Kingston SSDNow V+ Series 128GB 2nd gen review

Published by Petrakeas in Software, review

P6020006

Πριν λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει το μικρό αδερφάκι αυτού του SSD, τον Kingston Vseries 128GB.  Ο SSDNow V+ series 128 GB (SNV325S2) κοστίζει 100 ευρώ περισσότερο (γύρω στα 320) και απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς χρήστες. Σε αυτό το review θα εξετάσω αν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τον απλό Vseries και αν ναι κατά πόσο θα είναι αισθητή και θα σας ωφελήσει.

Χαρακτηριστικά

To drive χρησιμοποιεί Toshiba MLC NAND chips και Toshiba controller που υποστηρίζει TRIM. Για να το εκμεταλλευτείτε πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλο λειτουργικό και drivers. Θα κάνω σύντομα ένα ποστ για αυτό το κομμάτι και μόνο.

Στη συσκευασία εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και θήκη με έξοδο USB2.0 . Να τονίσω βέβαια ότι αυτό είναι λύση ανάγκης γιατί το να βάζεις τον SSD σε σύνδεση USB2.0 είναι σαν να βάζεις Ferrari σε χωματόδρομο. Θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με τους καλύτερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Αντίθετα αν η θήκη είχε έξοδο eSATA οι επιδόσεις θα διατηρούνταν αλλά λίγοι υπολογιστές είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Οπότε ήταν σωστή η επιλογή της Kingston.

P6020007

Η μεθοδολογία σε αυτό το review είναι παρόμοια με το προηγούμενο.

To test

Aρχικά έτρεξαν τα test στον άδειο SSD. Ταχύτητα ανάγνωσης μετρήσαμε γύρω στα 220MB/sec και εγγραφής στα 170MB/sec. Τα νούμερα βρίσκονται κοντά σε αυτά που μας δίνει η Kingston. Βρίσκονται αρκετά κοντά και στα νούμερα που μας έδωσε ο Vseries και φαίνεται ότι ο V+ υπερτερεί κυρίως στην ταχύτητα εγγραφής.

snap379

snap369

snap370

Οι ταχύτητες ήταν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του test σε αντίθεση με τον Vseries όπου είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις κατά την εγγραφή.

Πάμε τώρα στο random access. Αυτό επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία bootάρει ο υπολογιστής και ανοίγει τα προγράμματα.

snap371

Τα νούμερα είναι σαφώς καλύτερα από το μικρό του αδερφάκι. Παρακάτω ακολουθεί ένα τεστ που έχει να κάνει με τη ταχύτητα με την οποία αντιγράφονται αρχεία στον SSD.

snap373

Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Μία ταινία μεγέθους 600MB μπορεί να διαβαστεί μέσα σε 3 sec! Αμφιβάλω βέβαια αν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα δεδομένα με την ταχύτητα που θα έρχονται! :P Ωστόσο αυτή η ταχύτητα θα ήταν χρήσιμη αν ασχολείστε με video editing και έχετε μεγάλα ασυμπίεστα αρχεία βίντεο. Ανάποδα τώρα, μία ταινία 600MB μπορεί να γραφτεί στο δίσκο σε 4,5 δευτερόλεπτα!! Επίσης χρήσιμη ιδιότητα αν πρέπει να σώσετε το βίντεο που μόλις επεξεργαστήκατε.

Πάμε να δούμε τώρα τα κλασσικά τεστ της Futuremark. Στο pcmark05 ο V+ συγκέντρωσε 36148 βαθμούς! Μιλάμε για μεγάλο νούμερο όπως και να το δει κανείς. Και πώς να μην το πετύχει με τις παρακάτω επιμέρους επιδόσεις:

snap374

Στο Pcmark vantage σκόραρε 29165 βαθμούς! Αναλυτικά:

snap377

Χρήση σε πραγματικές συνθήκες

Αφού ολοκληρώθηκαν τα τεστ μετέφερα το λειτουργικό μου στον SSD με χρήση του Acronis True Image HD που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Είχα αναφέρει στο παλιό post τα προβλήματα που συνάντησα προσπαθώντας να  μικρύνω το partition μου ώστε να χωρέσει στα 128GB του SSD, καθώς και τις λύσεις που βρήκα.

