Nostalgia: DOS classics

Published by stelabouras in Gaming, Videos

day-of-the-tentacle 

Συνεχίζοντας την σειρά των “Nostalgia” posts, σήμερα το menu περιέχει κλασσικούς τίτλους από την εποχή του DOS. Τα παιχνίδια για [IBM] PC στην προ-Windows εποχή εκμεταλλεύονταν όλες τις δυνατότητες του DOS, με τους δημιουργούς να μεγαλουργούν τόσο από άποψη ποιότητας του gameplay αλλά και γραφικών (Doom).

Παρακάτω ακολουθεί μια συλλογή videos με 38 γνωστά DOS classics. Προσωπικά θα μπορούσα να ξεχωρίσω παιχνίδια από διάφορες κατηγορίες, όπως το Day of the Tentacle, Space Quest, Doom, Eye of the Beholder και Ultima Underworld.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας DOS game;


Comments (13)

Papajohn
June 19th, 2008 at 11:45 am

Day of The Tentacle eδω. Ήταν το πρώτο αδventure που μου είχαν κάποτε εγκαταστήσει στο μηχάνημά μου και ακόμα θυμάμαι το πόσο ακαταλαβίστικο μου ήταν (ως μπόμπιρας 10 χρονών με λίγα αγγλικά). Παρόλα αυτά το είχα φτάσει μέχρι τη μέση!!

Επο εκεί και πέρα θα έβαζα το Fate Of Atlantis το οποίο το είχα παίξει αφου είχα δει τις ταινίες και ήταν τέλειο!
Btw, θυμάστε anti-crack measures του στυλ “άνοιξε το manual σελιδα 38 και πες μου τι λέει στη 3η εικόνα”?? :-D

Papajohn
June 19th, 2008 at 11:46 am

Btw, ξέχασα το απιστευτο Mortal Combat 2!!!

Petrakeas
June 19th, 2008 at 12:30 pm

Εγώ πάλι ξεκίνησα με Monkey island 3 (θα ήμουν τότε 13 ή 14), broken sword 1,2 και μετά πήγα προς τα πίσω με monkey island1,2 , και day of the tentacle
Τέλειο game το τελευταίο, γιατί διαδραματίζεται στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον και οι γρίφοι επηρεάζονται από αυτά τα 3 επίπεδα!

Petrakeas
June 19th, 2008 at 12:43 pm

Θυμήθηκα αυτή την καταπληκτική εκτέλεση του soundtrack του monkey island:
http://youtube.com/watch?v=mYZXNVHVfhc
ειδικά η σολιά στο τέλος τα σπάει

Γιώργος Μαργαρίτης
June 19th, 2008 at 1:16 pm

Ta monkey Island ήταν τα πιο καμμένα παιχνίδια, δεν ήθελαν σκέψη, ήθελα να δοκιμάσεις τα πάντα, την κάλτσα με την κατσαρόλα, το άρωμα με την βαλσαμωμένη αρκούδα κτλ. Υπάρχει κανείς που το τερμάτισε χωρίς walkthrough? (αλήθεια ε? αφήστε τα ψέματα που λέμε μεταξύ μας…)

Δηλώνω φανατικός adventurας, πρώτα παιχνίδια ήταν Full Throttle, Sam & Max, Indiana Jones, The Dig, Day of the tentacle. Μετά πήγα και κόλλησα στα Myst 1, Riven, Myst 3, τα οποία έγιναν και τα αγαπημένα μου παιχνίδια έβερ (το 1 και το 3 τα είχα τερματίσει παλιά, όταν ήταν η εποχή τους. Το Riven το ξαναέπαιξα πριν 7 χρόνια με ένα φίλο, και τελικά το τερματίσαμε μετά από 4-5 μέρες καθημερινού ολοήμερου παιξίματος. Απίστευτο παιχνίδι λέμε, απλά απίστευτο.). Το Uru ήταν απογοήτευση, είχαμε κολλήσει σε έναν γρίφο 3 μέρες γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε, και μετά καταλάβαμε πως ήταν άλλο ένα από τα απειρα bugs του παιχνιδιού, έπρεπε να σηκωθούν κάποιοι διακόπτες αλλά δεν σηκώνονταν. Ο φίλος μου το έβαλε σε άλλο pc, το ξαναέπαιξε, και όταν έφτασε εκεί οι μοχλοί ήταν σηκωμένοι.

Ίσως θα έπρεπε να κάνετε ένα αφιέρωμα μόνο στα Adventure της εποχής (σαν να λέμε, στα παιχνίδια της Lucas Arts και τα Myst).

xpan
June 19th, 2008 at 2:53 pm

Μια και μιλάτε για retro είπα και εγώ να ξυπνήσω απο το λήθαργο. Ένα όνομα θα πω για τους μυημένους. “Τσουρινάκης” και όποιος κατάλαβε για ποιον μιλάω κερδίζει παστέλι.

