MySQL Workbench

Published by Petrakeas in Coding, Internet, Network, Software

wb_diagam_fk_highlight 

Αν θέλετε να σχεδιάσετε μία βάση και μετά να την “τρέξετε” σε κάποιον mySQL server ή έχετε έτοιμη τη βάση αλλά θέλετε να την απεικονίσετε σε ένα διάγραμμα τότε χρειάζεστε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. Στο παρελθόν, για εργασία στη σχολή, είχα χρησιμοποιήσει το SQL Server Management Studio αλλά η βάση ήταν MSSQL.

Τώρα όμως που το project τρέχει σε mySQL έψαξα για κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Κατέληξα σε 2: το DBDesigner 4 και το MySQL Workbench . Αν κατάλαβα καλά το δεύτερο προέρχεται από τους δημιουργούς του πρώτου, είναι open source και σύντομα cross platform και δημιουργήθηκε για τη SUN και MySQL. To πρώτο είναι δωρεάν, ενώ το δεύτερο έχει μία δωρεάν έκδοση με κάποια λιγότερα features.

Το MySQL Workbench (η free έκδοση τουλάχιστον) δεν μπορεί να συνδεθεί σε βάση και να κάνει reverse engineer, ούτε φυσικά sync. Ωστόσο μπορεί να κάνει import sql script ή αρχείο που προέρχεται από το DBDesigner 4, το οποίο μπορεί να συνδεθεί σε βάση. Υποστηρίζει export σε διάφορες μορφές γραφικών και export sql script. Το περιβάλλον είναι σχετικά απλό και το διάγραμμα της βάσης προκύπτει αρκετά όμορφο και ευανάγνωστο. Αξίζει να το δοκιμάστε νομίζω. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.