Δες τι ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό σου

Published by ispofacto in Gadgets, Hardware, Tech

radiation_cell 

Μετά από τόσες μελέτες που έχουν βγει και αναφέρουν για το κατά πόσο είναι επικίνδυνη η χρήση κινητών ή όχι ,είναι λογικό κάποιοι να είναι προβληματισμένοι για την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τους. Σύμφωνα λοιπόν με την Cellular Telecommunications Industry Association (CTIA), η μέτρηση της ακτινοβολίας γίνεται με μια ιδιαίτερη μονάδα μέτρησης το specific absorption rate ή SAR.

Για να είναι ένα κινητό μέσα στα προβλεπόμενα standards πρέπει το μέγιστο SAR level του να είναι λιγότερο από 1.6W/kg (watts per kilogram) στην Αμερική και 2W/kg στην Ευρώπη. Στην παρακάτω σελίδα περιέχεται ένας μεγάλος αριθμός κινητών και τα ποσοστά ακτινοβολίας τους. Για την ιστορία, το κινητό με το μεγαλύτερο SAR είναι το Motorola V195s, ενώ το κινητό με το μικρότερο είναι πάλι της ίδιας εταιρείας το Motorola Razr V3x. Το iPhone για όσουν έχουν περιέργεια είναι στα 0.974 W/kg.

Comments (14)

DeltaMi
June 30th, 2008 at 7:02 pm

Είχα κάνει μια παρουσίαση στο πανεπιστήμιο μου πριν 2 χρόνια για τις ακτινοβολίες των κινητών.Απλώς να προσθέσω ότι οι εκπομπές των κινητών μετρούνται κάτω από συνθήκες πλήρης κάλυψης από τις κυψέλες.Σε περιπτώσεις ασθενούς σήματος(ασανσέρ) δεν μιλάμε για τέτοιες τιμές πλέον.Επίσης μέχρι το 2000 (αν θυμάμαι καλά) SAR μετρούνταν σε W/g η μετατροπή σε W/Kg σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα ιστούς λαμβάνει περισσότερη ενέργεια γιατί μέσα σε αυτήν υπολογίζεται και η απορροφητικότητα των κοκάλων (η οποία είναι πάρα πολύ μικρότερη σε σχέση με του ιστού).Αυτό πού λένε οι μελέτες είναι ότι μπορείτε να μιλάτε στο κινητό άφοβα αλλά για μικρές χρονικές περιόδους.

kavaliotis
June 30th, 2008 at 7:47 pm

DeltaMi, δηλαδη σε περιπτωση ασθενους σηματος το SAR υπερβαινει την μεγιστη τιμη που δινει ο κατασκευαστης? Ειχα την ιδεα οτι το μεγιστο SAR ειναι αυτο που δινει ο κατασκευαστης στην πιο κακη κατασταση σηματος. Αλλωστε λογικο ειναι μεσα σε ενα σπιτι να μην εχουμε καμπανα σημα, αρα κατι τετοιο σημαινει οτι το SAR ειναι σχεδον ΠΑΝΤΑ σε πολυ υψηλες τιμες! Επειδη και εγω ειμαι ψιλοτρελαμενος με το SAR, δεν αγοραζω κινητο με SAR πανω απο 1W/Kg και προσπαθω να ειναι οσο το δυνατον χαμηλοτερο. Ευτυχως το iPhone 3G θα ειναι κατω απο 1…

Sugar
June 30th, 2008 at 7:49 pm

Νόμιζα ότι θα έλεγες κι εσύ για το κλασικό video με το ποπ κορν και ήμουν έτοιμη να αρχίσω τις φωνές: είναι viral εταιρείας που πουλάει bluetooth αυτό, the end.

