HDV capture

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

Image0

Τις τελευταίες μέρες πειραματίζομαι με μία 1080i camera και κατέληξα σε μερικά συμπεράσματα και σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας.. Οι περισσότερες 1080i camcorders γράφουν σε HDV κασέτες. Αυτές είναι ολόιδιες με τις miniDV κασέτες με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο ακριβές. Οπότε αγοράστε τις απλές miniDV. Το βίντεο θα καταγραφεί πάλι σε 1080i και όχι 576i (PAL).

Για να μεταφέρετε το βίντεο στον υπολογιστή χρειάζεστε μία θύρα firewire(aka IEEE1394 ή iLink). Αν έχετε Windows7 δε χρειάζεται να εγκαταστήσετε drivers. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξετε τις ρυθμίσεις της κάμερας ώστε να συνδεθεί σε HDV mode και όχι miniDV mode (μην αφήστε την επιλογή στο auto). Επίσης αν έχει επιλογή για μετατροπή “HDV->DV” φροντίστε να είναι απενεργοποιημένη, διαφορετικά αντί να λάβετε HD βίντεο, θα λάβετε την downscaled έκδοση αυτού.

Από τη μεριά του υπολογιστή χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα το οποίο θα κάνει το capture. Δηλαδή θα διαβάζει από την κασέτα της κάμερας και θα μεταφέρει στο σκληρό σας δίσκο το βίντεο. Αυτό θα είναι της μορφής m2t (εσωτερικά το βίντεο είναι μορφής mpeg-2). Η διαδικασία του capture γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή αν θέλετε να μεταφέρετε βίντεο διάρκειας μιας ώρας, θα πρέπει να περιμένετε μία ώρα. Επίσης τα τελικά αρχεία πιάνουν πολύ μεγάλο χώρο. Χρειάζεται 3MB για κάθε δευτερόλεπτο.

Από πλευράς λογισμικού, το sony vegas είναι πάρα πολύ καλό. Πέρα από το capture, έχει τις δυνατότητες για editing και γράψιμο BluRay disc ή απλού DVD (με χαμηλότερη ποιότητα φυσικά). Ένα πολύ δυνατό και δωρεάν προγραμματάκι είναι το HDVSplit. Μπορεί να κάνει capture το βίντεο σε ξεχωριστά αρχεία ανάλογα με τις σκηνές (scene detection) ή να το χωρίσει στη συνέχεια όπου εσείς θέλετε (split) χωρίς να χάσει ποιότητα.

Τέλος, ο κόσμος του βίντεο και των standars είναι αρκετά πολύπλοκος. Αν θέλετε να κατανοήσετε κάποιες έννοιες όπως aspect ratio, PAR, anamorphic κλπ διαβάστε εδώ και εδώ.

Στο post πρόσθεσα και ένα βιντεάκι 1080p.

Comments (5)

Adobespain
March 24th, 2010 at 11:15 pm

poia kamera exeis?

Petrakeas
March 24th, 2010 at 11:28 pm

Της ξαδέρφης μου είναι. Την έχουν κανά χρόνο νομίζω. Είναι η Sony HDR-HC3E

Wise_One
March 25th, 2010 at 12:27 pm

Φιλαράκι καλύτερο timing δε μπορούσες να έχεις. Με κάτι τέτοια ασχολούμασταν χθες με τον κολλητό. Σε βλέπω ψαγμένο με τέτοια πράγματα οπότε θα σε ρωτήσω.

Τα βίντεο τα περάσαμε στον υπολογιστή με Windows Live Maker. 54 αρχεία συνολικού μεγέθους 12.5 γίγα. Για να τα συμπιέσω, πήγα να χρησιμοποιήσω το Handbrake αλλά θέλει να τα βάζεις ένα-ένα! Τί πρόγραμμα έχεις να προτείνεις;

Petrakeas
March 25th, 2010 at 2:01 pm

Ήταν HDV η κάμερα ή απλό DV; Αν τα πέρασες με live maker μήπως σώθηκαν (και συμπιέστηκαν) σε wmv; Σε τι μορφή είναι τα αρχεία;

Wise_One
March 27th, 2010 at 8:02 pm

Σε avi περάστηκαν τ’ αρχεία (μορφή της κάμερας) στα 720p. Δε ξέρω πάντως τί τύπου είναι η κάμερα. Τελικά είδα ότι το Live Maker έχει επιλογή για να σώσει τα περιεχόμενα της κασέτας σ’ ένα αρχείο ή σε πολλά. Προτιμότερο είναι να έχω πολλά αρχεία γιατί γίνονται κι εύκολα dvd… Αλλά με το Handbrake δεν παίζει να τα βάζω ένα-ένα.