Μεταφορά HD video από camera σε DVD

Published by Petrakeas in General, Hardware, Multimedia, Software, Television

p9150011 

Χθες έπεσε στα χέρια μου μια HD camera της Sony που τραβάει βίντεο σε 1080i (1440×1080) και το σώζει σε miniDV κασέτα σε μορφή HDV (mpeg-2 stream). Οπότε μου δημιουργήθηκαν 2 απορίες:

  • ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για μεταφορά του video στον υπολογιστή και μετά σε DVD και
  • πώς γίνεται να γράψω HD περιεχόμενο σε απλό DVD-R  συμβατό με blu-ray players;

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

Μεταφορά και επεξεργασία του video

Χρησιμοποίησα διάφορα προγράμματα. Ωστόσο το πιο απλό στη χρήση και μάλιστα αυτό που μετέφερε το video με τις ελάχιστες επανασυμπιέσεις ή και αυτούσιο ,όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι το Cyberlink PowerProducer. Με αυτό μπόρεσα εύκολα να μεταφέρω το video από την camera στον υπολογιστή (capture), να κάνω ένα menu (επιτρέπει και κόψιμο σκηνών) και μετά να το γράψω σε ένα DVD-R συμβατό με τα απλά DVD players. Φυσικά το πρόγραμμα χαμήλωσε αυτόματα την ανάλυση του video και το ξανασυμπίεσε.

Στη συνέχεια ήθελα να το γράψω σε δισκάκι διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητα του video. To PowerProducer δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας blu-ray disk, αλλά δεν είχα Βlu-ray recorder.. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής του video σύμφωνα με τις προδιαγραφές του blu-ray (BDMV ή BDAV ή AVCHD) σε απλό DVD-R δισκάκι. Έτσι το video μεταφέρθηκε χωρίς να επανασυμπιεστεί.

Αναπαραγωγή

Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα συμβατότητας. Το PowerDVD το αναγνώρισε το DVD-R (BDMV) δισκάκι ως Blu-ray και το έπαιξε κανονικά. Ωστόσο το PS3 και αρκετά επιτραπέζια Blu-ray players δεν παίζουν BDMV σε DVD-R δισκάκια, αλλά παίζουν AVCHD σε DVD-R. Το PowerProducer δεν υποστηρίζει δημιουργία AVCHD, αλλά το nero 8 και άλλα προγράμματα το επιτρέπουν.

Κάτι που δε μου άρεσε στην αναπαραγωγή Blu-ray στο PowerDVD σε vista είναι ότι χρησιμοποιεί  το αρχαίο overlay, γεγονός που απενεργοποιεί το aero και δεν εκμεταλλεύεται το VMR renderer που είναι καλυτερος. Ίσως να έχει να κάνει με θέμα προστασίας, γιατί δεν μπορείς να βγάλεις screenshot του video από το overlay.

Ποιότητα: απλό DVD VS Blu-ray

Στο τέλος της διαδικασίας είχα στα χέρια μου 2 DVD-R. Το ένα ήταν απλό DVD ανάλυσης 720×576 και το άλλο HD 1440×1080. Οπότε μπηκα στον πειρασμό να κάνω μία σύγκριση. Βέβαια μεγάλωσα το παράθυρο αναπαραγωγής του απλού DVD στο μέγεθος του HD (ισοδύναμο με upscale σε 1080p), προκειμένου να γίνει εμφανής η διαφορά (κάντε click στις εικόνες για την κανονική τους ανάλυση):

απλό DVD upscaled

πραγματικό HD video (1080)

πραγματικό HD video (1080)

Reblog this post [with Zemanta]