Zemanta, μειώστε τον χρόνο συγγραφής ενός post στο μισό!

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech

zemanta-full 

Ως γνωστόν, post χωρίς links, tags, σχετικές με το θέμα πληροφορίες και εικόνες, είναι αρκετά “ξερή” είδηση, κάτι σαν τις στήλες των εφημερίδων και ο χρόνος ενασχόλησης με ένα post χωρίζεται συνήθως σε δύο φάσεις: Την απλή συγγραφή του κειμένου και τον μετέπειτα εμπλουτισμό του με όλες τις meta-πληροφορίες που θα του δώσουν ζωή.

Αρκετές φορές έχω καθίσει να γράψω posts που λόγω πίεσης χρόνου, δεν τα έχω αρχίσει καν, αναλογίζοντας τον χρόνο που θα ξοδέψω ψάχνοντας για links, εικόνες και προσθέτοντας tags.

Ευτυχώς που το κομμάτι αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες το έχω αναθέσει στο Zemanta, παρατηρώντας πλέον εκθετική μείωση στον χρόνο που ξοδεύω για ένα post!

Τι είναι το Zemanta;

Το Zemanta πρόκειται για ένα Firefox extension σχεδιασμένο να ενσωματώνεται στα περισσότερα blogging systems (Blogger, LiveJournal, WordPress), διαθέτοντας και API ώστε να μπορεί να συνδεθεί με οτιδήποτε, που σκοπό έχει την άμεση παροχή σχετικής πληροφορίας με το κείμενο του post, στον blogger.

Αφού λοιπόν ο χρήστης εγκαταστήσει το Zemanta, ανοίγοντας την σελίδα συγγραφής post, θα αντικρίσει την sidebar του plugin, έτοιμη να διαβάσει όσα γράφει, ανανεώνοντας συνέχεια την πληροφορία ανάλογα με το ποσό του κειμένου.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις παρακάτω εικόνες, το Zemanta παρέχει στο Wiggler (που βασίζεται σε WordPress) 4 ήδη πληροφοριών: σχετικές εικόνες, related άρθρα, tags και links για τους όρους του post που έχει βρει αυτόματα στο web.

Οι πηγές που χρησιμοποιεί το Zemanta είναι η wikipedia, το Amazon (σε περίπτωση που διαθέτετε Amazon Affiliate ID), το Crunchbase, διάφορα news sources (cnet, mashable, techcrunch) και πολλά ακόμη websites, παρέχοντας έτσι επιλογές για κάθε link που βρίσκει, καθώς και πληθώρα σχετικών με το post, εικόνων.

Αξίζει;

Με μια λέξη, ναι. Το Zemanta έχει αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο τον τελευταίο καιρό, βρίσκοντας άμεσα και με ακρίβεια την πληροφορία που χρειάζομαι πριν από μένα για μένα, χωρίς να κάνω ούτε ένα click!

Προφανώς θα αναρωτιέστε αν κάτι τέτοιο θα είναι χρήσιμο στα ελληνικά blogs. To Zemanta όντως βρίσκει πληροφορίες βασισμένο στις αγγλικές λέξεις του post, παρόλα αυτά βασισμένο μόνο στους αγγλικούς όρους και ονόματα που εμφανίζονται στα posts που γράφουμε, καταφέρνει να επιστρέψει σωστά tags για τα posts, links και άρθρα, μειώνοντας τον χρόνο για ένα post απλά στην συγγραφή του κειμένου.

Κατά την άποψή μου το Zemanta είναι ένα must-have Firefox extension για κάθε blogger!

Comments (6)

Petrakeas
September 11th, 2008 at 2:06 pm

Ωραία!! Ελπίζω να μη βαρύνει ο Firefox…
Άντε μπας και κάνω κανά post…

GritZ
September 11th, 2008 at 3:36 pm

Μόλις το εγκατέστησα! Εντυπώσεις σύντομα! :)

telas
September 12th, 2008 at 12:47 am

μακάρι να βγει για joomla :)

spyros
September 13th, 2008 at 12:51 pm

τέλειο. ακριβώς οτι χρειαζόμουνα

artech
September 17th, 2008 at 8:24 am

Ταιριάζει γάντι: http://xkcd.com/477/ ! :-D

mesasola
September 20th, 2008 at 8:08 pm

Καλά μιλάμε μου έλυσε τα χέρια!!!

Ευχαριστώ παιδιά!