OS X Snow Leopard: έτη φωτός μπροστά

Published by ispofacto in Coding, Software

apple-osx-leopard 

Όπως όλα δείχνουν η επόμενη έκδοση του Mac OS μπήκε σε τελικό στάδιο καθώς η Apple έδωσε ήδη μία έκδοση του λειτουργικού σε ορισμένους developers για testing. Απ΄ότι φαίνεται λοιπόν θα ενσωματώνει location-based και multi-touch τεχνολογίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ορισμένων τουλάχιστον testers.

Η καινούρια έκδοση δεν θα επικεντρώνεται κυρίως σε καινούρια end-user features αλλά σε βελτιώσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερες ταχύτητες και επιδόσεις. Το Snow Leopard θα είναι αποκλειστικά 64-bit, υποστηρίζοντας μέχρι και 16 ΤΒ RAM. Θα έχει δύο κυρίως καινούριες τεχνολογίες που θα έχουν σαν σκοπό να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ταχύτητα, αφήνωντας τα Windows Vista Service Pack 2(Windows 7) χιλιόμετρα πίσω. Η πρώτη, ονόματι Grand Central θα εκμεταλλεύεται τους processor cores των intel-based macs για αύξηση επιδόσεων δίνοντας τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να υλοποιήσουν καινούριες εκδόσεις των προγραμμάτων τους χωρίς δυσκολία στην εκμετάλλευσή τους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.  Πολλές από τις εφαρμογές του Mac OS ξαναγράφτηκαν παίρνοντας υπόψιν το καινούριο χαρακτηριστικό με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της ταχύτητας και των επιδόσεων.

Το δεύτερο καινούριο χαρακτηριστικό, ονόματι OpenCL, έχει σαν σκοπό την εκμετάλλευση των σημερινών multi-core GPUs και τη χρησιμοποίηση τους για general purpose computing όταν η GPU παραμένει αχρησιμοποίητη. Ήδη η καινούρια έκδοση του QuickTime, το QuickTime X σύμφωνα με tests, με τη χρησιμοποίηση του OpenCL, κάνει μόνο ένα κλάσμα του χρόνου που έκανε η παλιότερη έκδοση του για HD video decoding.

Οι φήμες λένε ότι το καινούριο λειτουργικό θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την κυκλοφορία των καινούριων iMacs που θα έχουν τους τελευταίους Core 2 dual- and quad-core desktop processors της Intel εκμεταλλευόμενοι έτσι τα καινούρια χαρακτηριστικά του. Ο χρόνος φυσικά θα δείξει αν ισχύει κάτι τέτοιο!

Comments (15)

Petrakeas
February 6th, 2009 at 7:50 pm

Ωραίο φαίνεται.. αλλά δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως service pack του υπάρχοντος Leopard?? :P

ikera
February 6th, 2009 at 9:56 pm

Το footprint του θα είναι πολύ πιο ελαφρύ – G4 is no more – καθώς θα λείπουν μεγάλα κομμάτια κώδικα (ελαφρύ σαν το χιόνι ίσως). Location-aware λογισμικό με προσομείωση GPS και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα τα w$ θα παλεύουν ακόμα με τους drivers xD

orck
February 7th, 2009 at 12:30 am

αυτο οτι θα αφησουν τα vista χιλιομετρα πισω πως το τεκμηριωνεις;
τι τεστ ετρεξες και σου εβγαλε αυτο το αποτελεσμα;

OS X Snow Leopard: έτη φωτός μπροστά « garvanit’s Blog
February 7th, 2009 at 2:33 am

[...] wiggler.gr [...]

specton
February 7th, 2009 at 3:39 am

Επειδή πρόσφατα μόλις πήρα Mac, θα πρέπει να πληρώσουμε όταν βγει ε; Ή θα κάνει update το ΟS μόνο του; Σπασμένο παίζει;

windows_rocks
February 7th, 2009 at 8:05 am

Κι αυτή η “Grand Central” τεχνολογία είναι τόσο εκπληκτική που το μόνο που ξέρουμε γι αυτή είναι τρεις γραμμές κείμενο που γράφει στη wikipedia, τις οποίες και αντέγραψες.

Η προπαγάνδα της Apple σε όλο της το μεγαλείο. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει.

