Freedom και αυτοέλεγχος

Published by stelabouras in Internet

self_control 

Διαβάζω συνέχεια στο web, άρθρα με συμβουλές γύρω από την παραγωγικότητα που στην πλειοψηφία τους έχουν ένα κοινό παρονομαστή : Αν θέλετε να συγκεντρωθείτε, απομονωθείτε από το Internet, κλείστε τα πάντα και θα έχετε ηρεμήσει, είναι όμως κάτι τέτοιο αλήθεια;

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα μικρό πρόγραμμα για MacOSX, με το όνομα Freedom, που ουσιαστικά “κόβει” την δικτύωση (ασύρματη ή ενσύρματη) το πολύ για 3 ώρες, με τον χρήστη να επιλέγει όσο θέλει, με μόνη δυνατότητα επαναφοράς, το restart.

Άραγε κάτι τέτοιο βοηθάει; Ή γενικότερα, όσες λύσεις προτείνουν την απενεργοποίηση των IM προγραμμάτων, των twitter / friendfeed / email clients, έχουν πραγματικό αποτέλεσμα;

Πιστεύω πως όλα αυτά είναι θέμα αυτο-έλεγχου. Η απενεργοποίηση των distractions μόνο γιατί *πρέπει* χωρίς να υπάρχει ουσιαστική γνώση του γιατί, δεν βοηθάει, για έναν απλούστατο λόγο: την ύπαρξη του social web εθισμού.

Μετά από λίγο θα θέλετε να δείτε τι λένε οι γνωστοί σας στο twitter, αν έχετε κάποιο νέο RSS item, αν σας έκανε poke κάποιος στο Facebook. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι ακραίο, παρόλα αυτά υπάρχει σε άλλους σε μεγάλες δόσεις (Ye, I know) και σε άλλους λιγότερο.

Προσωπική συμβουλή: Αν θέλετε όντως να συγκεντρωθείτε, κατανοήστε πρώτα το γιατί πρέπει να το κάνετε και στην συνέχεια απενεργοποιήστε (ή όχι) τα πάντα. Self control!