Java 1.4 rocks…?!

Published by ispofacto in Coding, Software, Tech

java_14 

Η πιο πρόσφατη έκδοση Java Release Family για όσους γνωρίζουν είναι η 6.6, κυκλοφόρησε μάλιστα το Δεκέμβριο του 2006. Η επόμενη έκδοση, Java 7 – Codename Dolphin, είναι σε beta και αναμένεται να γίνει release μέσα στην χρονιά. Σύμφωνα με το Support Road map, η Sun θα σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στην 1.4 τον Οκτώβριο του 2008. Ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2009 θα σταματήσει και η υποστήριξη για Java 5.x, όπως φαίνεται και στην αντίστοιχη σελίδα για τις EOSL(End Of Service Life).

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που developers, χρησιμοποιούν ακόμα αυτές τις εκδόσεις; Εάν κάποιος χρησιμοποιεί Java 1.4x, μάλλον είναι ώρα για κάποια…ανανέωση. Είναι λογικό από τη στιγμή που βγήκε η Java 6 τον Δεκέμβριο του 2006 σταδιακά να γινόταν απόσυρση της συγκεκριμένης έκδοσης. Η πλειοψηφία σίγουρα έχει κάνει το switch σε Java 5. Σταδιακά συνεπώς θα θέλει όλο και περισσότερο δουλειά να συντηρήσει κάποιος μία java 1.4 application παρά για να κάνει upgrade. Το ίδιο σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος για την Java 5.0. Το adoption rate της Java 6 δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να χρησιμοποιείται περισσότερο από την 5.

Πάντως, η Sun αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι developers έχουν ανάγκη για μεγαλύτερο διάστημα υποστήριξης της έκδοσης που χρησιμοποιούν παρέχει μία υπηρεσία: Java SE for Business Release Families. Πρόκειται για ένα subscription model που επεκτείνει τις περιόδους υποστήριξης πέρα από τις EOSL. Έτσι αν κάποιος χρησιμοποιεί 1.4 ή 5 και θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνει subscribe στο Java SE for Business version για να συνεχίσει να λαμβάνει υποστήριξη, security updates,κτλ από τη Sun. Με αυτό το service ένας developer μπορεί να χρησιμοποιεί 1.4 μέχρι το 2018! Αντίστοιχα Java 5.0 μέχρι το 2019.

Βέβαια, από τη στιγμή που είναι subscription service δεν σημαίνει ότι είναι και δωρεάν. Για να συνεχίσει χωρίς κόστος, προφανώς πρέπει αργά ή γρήγορα να κάνει το switch…!

[VIA]

Comments (4)

papo
June 6th, 2008 at 8:35 pm

μια παρατήρηση ! Οι εκδόσεις της J2EE (Enterprise Edition) οπου ουσιαστικα είναι set απο spec και libs δεν ακολουθούν το ιδιο convention στα releases με τα standard edition. To τελευταιο EE spec ειναι το 5 (1.5)και το πιο used ειναι το 1.4.

cherouvim
June 6th, 2008 at 10:18 pm

Και η production standard edition Java είναι κάπου στο 1.6.0_10.
Java 6.6 δεν υπάρχει.

ispofacto
June 7th, 2008 at 1:24 am

Στην πηγή λέει 6.6, αναφερθείτε εκεί! :)

cherouvim
June 10th, 2008 at 10:05 pm

Τουλάχιστον κάνε edit το post σου γιατί δίνεις την εντύπωση οτι δεν σε απασχολεί η ποιότητα της πληροφορίας που αναμεταδίδεις.