Apple cinema display 23” VS Eizo S2411W

Published by Petrakeas in Hardware, Multimedia

s2411w 

Ψάχνω για μία οθόνη γύρω στις 23 με 24 ίντσες που να έχει καλή απόδοση χρωμάτων και να είναι ικανοποιητική σε video και games με σχετικά μικρό input lag. Όχι gaming οθόνη, αλλά να μην έχει και τρελό ghosting κλπ. Τιμή από 700 ως 1100 ευρώ σκέφτομαι.

Ήμουν σχεδόν σίγουρος για την Eizo S2411W η οποία έχει S-PVA panel. Ωστόσο η Eizo έβγαλε πρόσφατα στην ίδια κατηγορία τη SX2461W η οποία όμως δεν έχει dynamic contrast 3000:1 σαν τη πρώτη και γενικά δεν έχω καταλάβει αν είναι καλύτερη η όχι. Δε βρήκα και κανά καλό review..

Μετά σκέφτηκα και για την Apple ciname display 23”, η οποία έχει IPS panel με όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας.

Γενικά έχω ακούσει καλά λόγια και για τις 2. Υπάρχει κάποιος με προσωπική εμπειρία από τις οθόνες αυτές;

Comments (17)

ProBlog
July 3rd, 2008 at 7:25 pm

Χωρίς να γνωρίζω τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο display, θα σου πρότεινα την Apple ciname display 23”, με κλειστά τα ματιά. Ο λόγος είναι απλός, δεν συγκρίνεται η οπτική απόδοση της Apple, με καμιά άλλη !!! :twisted:

Petrakeas
July 3rd, 2008 at 8:13 pm

@ProBlog χαχαχα! Περίμενα τέτοια comments λόγω apple.. χαχαχ

Ρε δεν υπάρχει εκεί έξω κάποιος κάτοχος apple cinema display;;;

ProBlog
July 4th, 2008 at 12:16 am

@Petrakeas: Μάλλον δεν το έθεσα σωστά ! Δεν το λέω επειδή είναι Apple, but πήγαινε στο πλαίσιο και σύγκρινε live μια Apple με μια Eizo και θα καταλάβεις τι εννοώ !!! Απίστευτη εικόνα !!!

fokion
July 4th, 2008 at 2:24 pm

eizo me kleista matia……o logos einai profanhs 6ms responce time enw h apple 14ms, brightness 450 cd/m2 / kai anti8esh 1000:1 (Dynamic Contrast / 3000:1 with ContrastEnhancer) enw h apple brightness 400 cd/m2 kai anti8esh 700:1

silencer
July 4th, 2008 at 4:46 pm

Προσωπικά χρησιμοποιώ μια Eizo HD2441W και θα έλεγα πως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος.
Έχω δει τις περισσότερες 24άρες της Eizo και δύσκολο να μείνεις δυσαρεστημένος. Πάντως αν ήταν
να πάρω οθόνη αυτή την στιγμή σίγουρα ψηλά στην λίστα μου θα ήταν και η καινούργια Dell 2709WFP.
Είναι ίσως λίγο μεγαλύτερη από αυτό που κοιτάς, είναι όμως μέσα στο εύρος τιμής που έχεις θέσει,
και από θύρες έχει από DVI μέχρι Displayport. Πάντως ανεξάρτητα από την τελική σου επιλογή
καλό θα ήταν να βρεις κάποιο τρόπο να καλιμπράρεις την οθόνη. Θα δεις μεγάλη διαφορά.

Petrakeas
July 8th, 2008 at 1:59 pm

@fokion η διαφορά στα ms είναι επειδή η μέτρηση έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Θεωρητικά η cinema display είναι πιο γρήγορη επειδή χρησιμοποιεί IPS panel.

@silencer η SX2461W ή η HD2441W (ίδιο panel με την S2411W) είναι καλύτερη; Τις έχεις δει από κοντά και τις 2;
το calibrate γίνεται από τις ρυθμίσεις στην κάρτα γραφικών ή από τις ρυθμίσεις τη οθόνης;

Nasos
July 10th, 2008 at 12:32 pm

Μακρυά από Apple. Ειδικά στις οθόνες η Apple υστερεί. Αντιθέτως η EIZO είναι η απόλυτη κορυφή. Επιπλέον των 2, εγώ θα σου πρότεινα και την Lacie 324 την οοποία η systemgraph την είχε σε προσφορά μέχρι 30/6. Ειλικρινά όμως, ΟΧΙ apple. Δεν έχει σωστή απεικόνιση χρωμάτων, και πολύ δύσκολα καλιμπράρεται
http://www.systemgraph.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=210&category_id=2&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=27

silencer
July 10th, 2008 at 10:00 pm

Δυστυχώς δεν έχω δει την SX2461W. Μπορεί όπως λες να χρησιμοποιει το ίδιο πάνελ με την S2411W, αλλά μια ανάγνωση των χαρακτηριστικών μάλλον δείχνει ότι χρησιμοποιεί λάμπες CCFL καθώς έχει αυξημένη χρωματική γκάμα. Σε θεωρητικό επίπεδο πάντως θα πρέπει να έχει καλύτερη χρωματική απόδοση από τις άλλες δύο.
Όσον αφορά στο calibration εννοούσα με την βοήθεια colorimeter όπως για παράδειγμα το Lacie Blue Eye 2 [http://tinyurl.com/5ovzjh]. Όσο καλό μάτι και να έχεις, οι χειροκίνητες ρυθμίσεις, από όπου και να τις πραγματοποιήσεις, θα είναι off.

