Web banking εν Ελλάδι: Alpha Bank

Published by stelabouras in Internet

logo_alpha 

Ξεκινώντας ακόμη ένα hopefully multipart post, ας δούμε τι επικρατεί με την κατάσταση του web banking στις ελληνικές τράπεζες.

Από ότι φαίνεται αρκετοί Έλληνες χρήστες είναι ακόμη διστακτικοί στην ιδέα χρήσης της πιστωτικής / χρεωστικής τους κάρτας για συναλλαγές στο web, από αγορές βιβλίων στο Amazon, χρήση του Paypal και δοσοληψίες με γνωστά e-shops του εσωτερικού και εξωτερικού.

Προσωπική μου συμβουλή για όποιον “φοβάται κάτι τέτοια” είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικά για αγορές μέσω web με την παράλληλη έκδοση μιας χρεωστικής κάρτας στην οποία θα καταθέτει μικρά ποσά.

Από απλό πειραματισμό λοιπόν είχα ανοίξει και εγώ πριν 3-4 χρόνια έναν τέτοιο λογαριασμό στην Alpha Bank που τελικά με βοήθησε στις δοσοληψίες μέσω web και απομυθοποίησε ακόμη μια φοβία των περισσοτέρων που θέλει τις web transactions να συνεπάγονται με ότι πιο σκοτεινό και επικίνδυνο εκεί έξω.

Στο θέμα μας όμως.

Για 3+ χρόνια χρησιμοποιούσα αραιά και που το web interface της Alpha Bank, στο οποίο και απέκτησα πρόσβαση μετά από δική μου αίτηση, μόνο για την απλή παρακολούθηση υπολοίπου και κινήσεων.

To web interface όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω screenshots , ανοίγει σε νέο (pop-up) παράθυρο και καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο (fixed) σε όλες τις σελίδες του.

Όχι ότι καλύτερο θα περίμενε κανείς, δηλαδή την όλη εμπειρία να στριμώχνεται 800×560 στην καλύτερη, με τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά να έχουν τοποθετηθεί σε ανορθόδοξες θέσεις θυσιάζοντας το usability.

Θα ήταν προτιμότερο και πιο δίκαιο, κρίνοντας από τις αρκετές υπηρεσίες που προσφέρει το web banking της Alpha Bank, οι σελίδες της υπηρεσίας να είχαν κανονικό μέγεθος, μεγαλύτερο και πιο ευδιάκριτο menu, οι πίνακες να διέθεταν σωστά τοποθετημένα controls (βλ. export to xls, print button) ώστε να προσφέρουν πραγματικά μια σωστή εμπειρία στον χρήστη.

Παρόλες τις αλλαγές που πιστεύω πως χρειάζεται το web banking της Alpha Bank και που κατά καμία σχέση δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες τραπεζικές υπηρεσίες όπως το Mint.com σε θέμα design, τα χαρακτηριστικά και οι ευκολίες που δίνει στον χρήστη ένα τέτοιο interface είναι παραπάνω από αρκετά. Χαρακτηριστικά αναφέρω την δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών Ι.ΚΑ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π., τηλεφώνου, ασφάλειες, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τραπεζικού λογαριασμού και φυσικά παρακολούθησης κίνησης και υπολοίπου.

Mint.com

Συνολικά ως πελάτης έμεινα ευχαριστημένος από τις δυνατότητες που μου παρείχε το Alpha Web Banking, ελπίζοντας κάποτε να το δω με ένα πιο σωστό και ολοκληρωμένο “ντύσιμο”.

Comments (11)

« 1 [2] Show All

john

εγώ έχω Internet banking απο την τράπεζα κύπρου και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με έχει βολέψει πολύ σε αγορές απο το amazon κτλ ..

October 2nd, 2008 at 12:43 am

dimitris

Το καλύτερο internet banking, σταθερά πρώτο σε συγκριτικά όλων των περιοδικών, τα τελευταία χρόνια είναι η Winbank της Τράπεζας Πειραιώς – με μια επιφύλαξη για το καινούργιο της Eurobank που δεν το έχω δεί.

October 2nd, 2008 at 12:52 am

Lefteriz

Παιδες, μη το ψαχνετε, αποδεδειγμενα τα καλυτερα web banking τα εχουν η eurobank και η Winbank. Η πρωτη υπερτερει σε usability (εχει ετοιμο και νεο GUI) ενω η 2η εχει περισσοτερες επιλογες… δοκιμαστε και θα με θυμηθειτε! Για να λεμε και του στραβου το δικιο, η Alpha, ΔΕΝ εχει το χειροτερο.. για μενα το χειροτερο το εχει η ΕΘΝΙΚΗ!!!!!! χρονια πισω ειναι οι ανθρωποι..

October 2nd, 2008 at 12:55 am

stelabouras

@John

Στο επόμενο μάλλον post θα αναφερθώ στο web-banking της Κύπρου. Ακόμα δεν το έχω δει από πρώτο χέρι οπότε…επιφυλάσσομαι!

@dimitris

Δυστυχώς (ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς) δεν έχω λογαριασμούς και σε αυτές τις τράπεζες, αλλά όντως θυμάμαι παλιά σε περιοδικά η Winbank έβγαινε πρώτη.

October 2nd, 2008 at 12:57 am

mr.f

Πειραιώς rocks!!! :-)

October 2nd, 2008 at 5:55 am

klou

Περιμένω με αγωνία το review για την Τράπεζα Κύπρου.
Προς το παρών χρησιμοποιώ Πειραιώς, σταθερά..

October 2nd, 2008 at 10:48 am

Μάριος

Θα συμφωνήσω και εγώ για την πειραιώς. Είναι πάρα πολύ καλό. Το χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό.

October 2nd, 2008 at 11:01 am

edwood

Προσωπικά βρίσκω τη μινιμαλιστική προσέγγιση του user interface πιο πρακτική και professional. Για web banking συζητάμε άλλωστε όχι για το facebook!
Αυτό που βρίσκω ανώτερο στο Alpha Web Banking είναι η ταχύτητά του. Είναι “σφαίρα” στις περισσότερες συναλλαγές

October 2nd, 2008 at 12:11 pm

harry

Και εγώ χρηστιμοποιώ το Alpha web banking αρκετό καιρό τώρα, με Visa Electron, και είμαι σούπερ ευχαριστημένος. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν να πληρωνω τους λογαριασμούς μου (ΟΤΕ, Forthnet, Vodafone) χωρίς να πηγαίνω με το αμάξι στο κέντρο και κάθομαι στην ουρά με τις ώρες.
Έπειτα είναι πολύ καλό στο να αγοράζεις εισητήρια μέσω Internet και να τσεκάρεις αν όντως κρατήθηκαν τα χρήματα σωστά σε 5′. :)

Viva el web banking!!

October 6th, 2008 at 3:28 pm

« 1 [2] Show All

Leave a reply