Vlc VS quicktime VS windows media player

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

snap230 

Να κάνω μία διευκρίνιση στον τίτλο.  Το post δε θα κρίνει τον καλύτερο player γενικά, αλλά έχει να κάνει με έναν πολύ συγκεκριμένο παράγοντα, την ποιότητα των χρωμάτων στα Vista. Ακολουθούν 3 εικόνες από τον κάθε player αντίστοιχα.

Στα Vista το video δεν εμφανίζεται πλέον μέσω overlay, αλλά χρησιμοποιώντας το 3D pipeline της κάρτας.  Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι καλύτερη ποιότητα στο χρώματα και δυνατότητα αναπαραγωγής πολλών video ταυτόχρονα (ναι στο Mac OS X v10.2 γινόταν από παλιά με το Quartz Extreme).

Το θέμα είναι ότι κάθε player συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για το test χρησιμοποιήθηκε ένα 1080p H.264 video, το Big Buck Bunny (download here). Έβγαλα ένα screenshot από μία συγκεκριμένη σκηνή με το κάθε πρόγραμμα. Για να παρατηρήσετε τις διαφορές, πρέπει να δείτε τις εικόνες διαδοχικά στη native ανάλυσή τους.

Αποτελέσματα:

Όπως θα παρατηρήσετε στις εικόνες, στο Vlc τα χρώματα είναι λίγο θολά, ειδικά στα μωβ λουλουδάκια πάνω αριστερά. Στο quicktime η ευκρίνεια είναι καλή, αλλά έχει κάποια θεματάκια με το gamma με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ελαφρώς ξεθωριασμένη η εικόνα. Στο media player με χρήση του core avc* είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

*και με το δωρεάν ffdshow είχαμε ίδιο αποτέλεσμα

quicktime1

wmp

vlc

UPDATE: προστέθηκε και ο kmplayer στο test. Τα αποτελέσματα ήταν ίδια με του media player αν όχι καλύτερα. Αν προσέξετε πάλι στα λουλουδάκια, τα χρώματα είναι πιο smooth. Αυτό έχει να κάνει με τον renderer που χρησιμοποιεί(VMR9 renderless) και το chroma subsampling. Ακολουθεί το screen: kmplayer

Comments (3)

Constantine
February 12th, 2009 at 5:09 am

@Petrakeas αν μπορείς κάνε και ένα test με το kmplayer. γενικότερα ορισμένα video μου παίζουν καλύτερα πότε με τον ένα Player πότε με τον άλλο

Petrakeas
February 12th, 2009 at 3:13 pm

@Constantine όταν λες ανάμεσα στον ένα player και τον άλλο τι εννοείς; kmp VS vlc?
το kmp τον έχω χρησιμοποιήσει. αρκετά καλός player αλλά δε τον είχα βάλει στο test γιατί δεν είναι τόσο γνωστός (τουλάχιστον στο μη-linux κόσμο). Έκανα update στο post. Η ποιότητα ήταν ίδια με του media player.

Νομίζω πρέπει να κάνω ένα συνολικό test ανάμεσα στους players, όπου θα υπάρχει και σύγκριση σε χρήση cpu, ήχο κλπ..

boating holidays usa
July 31st, 2014 at 9:02 pm

It’s genuinely very complicated in this active life to listen news on Television,
so I just use web for that reason, and obtain the newest
information.