Nasos
July 10th, 2008 at 10:26 pm

silencer, ενοείται οτι όταν λέμε καλιμπράρισμα οθόνης, πάντα ενοούμε με τέτοιου είδους συσκευ΄ή. Λύσεις τύπου Adobe Gamma ή άλλα λογισμικά ΧΩΡΙΣ hardware, δεν δίνουν αποτέλεσμα. ΑΝ ψάχνεις το καλύτερο στην απόδοση

Petrakeas
July 14th, 2008 at 2:18 pm

Να ρωτήσω κάτι ίσως άκυρο γιατί δεν έχω καταάβει ακριβώς πώς δουλεύει το hardware calibrate. πχ το blue eye2 πώς διορθώνει στο τέλος το χρώμα της οθόνης; Της δίνει εντολές μέσα από το dvi πχ και αλλάζει τις ρυθμίσεις που βλέπουμε στο OSD της (πχ brightnes, temperature, κλπ), αλλάζει το look up table των χρωμάτων της; Πώς ακριβώς παρεμβαίνει;
Όλες οι οθόνες είναι συμβατές;

silencer
July 14th, 2008 at 6:38 pm

Το Blue Eye 2 αλλά [και οι παρεμφερείς λύσεις] είναι “εργαστηριακός” μετρητικός εξοπλισμός. Είναι ένα φωτόμετρο το οποίο προσαρμόζει στην οθόνη που θέλεις να καλιμπράρεις και μέσω μιας διαδικασίας βημάτων ρυθμίζεις την χρωματική ισορροποία, το contrast, το brightness [από τα controls της οθόνης] και σου βγάζει στο τέλος και ένα ICC profile. Δεν τίθεται θέμα συμβατότητας της συσκευής παρά μόνο του λογισμικού που την συνοδεύει. H διαφορά στην τελική ρύθμιση είναι μεγάλη, ακόμα και αν δεν θέλεις την οθόνη για επαγγελματική χρήση, αφού θα αποκτήσεις σωστό μαύρο και την καλύτερη δυνατή απόδοση χρωμάτων. Σίγουρα το κόστος είναι μεγάλο αν και θα βρεις και επαγγελματίες που κάνουν αυτή την δουλειά με δικό τους εξοπλισμό και κόστος γύρω στα 80 Ευρώ. Από την άλλη για ορισμένες οθόνες όπως εκείνες της σειράς CG της Eizo, η αντιπροσωπεία προσφέρει καλιμπράρισμα με την αγορά. Ελπίζω να βοήθησα.

Petrakeas
July 14th, 2008 at 6:48 pm

@silencer βοήθησες κάπως, αλλά δεν κατάλαβα στο τέλος σε ποιο επίπεδο γίνεται η διορθωτική αλλαγή στο χρώμα..
Την κάνει το software; η κάρτα γραφικών; γίνονται αλλαγές απευθείας στο chip στην οθόνη;

Και όταν λες ότι κάνεις αλλαγές από τις ρυθμίσεις της οθόνης εννοείς χειροκίνητα;

silencer
July 14th, 2008 at 9:07 pm

Οι αλλαγές είναι βάσει ρυθμίσεων την οθόνης. Απλά το colorimeter σε βοηθάει να ρυθμίσεις κατάλληλα τις τιμές του contrast, του brightness και της ισορροποίας των χρωμάτων [RGB] ώστε το μαύρο σου να είναι μαύρο, η φωτεινότητα της οθόνης σε σωστά πλαίσια, η θερμοκρασία του λευκού εκεί που την θέλεις δίνοντάς σου νούμερα και όχι στον αέρα. Ρίξε και μια ματιά εδώ [http://tinyurl.com/6jldh6] νομίζω θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα.

Petrakeas
July 15th, 2008 at 1:22 pm

@silencer κατάλαβα νομίζω.. thanx
Τώρα μένει να το δω από κοντά, αλλά δεν παίζει να πάρω τέτοιο εργαλείο στο άμεσο διάστημα, οπότε θα τη calibrάρω όσο μπορώ με το μάτι και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξαν εδώ:
http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-sx2761w-part11.html

Βέβαια το review αναφέρεται στην 27άρα αλλά έχουν ίδια τεχνολογία με τη SX2461W

silencer
July 15th, 2008 at 7:46 pm

Αν και το καλιμπράρισμα με το μάτι είναι πάντα στο περίπου, σίγουρα θα σου χρησιμεύσουν τα test images αυτού του site [http://www.lagom.nl/lcd-test/]. Όσο για τις ρυθμίσεις του monitor από το http://www.prad.de θα σε βοηθήσουν όσο θα σε βοηθούσαν οι ρυθμίσεις μιας άσχετης οθόνης. Έχε υπόψη σου, πως κάθε πάνελ είναι μοναδικό, και πως ακόμα και ανάμεσα σε ίδιες οθόνες οι ρυθμίσεις έχουν αποκλίσεις. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και όσα site κάνουν μετρήσεις με colorimeter αποφεύγουν να αναφέρουν τα settings που τους έδωσε το όργανο, αφού γνωρίζουν πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν καρμπόν σε άλλες οθόνες. Επίσης μιας και διαβάζεις συγκριτικά για monitors ρίξε και μια ματιά στο http://www.behardware.com/html/cat/22/. Kάνει πολύ εμπεριστατωμένα reviews.

Petrakeas
July 15th, 2008 at 7:59 pm

Thanx για το info! Το site που λες το είχα ήδη στα πρώτα site για review οθονών. Δυστυχώς δεν είναι πολλά αυτά τα site.

Eizo SX2461W: από κοντά! at Wiggler
July 21st, 2008 at 4:52 pm

[...] Τελικά παρήγγειλα την Eizo SX2461W και έφτασε! Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε εντυπώσεις και  να δείτε φωτογραφίες. [...]