APML – Attention Profiling Mark-up Language

Published by stelabouras in Coding, Internet, Network, Software, Tech

apml 

Πολλοί μπορεί να γνωρίζετε τι είναι το OPML, άλλοι όμως όχι. To OPML λοιπόν είναι ένα αρχείο (XML) που περιέχει τις διευθύνσεις όλων των RSS feeds (επίσης XML) στα οποία είστε εγγεγραμμένος, πιθανώς χωρισμένα σε ομάδες. Ένα συνηθισμένο feature είναι η υποστήριξη του OPML προτύπου από τους υπάρχοντες RSS readers για την εισαγωγή / εξαγωγή των RSSs εύκολα και γρήγορα καθώς και η ανταλλαγή OPMLs μεταξύ χρηστών.

Το specification του OPML όμως δεν περιέχει personalized πληροφορίες για τον χρήστη όπως τις προτιμήσεις του, που μπορεί να βρίσκονται διασκορπισμένες σε αρκετά sites στο Interweb. Εδώ έρχεται το APML ή Attention Profiling Mark-up Language που είναι υπεύθυνο για την συγκέντρωση των προτιμήσεων του χρήστη μέσα σε ένα αρχείο XML που μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί από υπάρχουσες υπηρεσίες που υποστηρίζουν APML για εξαγωγή των χαρακτηριστικών αυτών, είτε για την καταγραφή των ενδιαφερόντων του και το sharing με άλλους web users.

Μερικές χρήσεις του προτύπου που υποστηρίζονται, είναι η εμφάνιση στο Particls (ή και στο Digg σύντομα) μόνο των ιστοριών που ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντα του χρήστη, βασίζοντας εξολοκλήρου στο APML του ή δημιουργία / update του APML βάσει των webpages που επισκέπτεται κάποιος όπως κάνει το Cluztr. Δύο μεγάλοι RSS readers υιοθέτησαν επίσης το πρότυπο (Bloglines και Newsgator) κάνοντας το μέλλον για το πρότυπο να φαίνεται τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Συνοπτικά λοιπόν το APML δίνει την δυνατότητα για εύκολο personalization και personal recommendations στα διάφορα sites που (θα) το υποστηρίζουν (το Amazon για παράδειγμα θα μπορεί να προτείνει προϊόντα βάσει και του APML) και πρόκειται να απασχολήσει αρκετά διαφημιστές και διαφημιζόμενους καθώς πολλά APML συγκεντρωμένα μπορεί να δημιουργήσουν ένα interest base ικανό να δείξει γενικές τάσεις στο web.

Comments (5)

metablogging.gr » Blog Archive » Speedlinking
October 25th, 2007 at 10:12 pm

[...] Χτεσινό, αλλά πολύ ενδιαφέρον για τους λίγο πιο geek: Attention profiling markup language από τoν Stelabouras. [...]

metablogging.gr » Blog Archive » Speedlinking
October 25th, 2007 at 10:12 pm

[...] Χτεσινό, αλλά πολύ ενδιαφέρον για τους λίγο πιο geek: Attention profiling markup language από τoν Stelabouras. [...]

George Tziralis
October 26th, 2007 at 7:36 am

πραγματικά μπορεί κανείς να σκεφτεί πάρα πολλές εφαρμογές του apml, όντως κάτι τέτοιο δείχνει να αποτελεί το επόμενο βήμα στις υπηρεσίες και την διαημιστική αξιοποίηση ου διαδικτυακού αναγνώστη. εν ολίγοις, πολύ ωραίο άρθρο :)

CleverClogs » Blog Archive » Basics of Attention Profiling through APML
April 12th, 2008 at 10:51 pm

[...] Greek: APML – Attention Profiling Mark-up Language (by Stelabouras on Wigger.gr, [...]

Basics of Attention Profiling through APML | InfoLogs
October 5th, 2013 at 11:43 pm

[...] Greek: APML – Attention Profiling Mark-up Language (by Stelabouras on Wigger.gr, [...]