Designing Interfaces – Το πλυντήριο μου

Published by stelabouras in Hardware, Software, Tech

washer-iface 

Μπορεί το post αυτό να μην έχει άμεσα τεχνολογικό χαρακτήρα, αλλά πιστεύω πως θα φανεί χρήσιμο σε όσους σχεδιάζουν interfaces όχι μόνο για συσκευές αλλά και για εφαρμογές. Ιδιαίτερα για εφαρμογές.

Στην εικόνα αριστερά και κάτω μπορείτε να δείτε τι αντιμετωπίζω κάθε φορά που πρέπει (new quests) να βάλω πλυντήριο! Στο panel του πλυντηρίου κυριαρχεί ένας μεγάλος κυκλικός διακόπτης που μπορεί να περιστραφεί σε 19(!) τιμές, κουμπάκια δεξιά και αριστερά και ενδείξεις στο πάνω μέρος. Too much fuzz για πλυντήριο δεν νομίζετε;

Το μόνο straightforward της ιστορίας είναι το timeline πάνω από τον διακόπτη που δείχνει την φάση της πλύσης (αν και σε μια ένδειξη λείπει το εικονίδιο), όχι πως είναι απολύτως απαραίτητο φυσικά.

Ας ξεκινήσω όμως από τα βασικά: Τι κάνω για να ξεκινήσω την διαδικασία;

Πρέπει να αγνοήσω όλες τις ενδείξεις, να συμβουλευτώ έναν πίνακα σε μια A4 σελίδα που έχει το προτεινόμενο εικονίδιο ανάλογα με τον τύπο των ρούχων, να γυρίσω τον διακόπτη εκεί και να πατήσω το τέρμα κάτω δεξιά κουμπί που είναι, όπως πρέπει να υποθέσω, το power on button. Αυτά! Μετά απλά περιμένω!

Και όμως, χρειάζονται μόνο δύο κινήσεις, παρόλα αυτά 4 κουμπιά, 19 ενδείξεις και άλλα 12 φωτάκια πρέπει να βρίσκονται στο κεντρικό panel του πλυντηρίου just for the heck of it. Πως καταλαβαίνω ότι τελείωσε η διαδικασία; Φωτίζει το εικονίδιο με το…κλειδάκι!

Κάποιες σημειώσεις λοιπόν προς τους κατασκευαστές πλυντηρίων γενικότερα (ναι και των 29), βάσει των παραπάνω, αλλά και σε όλους τους (interface) designers:

  • Less is more as in less is better (και δεν το λέω μόνο εγώ)
  • Το interface δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να στριμώχνονται τα πάντα εκεί
  • Τα σημαντικά buttons πρέπει να τονίζονται και τα άχρηστα να εξαφανίζονται
  • Τα εικονίδια πρέπει να είναι self-explanatory και να μην χρειάζεται ειδικό reference booklet για αποκρυπτογράφηση
  • Δεν είναι cool να φαίνεται το πλυντήριο/συσκευή/εφαρμογή σου με cockpit
  • Σαν πρώτο και τελευταίο βήμα, τα πάντα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τον noob χρήστη, στην περίπτωση του πλυντηρίου δηλαδή…εμένα!

Αυτά για το πλυντήριο, που κατά τα άλλα την δουλεία του την κάνει άψογα!

Comments (10)

Petrakeas
July 31st, 2008 at 12:47 pm

Είσαι καμένος τέλος!
Μήπως θα ήθελες και μία touch screen;;;

Δημήτρης
July 31st, 2008 at 2:03 pm

Αν σε ενδιάφει το Interface/Interaction design, σου προτείνω να διαβάσεις το “The Design of Everyday Things” του Donald Norman (http://www.amazon.com/Design-Everyday-Things-Donald-Norman/dp/0385267746). Θεωρείται απο τα κορυφαία του τομέα και θα σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις όλα τα χρηστικά αντικείμενα.

Έχει παραδείγματα και για πλυντήρια.

Nenyaki
July 31st, 2008 at 2:33 pm

Έχεις πάρα πολύ δίκιο σε όσα λες. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς ακόμα και μεγάλες εταιρίες δεν αφιερώνουν έστω και λίγο χρόνο για να κάνουν ένα usability testing στα προϊόντα τους. Σκέφτονται δηλαδή πως θα χώσουν της Παναγιάς τα μάτια σε ένα interface χωρίς να ελέγχουν εάν οι χρήστες (οι οποίοι είναι αυτοί που θα αγοράσουν το προϊόν στο τέλος αλλά κανένας δεν ξεστραβώνεται να το δει αυτό) μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
Μετά όλοι απορούν με την επιτυχία που έχουν τα προϊόντα της Apple (ή μέχρι κάποια φάση τα κινητά της Nokia!)…