:P

DeltaMi
June 30th, 2008 at 8:03 pm

@Kavaliotis: έχει διαφορά αλλά μην τρελαίνεσαι με τις τιμές και τα SAR και όλα αυτά είναι απλώς αριθμοί για να εκτιμήσουμε κάτι. Αφού ξέρεις ποια είναι η κατάσταση απλώς παίρνεις τα μέτρα σου.Μην ξεχνάς ότι το κύμα ακολουθεί exponential μορφή ,δηλαδή τα δέκα εκατοστά κάνουν διαφορά!!! Από εκεί και πέρα πρέπει ο καθένας να σκεφτεί σε τι συχνότητες παίζει για να βγάλει μια διείσδυση και άλλα πολλά πάρα πολλά …Προσωπική άποψη μην αποφασίζεις κινητό ανάλογα το SAR αλλά μην μιλάς πολύ ώρα στο κινητό .

kavaliotis
June 30th, 2008 at 8:54 pm

Να υποθεσω οτι με Bluetooth ειμαι ενταξει? Γιατι δυστυχως μερικες φορες πρεπει να μιλας πολυ στο κινητο λογω δουλειας…

DeltaMi
July 1st, 2008 at 11:58 am

kavalioti από την στιγμή που χρησιμοποιείς το κινητό σου πολύ λόγο δουλείας θα σου πρότεινα dock για ανοιχτή ακρόαση και όποτε αυτό δεν είναι δυνατό να πας σε λύσεις  bluetooth.Επιπλέον μια θήκη για το κινητό στην ζώνη είναι πολύ αποτελεσματική γιατί όλοι μας έχουμε τα κινητά σε τσέπες δίπλα στην καρδιά ή σε τσέπες κοντά στην μέση μας.Ο λόγος που το bluetooth προτιμάτε από τον handsfree είναι ότι το τελευταίο λειτουργεί σαν κεραία!!Ελπίζω να σε βοήθησα.

xpan
July 1st, 2008 at 3:26 pm

αυτό με την “κεραία” δεν το καταλαβαίνω. Εφόσον το κινητό ακουμπάει άμεσα ή έμμεσα στο σώμα μας, τότε γινόμαστε κεραία έτσι και αλλιώς…. μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ;

DeltaMi
July 1st, 2008 at 5:21 pm

xpan αυτό που λες ότι το σώμα μας λειτουργεί σαν κεραία δεν απολυτά σωστό και θα μπορούσα να πω ότι δεν στέκει κιόλας καθώς το κινητό μας βλέπει σας εμπόδιο στην οπτική του επαφή με τον σταθμό βάσης(NLOS).Αυτό που είπα με το handfree είναι ότι όταν σε έναν αγωγό που τον διαρρέει ρεύμα υπάρχουν ασυνέχειες και σημεία καμπής τότε τα σημεία αυτά εκπέμπουν ΗΜ κύμα , αποτέλεσμα όλο το καλώδιο που ακουμπά στο σώμα μας και περιτριγυρίζει το κεφάλι μας να είναι στην ουσία μια κεραία που εκπέμπει ΗΜ(μην συγκρίνουμε την ισχύ της με την κεραία του σταθμού βάσης). Ελπίζω να βοήθησα.

telas
July 1st, 2008 at 11:46 pm

to bluetooth ine entelos avlaves?

DeltaMi
July 2nd, 2008 at 8:56 am

telas προφανώς και όχι απλώς η “ζημία” που κάνει θεωρείτε αμεληταία και λίγο πιο πάνω από τα ‘όρια ακτινοβολίας που τρώμε καθημερινά

Selene
July 20th, 2008 at 7:26 pm

To iphone 3g έχει sar πάνω από 1 για όσους δε γνωρίζουν.1.38 για την ακρίβεια…

jenaki
February 25th, 2009 at 1:13 am

Πριν από λίγες μέρες αγόρασα το Kινεζικής προέλευσης TCK V98 TV Mobile. Έκπληκτη είδα ότι στο βιβλιαράκι που περιέχονταν,δεν εμφανίζονταν πουθενά η τιμή SAR!!! Γνωρίζει κανείς μήπως τίποτα σχετικό?
Κατά πόσο είναι ασφαλή αυτά τα κινητά?

Werner
March 6th, 2010 at 10:09 pm

jenaki, ama agorases kineziko kinto epeidi eisai tsiggouna ton exeis piei. (psaxneis na vreis kai to SAR panathema se…)

ντετεκτιβ
March 30th, 2013 at 11:20 pm

με αυτά τα κινέζικα δεν βρίσκεις άκρη!