Web Trend Map

Published by stelabouras in Internet

ia-web-trends-map 

Το “Web Trend Map” πρόκειται για ένα από τα επιτυχημένα πειράματα του web που ξεκίνησε ως απλό πείραμα -όπως φαίνεται- και εξελίχθηκε σε ένα ετήσιο θεσμό.

Με αφορμή το τελευταίο Web Trends Map που κυκλοφόρησε πριν κάποιες μέρες, αποφάσισα να παρουσιάσω την ιστορία των Web Trends Maps σε αυτό το σύντομο post.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, το Information Architects Japan ανέβασε το post “Web Trend Map 2007″ με τον πρώτο απλό “χάρτη” του web που περιείχε τα πιο γνωστά websites της χρονιάς και την συνδεσμολογία μεταξύ τους.

webtrendmap1

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν έτοιμη η δεύτερη έκδοση του Web Trends Map 2007, ανανεωμένη, με περισσότερα websites και σύμβολα, και φτιαγμένη πάνω στον χάρτη του ιαπωνικού metro.

webtrendmap2

Στις 5 Μαρτίου του 2008 ήρθε η επόμενη έκδοση του Web Trends Map, αυτή την φορά multi-layered με περίπου 300 επιτυχημένα websites της χρονιάς να έχουν καταγραφεί πάνω του.

webtrendmap3

Φέτος, στις 3 Απριλίου κυκλοφόρησε η τέταρτη έκδοση του χάρτη (Web Trend Map 4) με τα 333 πιο γνωστά web domains και 111 πιο γνωστές web personas, όλα πάνω στον χάρτη του ιαπωνικού metro, τοποθετημένα προσεχτικά ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε domain.

webtrendmap4

Θεωρώ πως ο θεσμός του Web Trend Map είναι κάτι παραπάνω από μια geek-y αναπαράσταση των πραγμάτων που επικρατούν στο web. Μέσα από τις σχέσεις των domains, με τον τρόπο που έχουν αναπαρασταθεί, γίνεται δυνατή τόσο η κατανόηση (ως ενός σημείου) της δομής της ‘αφρόκρεμας’ των domains όσο και οι άμεσα μελλοντικές τάσεις του interweb.

Comments (1)

fuSi0N
April 18th, 2009 at 2:33 am

Έτυχε να πέσω πάνω στο τελευταίο αλλά δεν ήξερα για το παλιότερα. Ωραία :-)