναρχο τρόπο. Πρέπει να υπάρχει μελέτη για repeatres, AP, clients, συχνότητες, κεραίες, ισχύ εκπομπής κλπ

Και μιλάμε μόνο για ταχύτητες ώστε να σερφάρεις σε web σελίδες (μεγάλο latency κλπ). Ωστόσο σε κάποιες περιοχές θα βόλευε κάτι τέτοιο.

stelabouras
May 16th, 2007 at 3:17 pm

Είναι σίγουρα μεγαλόπνοο καθώς σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο (ας το ελπίσουμε :) )

Όσο για τον θόρυβο είναι πάντα λογικό πως όταν έχεις τέτοιου είδους hardware (wireless) και δεν υπάρχει πρόγνωση για τις συχνότητες να εμφανίζονται προβλήματα στα οποία τα σήματα θα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, αλλά ας ελπίσουμε πως η Meraki (I really dig this name!) θα έχει προνοήσει, αν όχι με αυτόματη εύρεση ελεύθερων συχνοτήτων σε ένα manual tropo (τι ωραίες που ήταν οι μέρες του hacking του Linksys! :P)!

HitMan
May 17th, 2007 at 12:54 am

H FON [http://www.fon.com/en/] έχει κάνει κάτι τέτοιο εδώ και καιρό… Στα la fonera maps [google map API ;) ] φαίνονται αρκετά είτε κλειστά είτε shared FON networks.

Anyway, με το n draft σίγουρα τέτοιου είδους social wifi networks μπορούν να εξαπλωθούν ευκολότερα.

Atno
January 12th, 2008 at 2:38 pm

Όσο αφορα της συχνότητες το meraki “παίζει” στo καναλι 1 απο default και έχει και επιλογή αυτόματου καναλιου.
Ισως να μην μπορει να αντικαταστήσει ένα ταρατσο-πισι αλλα είναι σίγουρα πολυ δυνατο απο οποιοδήποτε αλλο AP που κυκλοφορεί στην αγορά σε αυτή την τιμη, σκέψου οτι τα meraki ειναι για mesh networks :)
Το μεγάλο latency δεν υπάρχει και meraki είναι φτιαχμενο να λειτουργεί με άναρχο τρόπο. με meraki εχω εγκαταστήσει 4 δίκτυα με συνολικα 140 merakia, πανε ΠΟΛΥ καλά μέχρι στιγμής :)

Marios
February 5th, 2008 at 12:54 am

Γεια σου φίλε!
Ενδιαφερομαι και εγω να εγκαταστησω δικτυο με meraki . Θα ήθελα μερικές πληροφοριες οπως απο που τα αγορασες , που εισαι , εμπειρίες κτλ…

Περιμένω ανυπόμονα!! :)

Amaddor
February 18th, 2009 at 3:04 pm

Το παραγγέλνεις απο America, πληρώνεις για 2 merakia γύρω στα 80€ αν θυμάμαι καλά μαζί με μεταφορικά. Όταν φθάσει Ελλάδα, σε τηλεφωνούν απο το τελωνείο και σου ζητούν 120€ για να τα εκτελωνήσουν. Όπως φυσικά θα κατάλαβες δεν ασχολήθηκα καθόλου και έτσι δεν κατάφερα να τα δοκιμάσω…

kostas
April 5th, 2009 at 11:02 pm

meraki products at http://www.integral.gr

nasos
February 10th, 2010 at 12:32 pm

Να κανω μια μικρη διορθωση στο post και στις αποψεις σας περι mesh.

Οταν εχουμε μια ασυρματη συσκευη που λειτουργει ως repeater τοτε αυτη η συσκευη απλα αναμεταδιδει το σημα που δεχετε. αυτο πρακτικα σημαινει το εξης:

1. Αναμεταδιδει το σημα στο καναλι που εκπεμπει το αρχικο AP
αρα εκπεμπει στο ιδιο φασμα με το αρχικο.

2. επειδη ανα-μεταδιδει το σημα που δεχετε, το δικτυο το οποιο δημιουργει-επεκτεινει το repeater, εχει ουσιαστικα χαμηλοτερη ταχυτητα απο αυτη που εχει το repeater στην θεση που τοποθετηθηκε.

πχ. αν ενα repeater τοποθετηθει σε ενα σημειο με σημα 20% τοτε η ταχυτητα προσβασης στο συγκεκριμενο σημειο ειναι υποθετικα 1Mbps. το δικτυο που θα εκπεμπεται απο το repeater θα εχει αρχικη ταχυτητα repeater
β) αποστολη δεδομενων repeater->AP.

Λειτουργωντας ετσι σε καμια περιπτωση δεν μπορουμε να πουμε πως υπαρχει αντιστοιχια μεταξυ λειτουργιας repeater και αρχιτεκτονικης mesh/ad-hoc κλπ.

small hints ;) smarter designs