Wiggler feedburner readers, how we did it

Published by stelabouras in Coding, Software, Tech

picture-13 

Την προηγούμενη βδομάδα -και πάντα στα πλαίσια του NWT project- αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τα δύο menu buttons για το RSS και το Twitter στην sidebar, και να τα κάνουμε περισσότερο easy και fun to read από δύο απλά links.

Έτσι στην sidebar δεξιά μπορείτε να δείτε δίπλα-δίπλα, το link στο RSS του Wiggler και το link στο twitter account μας μαζί με τα γνωστά icons για να ξεχωρίζουν.

Σχετικά με τον αριθμό των subscribers, αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε το γνωστό feedburner badge που δεν καθόταν πολύ καλά, και αναπτύξαμε μια δική μας απλή τεχνική.

Έτσι λοιπόν, κάθε φορά η σελίδα ολοκληρώνει το loading (DOMcontentloaded) γίνεται μια AJAX κλήση στο counter.php αρχείο που φορτώνει τον αριθμό των subscribers απευθείας από τον feedburner.

guessing

Η κλήση αυτή είναι αρκετά απλή. H php καλεί το url https://feedburner.google.com/api/awareness/1.0/GetFeedData?id=(το id του Wiggler feed στον feedburner) και από τα XML δεδομένα που επιστρέφονται κρατάει τον αριθμό των subscribers και τον τυπώνει. Τον αριθμό αυτό τον λαμβάνει έτσι η Javascript και τον δείχνει επί της οθόνης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να φορτώσει το XML από την google that is) αποφασίσαμε να εμφανίζουμε το μήνυμα Guessing… για λόγους που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα!

Ο παραπάνω τρόπος μπορεί να αναπαραχθεί για οποιοδήποτε blog χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Feedburner, αρκεί πρώτα να ενεργοποιηθεί από τα settings του feed στο διαχειριστικό interface της υπηρεσίας αυτή η δυνατότητα (Publicize > Awareness API > Enable).

result

Σχετικά τώρα με τα drawbacks της διαδικασίας. Αν και το όλο θέμα δεν επιβαρύνει τον client αφού η κλήση γίνεται ασύγχρονα, ίσως στο μέλλον να αλλάξουμε λίγο (ή και τελείως) την τεχνική σε κάτι πιο cached-friendly. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί για παράδειγμα ο αριθμός των subscribers να σώνεται στην βάση και να γίνεται update 1 φορά την ημέρα (μέσω cron) ώστε να διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα εμφανίζονται 0 subscribers ή το XML δεν θα φορτώνει.

Feel free to borrow the idea, αν θέλετε βοήθεια και συμβουλές για το coding της διαδικασίας μπορείτε να αφήσετε comment και θα ανεβάσω τα αρχεία!

Comments (4)

Petrakeas
February 11th, 2009 at 3:11 am

Τα εύσημα πάνε στον SteliOS!!! (stelabouras μωρέ..)

chaca-khan
February 11th, 2009 at 6:45 am

Ότι πιο ξεκουραστικό διάβασα σήμερα..
Όχι επειδή είμαι κανάς βαθύς γνώστης (αν το έκανα θα ήταν ότι πιο τεχνάδικο έχω ποτέ κάνει) αλλά επειδή παρόλο tech είναι τόσο ωραία γραμμένο που ρέει σα να διαβάζω ποίηση
it’s always a bless to share

vrypan
February 11th, 2009 at 11:22 am

Δοκιμάστε τα feed flares. Έχω πολύ καιρό να τα δω, αλλά νομίζω ότι βάζουν στο feedburner το “βάρος” να δημιουργήσει το image (dynamic). Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί να έχει κανείς τόσο όμορφο αποτέλεσμα.

Wolverine
February 12th, 2009 at 2:35 am

Ενταξει απλα για ακομη μια φορα respect !!!