HDR images, ένα απλό how-to screencast

Published by stelabouras in Multimedia, Videos

hdr_image 

Στο συγκεκριμένο screencast θα δείτε πως από φωτογραφίες LDR, που έχουν τραβηχτεί από κινητό με διαφορετικές τιμές exposure, μπορείτε να δημιουργήσετε μια HDR με 2 click στο Photoshop και να την χρησιμοποιείσετε αργότερα είτε ως tone mapped είτε ως HDR σε κάποιο 3D program όπως το 3D Studio Max.

Τα αρχεία που χρησιμοποιούνται στο screencast μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

Να σημειώσω κάτι που παρέλειψα στο screencast, πως αν θέλετε να σώσετε την εικόνα ως tone mapped στο Photoshop απλά πηγαίνετε στο menu “Image > Mode” και επιλέγετε “8 Bits/channel”. Το Photoshop θα σας δώσει την δυνατότητα να επιλέξετε το Exposure και τον συντελεστή και να πειραματιστείτε με το Toning Curve και το ιστόγραμμα της φωτογραφίας.

Για περισσότερα για τις HDR καθώς και τους τρόπους χρήσης, μπορείτε να δείτε το παλαιότερο post του Petrakea.

Το HDR shop μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το site του προγράμματος.

Υ.Γ. Για HD ποιότητα, δείτε το video στο Vimeo.


Comments (4)

fractalbit
April 14th, 2008 at 4:59 pm

Ωραίο το screencast, Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν με εντυπωσίασε. Ίσως φταίει που οι φωτογραφίες ήταν από κινητό ή/και το θέμα φωτογράφησης. Πάντως εγώ αυτό που περιμένω από το Photoshop είναι να παίρνει ένα raw (που γενικά έχει σημαντικά περισσότερη πληροφορία σε φωτεινά και σκοτεινά μέρη από το jpeg) και να σου παράγει αυτόματα μία φώτο με το μέγιστο δυνατό dynamic range. Ίσως στο CS4?

stelabouras
April 14th, 2008 at 5:12 pm

@fractalbit

Όντως τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο εμφανή λόγω της κάμερας του κινητού (σε σύγκριση με τις photos εδώ για παράδειγμα), παρόλα αυτά ήθελα να επικεντρωθώ στο πόσο εύκολη είναι η όλη διαδικασία.

Για τα raw αρχεία, είδα πως έχουν 12 ή 14 bits / channel (για τα raw που αποθηκεύουν οι περισσότερες ψηφιακές) γεγονός που τα καθιστά καλύτερα από τα Jpeg αλλά κάπως χειρότερα από τα HDR. Απο ότι είδα όμως υπάρχουν και specs για 48 bit (!) Raw data files.

Petrakeas
April 17th, 2008 at 1:45 pm

@fractalbit αυτό που λες το κάνει ήδη το photoshop και το hdrshop,;. Ωστόσο ένα raw δεν είναι αρκετό για να φτιάξεις ένα hdr αρχείο. Χρειάζεται να κάνεις περισσότερες λήψεις όπως λέει ο Stelabouras

iPhone 4S HDR vs normal photo at Wiggler
December 17th, 2011 at 12:18 am

[...] ένα post σχετικά με αυτό και ο Στέλιος είχε κάνει ένα screencast για το πώς μπορεί να τραβήξεις μία HDR φωτογραφία με [...]