Οτιδήποτε ήταν της SSI το είχα στο PC μου και το είχα φτάσει μέχρι τη μέση τουλάχιστον (τότε δεν υπήρχε internet).

Κατα τα άλλα θα συμφωνήσω με τον Μαργαρίτη για τα Monkey Island. Πιο πριν έπαιζα σε Amiga το Maniac Mansion (που πήρε το όνομα του και το SCUMM), που ήταν και το πρώτο παιχνίδι που συνδύαζε πραγματικό interactivity και διαφορετικό ending ανάλογα με τους χαρακτήρες που διάλεγες. Τα Monkey Island, Indiana Jones άλλα και το *επικό* Zak Mc Cragen ακολούθησαν μετά.

Τα Quests (King’s, Police, klp) ήταν όλα η εξέλιξη του Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards. Tο πρώτο adventure ακατάλληλο για ανήλικους και που φυσικά όλοι τότε στα 13 μας το είχαμε. Μιλάμε για 20 χρόνια πριν, έτσι;

Ίσως το καλύτερο adventure που έχω παίξει (*ΟΧΙ* rpg) είναι το Gabriel Knight 1. Σούπερ σενάριο, σουπερ γραφικά, σουπερ μουσική, σουπερ γριφοι και σουπερ ανατροπές. Αν σας άρεσε η ταινία Angel Heart με τον Mickey Rourke και δεν έχετε παίξει το GK1 τότε χάνετε. Οι συνέχεια (GK2 + 3) δεν ήταν το ίδιο καλή.

Μετά το Under The Killing Moon (αρχές 90s) τα adventures έγιναν όλα πολύ μονότονα και ειδικά την εποχή των video adventures όπου έβαζαν κανονικός ηθοποιούς 3ης και 4ης διαλογής να παίξουνε τους πρωταγωνιστές έπαψα πλέον να ασχολούμαι (εξαίρεση τα Myst και κανα 2 άλλα μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν video). Απο τα μέσα του 90 και μετά είχαμε επίσης καλά adventure games (όπως το Full Throttle π.χ.) άλλα πλέον τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Οι καλύτερες κάρτες γραφικών έδωσαν τη σκυτάλη στα 3D shooters και μετά ήρθε το Quake και το QuakeWorld που σάρωσαν τα πάντα. Η συνέχεια είναι γνωστή όλες οι εταιρίες έφτιαχναν 3D shooters. Από τότε έχω να δω καλό adventure game.

sla
June 19th, 2008 at 2:59 pm

Άλλη μια ψήφος για το Day of the Tentacle! Αν είχα τη δυνατότητα και το χρόνο να το ξαναπαίξω, θα το έκανα! Καταπληκτικοί χαρακτήρες, με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Και το time travel πάντα με ενθουσίαζε! Πολλές φορές έφαγα μέρες για να βρώ το πως θα συνεχίσω! Τελικά θυμάμαι άνοιξα επιτέλους ένα walkthrough γιατί η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Theox2
June 19th, 2008 at 5:08 pm

Παιδια σεβομαι ολα τα παιχνιδια που αναφερατε. Ηταν ολα πολυ καλοι τιτλοι με μια λεπτομερεια…ολα αυτα τα παιχνιδια καπoια στιγμη ξεπεραστηκσν απο αντιστοιχα παιχνιδια για windows.
Μονο ενα παιχνιδι του DOS δεν εχει ξεπεραστει ακομα…το SCREAMER RALLY!
H αδρεναλινη του παιχνιδιου αυτου ηταν το κατι αλλο. Εχω παιξει 20 racing games για windows και κανενα δεν μπορεσε να ξεπερασει το Screamer.

Petrakeas
June 19th, 2008 at 5:23 pm

@Γιώργος Μαργαρίτης The Dig rulez!! Όσο για τα monkey έχουν τρελούς γρίφους. Αλλά το monkey 3 (στο δύσκολο) και το 4 τα πέρασα χωρίς walkthrough. Δε θεωρούνται δύσκολα adventure.

RemAliPasas
June 19th, 2008 at 7:10 pm

Discworld… απλά κορυφαίο…

Gerasimos Tsiamalos
June 20th, 2008 at 12:46 am

Τρομερό παιχνίδι όντως.. αλλα προσωπικό favorite της εποχής είναι τα Alone in the Dark.
@Theox2: Πραγματικά το screamer δε ξεπερνιέται. Τρελό κόλλημα

Papajohn
June 20th, 2008 at 12:47 pm

xpan, στον Αντρεα-Παρασκευά αναφέρεσαι?? :-p (θέλω παστελι!)
Αλήθεια, τι κάνει αυτή η ψυχή, αγοράζει κανείς ακόμα PCM να μας πει??

Fanis
June 25th, 2008 at 10:10 am

Ola ta fmv advendures!(phantasmagoria,beast within …)