Τι γίνεται συνήθως? Ή δεν κάνουν usability testing καθόλου όπως είπα ή μερικές εταιρίες που λένε “άντε να βάλουμε και λίγο ‘usability’ στο project μιας και είναι της μόδας και μιλάνε όλοι γι’αυτό” σε καλούν εσένα τον καημένο interaction designer στο τέλος (!!!!!) να μαζέψεις σε ελάχιστο χρόνο τα ασυμάζευτα, κάτι που δεν γίνεται πρακτικά. Και τι γίνεται τελικά? Αν κάνεις usability testing στο τέλος του project κανένας δεν έχει σκοπό να αλλάξει ένα σχεδόν έτοιμο προϊόν και να διορθώσει τα όσα προβλήματα βρήκες (ειδικά οι developers οι οποίοι το έχουν φτιάξει και δεν βρήσκουν τίποτα λάθος με αυτό που έφτιαξαν). Και το αποτέλεσμα ποιο είναι φυσικά? Το πλυντήριο, το κινητό, το site, το μπλα μπλα που έχουμε στο τέλος στο χέρι μας και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε διαβάζοντας παράλληλα ένα manual 7594857294587294587 σελίδων…
Μην συζητάς δηλαδή…

Χε, συγγνώμη που έβγαλα τον πόνο μου στο blog σας, αλλά τελειώνω το μεταπτυχιακό μου τώρα στο Interaction design έχοντας μια μικρή εμπειρία από μια μεγάλη εταιρία και λίγο έχω φρήξει…

George Tziralis
July 31st, 2008 at 3:03 pm

Εξαιρετικό post, straight to the point! Eπίσης κάτι μου θυμίζει η εικόνα (μάλλον πρέπει αν είναι το… .πλυντήριό μου :P)

stelabouras
July 31st, 2008 at 8:53 pm

@Petrakeas

Για να πω την αλήθεια, σκέφτηκα να αναφέρω τα touchscreen interfaces αλλά ίσως να ήταν too much για πλυντήριο

@Δημήτρης

Το έχω υπόψη μου το βιβλίο, το έχω ξεφυλλίσει και μπορώ να πω πως είναι αρκετά ενδιαφέρον. Θα το “δανειστώ” από γνωστό μου και μάλλον θα το αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία!

@Nenyaki

Έχεις δίκιο όσων αφορά το usability. Τις περισσότερες φορές δυστυχώς είτε δεν υπάρχει, ή έχει γίνει στο πόδι (δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο) και δεν αναφέρομαι μόνο στις οικιακές συσκευές αλλά και στον τομέα του software.

Καλό πτυχίο εύχομαι και καλή υπομονή με τις εταιρίες!

@George Tziralis

Ονόματα δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους :P

gravis
July 31st, 2008 at 11:12 pm

Τα φθηνα σχετικα πλυντηρια ειναι καπως δυσχρηστα με εικονιδια επανω στα κουμπια που δεν ξερεις τι κανουν, τα επωνυμα πλυντηρια (Bosch,Siemens, Miele klp) Εχουν πολυ ευχριστα και κατανοητα κουμπια με LCD οθονη κλπ. Οποτε δεν νομθζω οτι θελουν μαθηματα και οι 29 κατασκευαστες, υπαρχουν πληθωρα μοντελα που μπορεις να διαλεξεις αυτο που σου κανει

roverand
August 2nd, 2008 at 7:48 pm

εγω ποτε δεν εμαθα να χρησιμοποιω πληντυριο, δεν προσπαθησα κιολας αλλα με φοβιζει ρε παιδια

Wolverine
August 2nd, 2008 at 9:02 pm

Εγω εχω αυτο εδω το LG
και εχει ακριβως αυτα που ζητας :

https://img99.imageshack.us/img99/4562/image00012fl5.jpg

btw μπορει καποιος να μου πει πως μπορω να βαζω τις εικονες σε
hotlink ? Πχ πατηστε εδω και να βγαζει την φωτο.

stelabouras
August 3rd, 2008 at 11:55 am

@gravis

Έχεις δίκιο, κάποιοι όντως κάνουν καλά την δουλειά τους, παρόλα αυτά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Άλλωστε το post για το πλυντήριο ήταν ένα παράδειγμα ιnterface “καθημερινής” συσκευής που όλοι λίγο πολύ έχουμε χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιήσουμε, σημασία έχει το σωστό interface design να εφαρμόζεται σε οτιδήποτε χρειάζεται interface, από εφαρμογή μέχρι αυτοκίνητο.

@roverand
Κάθε αρχή και δύσκολη! :P

@Wolverine
Αρκετά καλό το inteface της LG, at least καλύτερο από του δικού μου! Για “hotlinks” όπως λες, θα πρέπει να γράψεις λίγη απλή HTML όπως <a href=”https://img99.imageshack.us/img99/4562/image00012fl5.jpg”>εδώ<a> το οποίο όταν κάνεις submit θα βγεί έτσι: εδώ

telas
August 3rd, 2008 at 5:17 pm

χααχχαχα κάψιμο :)
πιστεύω μετά από αυτό πως όποια νοικοκυρά και να βάλεις που να είναι άσχετη με pc θα βγάλει άκρη :P