Θετικές εξελίξεις για το staseis.gr

Published by Petrakeas in Internet, Various

sunigoros

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ζητήσαμε από τον ΟΑΣΘ να επανεξετάσει τη θέση του, σχετικά με την απαγόρευση της πρόσβασης στα δεδομένα που εμφανίζονται στο site του. Σήμερα ενημερωθήκαμε για την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη στο θέμα μας (στον οποίο και είχαμε προσφύγει) , ο οποίος καλεί τον ΟΑΣΘ να εφαρμόσει τον νόμο για την περαιτέρω ψηφιακή χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα.

Περισσότερα δια στόματος e-lawyer! Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή του συνήγορου η οποία στάλθηκε στον ΟΑΣΘ και κοινοποιήθηκε στον e-Lawyer.

“Ο ΟΑΣΘ ωστόσο, στην από 21.12.2009 απάντησή του, αρνήθηκε τη χορήγηση αυτών των στοιχείων, επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι, η παροχή αυτών των δεδομένων σε τρίτους απαγορεύεται, η δε χρήση τους από αυτούς διακυβεύει την ακριβειά τους. Επιπλέον, υποστήριξε ότι μία on line άντληση στοιχείων ενδέχεται να επιβαρύνει τους Η/Υ και τα συστήματα του Οργανισμού και υπενθύμισε την υποχρέωσή του να προφυλάσσει τα ιδιόκτητα προϊόντα και τις Υπηρεσίες του.

Στο σημείο αυτό θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

α) Η περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, καθιερώθηκε από το ν.3448/06 (ΦΕΚ Α 57/15.3.206). Η δυνατότητα αξιοποίησης των πληροφοριακών πόρων του δημόσιου τομέα στοχεύει στην αποτελεσματική εκμετάλλευση του δυναμικού του κατά τρόπο που να επαναχρησιμοποιούνται δεδομένα για εμπορικούς ή μη σκοπούς, πέραν του αρχικού σκοπού της εκπλήρωσης της δημόσιας αποστολής τους.

β)  ο ΟΑΣΘ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, δεδομένου ότι στην έννοια του όρου “φορείς του δημόσιου τομέα” του ν.3448/2006 περιλαμβάνονται και οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, όπως ο ΟΑΣΘ, που σκοπό έχουν την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος χωρίς βιομηχανικό ή εμπορικό σκοπό, παρέχουν όμως υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τελούν υπό κρατική εποπτεία και χρηματοδοτούνται από το Κράτος.

γ) όπως ρητά ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3448/2006, ως “έγγραφο προς περαιτέρω χρήση”, νοείται κάθε έγγραφο – με τα δεδομένα που αυτό εμπεριέχει- ανεξαρτήτως του μέσου αποτύπωσης (αποτύπωση σε χαρτί, αποθήκευση σε ηλεκτρονική μορφή, ηχητική, οπτική ή οπτικοακουστική εγγραφή),

δ) οι πληροφορίες που ο ΟΑΣΘ παρέχει και οι οποίες είναι προσιτές στο ευρύ κοινό καθώς παρέχονται άνευ περιορισμού σε όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα του, δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι εμπίπτουν σε κάποια από τις εξαιρέσεις εφαρμογής του νόμου (π.χ. δεν είναι δυνατή στην περίπτωση αυτή η επίκληση ύπαρξης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του ΟΑΣΘ, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου πνευματικού δημιουργήματος και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2121/1993),

ε) από το άρθρο 6 του ίδιου νόμου παρέχονται τα εχέγγυα της ασφαλούς χρήσης των επαναχρησιμοποιούμενων εγγράφων καθώς απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαστρέβλωση ή αλλοίωση του περιεχομένου τους και προβλέπεται η υποχρέωση να μνημονεύεται η πηγή της προέλευσής τους. Άλλωστε, οι φορείς του δημόσιου τομέα δεν ευθύνονται σε περίπτωση μη ορθής περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, όσοι δε διέπραξαν αλλοίωση ή διαστρέβλωση του περιεχομένου τους και τιμωρούνται κατά τις κείμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Συνεπώς, υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα σας παρακαλούσαμε να επανεξετάσετε το αίτημα του αναφερομένου και να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις σας το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και παραμένομε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.”

Comments (7)

majee
February 9th, 2010 at 5:24 pm

ευχομαι να παν ολα καλα παιδια!

Tweets that mention Θετικές εξελίξεις για το staseis.gr at Wiggler -- Topsy.com
February 9th, 2010 at 6:52 pm

[...] This post was mentioned on Twitter by Stelabouras, grblogs. grblogs said: [wiggler] Θετικές εξελίξεις για το staseis.gr: Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ζητήσαμε από τον ΟΑΣΘ να επανε… http://bit.ly/9SVTAC [...]

Petrakeas
February 9th, 2010 at 8:42 pm

Να σαι καλά :-)

izanami
February 10th, 2010 at 1:11 am

Έτσι γερά με τσαμπουκά!! :P

Jesus DeSaad
February 16th, 2010 at 8:50 pm

Δουλεύοντας στον δημόσιο τομέα μπορώ να σας προτείνω να περιμένετε και να επιμένετε.
Η απάντηση μπορεί να έρθει σε technical jargon εντός 20-40 ημερών, ή να μην έρθει και ποτέ και να ισχυριστούν ότι κάπου παράπεσε.
Είναι το λιγότερο ηλίθιο, ένα σετ πληροφοριών, που είναι υποτίθεται προσιτές σε όλους τους πολίτες, για όλους τους πολίτες, να απαγορεύεται να αναδημοσιεύεται σε οποιαδήποτε μορφή.
Μη μακρυγορείτε μόνο στις αιτήσεις. Κάντε πάντα μία μικρή περίληψη στην αρχή, ώστε να καταλαβαίνουν ότι δε σας μπέρδεψαν, και ότι δε σας ξέφυγαν.

Καλή τύχη και από μένα.

Petrakeas
February 16th, 2010 at 9:01 pm

Δε μας μπέρδεψαν. Ξέρουν πολύ καλά ποιοι είμαστε, μας ξέρουν και από κοντά.. Ο λόγος που καθυστερούν είναι άλλος, αλλά σύντομα θα αναγκαστούν να απαντήσουν.

Nick
May 22nd, 2010 at 11:40 pm

Ετσι παιδια γερα με τσαμπουκα! Το staseis.gr θα ειναι πολυ χρησιμο. Ειναι γελοιοι που εκαναν αυτη την απαγορευση, λες και πληρωναν! Ειμαστε μαζι σας συνεχιστε τον αγωνα!