Ο υπολογιστής bootαρε σε 16sec όπως και στον Vseries. Η μαγεία είναι όταν εμφανιστεί το desktop και φορτώνουν οι εφαρμογές-utilities στο tray. Σε παλιούς δίσκους απλά περιμένεις μέχρι να φορτώσουν όλα και μετά αρχίζεις να ανοίγεις εφαρμογές, αλλά και πάλι το πρώτο λεπτό μετά το boot όλα τρώνε ένα μικρό κόλλημα. Με το λειτουργικό στον V+ μπορείς να κάνεις “αφελή” πράγματα (για τα μέχρι τώρα δεδομένα) του στυλ να πατήσεις ταυτόχρονα να ανοίξουν firefox, thunderbird, live messenger την ώρα που ακόμα “φορτώνουν” τα windows services, utilities κλπ. Τα παράθυρα θα ανοίξουν σχεδόν ακαριαία!

Συμπέρασμα

Τα νούμερα μιλάνε και λένε ότι ο SSDNow V+ 128GB δεν αστειεύεται. Είναι γρήγορος.. Πολύ γρήγορος.. Κοστίζει γύρω στα 320 ευρώ. Υποστηρίζει TRIM οπότε εγγυάται ότι οι επιδόσεις του θα έχουν διάρκεια στο μέλλον. Ωστόσο με τον vseries στα 220 ευρώ σκέφτεται κανείς αν αξίζουν τα 100 έξτρα ευρώ.. Η απάντηση είναι “εξαρτάται”. Προσωπικά δεν είδα μεγάλη διαφορά στο φόρτωμα εφαρμογών και την όλη εμπειρία χρήσης του υπολογιστή. Οπότε αν είστε απλός η και απαιτητικός χρήστης ο Vseries σας καλύπτει. Αν πάλι ανοίγετε στο photoshop raw φωτογραφίες πολλών megapixel, ασχολείστε με video editing και γενικά δε θέλετε να αργείτε πουθενά τότε ο V+ είναι για εσάς!

UPDATE: ακολουθεί ένα συγκριτικό τιμών για μερικούς SSD των 128GB. Οι 2 πρώτοι έχουν τις κοντινότερες επιδόσεις και είναι από τα πιο “φρέσκα” προϊόντα αυτή τη στιγμή στην αγορα. Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με το κατάστημα, οπότε θα υπολογιστεί ο μέσος όρος των χαμηλότερων.

Kingston SSDnow V+ 128 GB:       320€
OCZ Vertex 2 100GB: 390€
Intel X25-M SSD 160GB: 390€
Western Digital SiliconEdge Blue 128GB:  400€

P6030009

P6030011

P6030013

Comments (7)

RemAliPasas
June 9th, 2010 at 10:13 pm

Μπράβο στον Πετρακέα για την άψογη παρουσίαση!

Petrakeas
June 9th, 2010 at 10:19 pm

thanx :)

marauber
June 10th, 2010 at 12:17 am

Συγχαρητήρια για το review! Κάτι που θα μπορούσες να προσθέσεις είναι πίνακας με το κόστος και το κόστος/GB σε σχέση με τους άλλους δημοφιλείς SSD (Intel, OCZ, Corsair κτλ).

Petrakeas
June 10th, 2010 at 12:37 am

Πολύ καλή ιδέα! Θα το κοιτάξω μέχρι αύριο !

Michalis
June 10th, 2010 at 5:58 pm

Μπράβο και πάλι Πετρακέα!

nikos
June 11th, 2010 at 7:04 pm

Όπως σωστά λες, το μεγάλο άλμα στις επιδόσεις είναι από τον HDD στον SSD και όχι ανάμεσα σε δύο ελαφρά διαφορετικές υλοποιήσεις SSD.
Ξανά διαφορές στις επιδόσεις θα συναντήσουμε σε εξωτικά SSD με πολλαπλάσιο κόστος.

Συνεπώς, όσοι έχουν windows7 ή 2.6.33 kernel βρήκαν την υγειά τους. Οι mac users, παλιοί και -αχμμμ- νεόκοποι δυστυχώς θα ζήσουν χωρίς την TRIM :P:P

Trim και SSD at Wiggler
June 22nd, 2010 at 6:16 pm

[...] Φροντίστε ο SSD που θα αγοράσετε να αναφέρει ότι υποστηρίζει TRIM. Μπορείτε βέβαια να πάρετε κάποιον που δεν έχει ακόμα αυτή τη δυνατότητα, αλλά να την αποκτήσει με firmware update. Γνώμη μου είναι να επενδύσετε σε κάτι που παίζει out of the box. [...]