Typical Apple fun boy. Talking out of your ass…

apatris
February 7th, 2009 at 11:52 am

@spectron Καμιά φορά η apple κάνει δωρεάν το update όταν κάποιος έχει αγοράσει πρόσφατα mac. Αν βγει σε δυο μήνες δηλαδή παίζει να είσαι μέσα. Σπασμένο με την έννοια της ms δεν υπάρχει. Αν μπορέσεις να βρεις iso ή το dvd από κάπου απλά το εγκαθιστάς. Πάντως το πολύ να κάνει 100 Ευρώ έτσι κι αλλιώς

Sugarenia
February 8th, 2009 at 1:34 pm

Ο ispo είναι fanboy, αλλά όχι και τόσο.

orck, ακόμα και το σκέτο Leopard αφήνει τα Vista πίσω. Believe me.

windows_rocks, αν ο ispo είναι fanboy, εσύ είσαι troll, και μάλιστα του χειρίστου είδους.

apatris, specton, μια χαρά παίζει σπασμένο το λειτουργικό. Δεν σε αναγκάζει κανείς να το αγοράσεις αν δεν θες.

orck
February 8th, 2009 at 3:14 pm

@sugarenia δεν παιρνω λεφτα απο την ms, τα xp τα εχω αγορασμενα εμμεσα μεσω του φορητου ΙΒΜ που λειτουργω
μπορει να αυθυποβαλω τον ευατο μου αλλα ειλικρινα δεν εχω κανενα προβλημα, τι καλυτερο θα μου προσφεραν τα X

εδω συγκρινουμε την σταθεροτητα και τους drivers σε μια πλατφορμα που εχει απειρους συνδιασμους και ποιοτητα απο το αριστο μεχρι το χαλια και μια αλλη πλατφορμα που εχει 10 διαφορετικα configuration, το ιδιο πραγμα ειναι;

specton
February 8th, 2009 at 4:53 pm

Ευχαριστώ παιδιά, θα το έχω υπόψη :)

zetas125
February 8th, 2009 at 6:33 pm

Κι εγώ θεωρώ το σχόλιο με τους drivers άκυρο. Tα Mac είναι μια κλειστή πλατφόρμα όπου μπορείς να κάνεις από λίγες έως ελάχιστες επεμβάσεις. Έχει συγκεκριμένα components εξ’ ου και η Apple μπορεί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες τεχνολογίες. Αντίθετα το PC έχει ανοιχτή αρχιτεκτονική οπότε λογικό να γίνεται αυτός ο χαμός με τους drivers.

Προσωπικά αυτή η κλειστή αρχιτεκτονική με χαλάει σε desktop συστήματα, αλλά όχι και τόσο σε laptop όπου έτσι κι αλλιώς οι επεμβάσεις που μπορείς να κάνεις είναι περιορισμένες.

Sugarenia
February 10th, 2009 at 10:09 pm

Δεν παίρνεις Mac γιατί κουράστηκες με τους drivers. Έλεος, όντως είναι άκυρο επιχείρημα.

Παίρνεις Mac γιατί θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Αν δεν θες, μην πάρεις. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τα XP ή με τα Vista, yay! Μπράβο σου. Σε θαυμάζω.

Αν σε έχουν κουράσει όμως τα Windows και στην τελική δεν σε ενδιαφέρει να πειράζεις jumperάκια, το Mac OS X μπορεί να σε βολεύει.

That’s my point.

Petrakeas
February 11th, 2009 at 3:13 am

@sugar δεν κατάλαβα.. τι κακό έχουν δηλαδή τα jumpers? :P

OS X Snow Leopard: έτη φωτός μπροστά | arvanitidis.gr
December 21st, 2011 at 2:29 am

[...] wiggler.gr FacebookEmailPrint This entry was posted in Mac, Λύσεις Software and tagged Apple, Mac, Snow Leopard by Γιώργος. Bookmark the permalink. [...]

OS X Snow Leopard: έτη φωτός μπροστά | arvanitidis.gr
December 23rd, 2011 at 1:05 pm

[...] wiggler.gr FacebookEmailPrint This entry was posted in Software and tagged Apple, Mac OS 10.6, mac os x, Snow Leopard by Γιώργος. Bookmark the permalink. [...]