Hardware acceleration από το ffdshow

Published by Petrakeas in Internet

neon_genesis-1080

To ffdshow είναι ένα Direct show φίλτρο που στηρίζεται στη βιβλιοθήκη ffmpeg και αποκωδικοποιεί πληθώρα βίντεο στον κόσμο των windows. Αν έχετε δει κάποιο video στο media player κατά πάσα πιθανότητα τρέχει αυτό από πίσω και λογικά έχει εγκατασταθεί από κάποιο codec pack.

Τα HD video (ανάλυσης 720p ή 1080p) έχουν πολλές απαιτήσεις από τον επεξεργαστή, γι αυτό πολλές φορές παίζουν σπαστά αν δεν έχετε αρκετά δυνατό επεξεργαστή. Εκεί έρχεται να βοηθήσει η κάρτα γραφικών με τη βοήθεια του DXVA που είναι ένα API που μεταφέρει την αποκωδικοποίηση του βίντεο από τον επεξεργαστή στην κάρτα γραφικών (εφόσον αυτή το υποστηρίζει). Το API αυτό χρησιμοποιούν οι default decoders στα windows7, ωστόσο κανένας 3rd party decoder (όπως πχ το ffdshow) δεν το έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής καθώς κάνουν όλη τη δουλειά στον επεξεργαστή.

Τώρα, μετά από αρκετό καιρό, βγήκε μια έκδοση του ffdshow που χρησιμοποιεί DXVA και ονομάζεται ffdshow DXVA. Μάλιστα υποστηρίζει και υποτίτλους σε αντίθεση με τον decoder της Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι βίντεο που παλιά ίσως να μη μπορούσατε να δείτε ομαλά, πλέον μπορείτε χάρη στη δύναμη της κάρτας γραφικών σας! Το εγχείρημα είναι φρέσκο, οπότε δεν υποστηρίζει όλα τα H.264 και VC1  βίντεο. Ωστόσο αν έχετε αρκετά βίντεο με mkv κατάληξη είναι πιθανό να τα αποκωδικοποιήσει!

Δοκίμασα κάποια 1080p video και η χρήση του επεξεργαστή έπεσε από 25% σε 5%! Οπότε φαίνεται οι developers να έκαναν πολύ καλή δουλειά!

Για να το χρησιμοποιήσετε θα πρότεινα να κατεβάσετε το Klite codec pack και όχι αυτόνομο. Μάλιστα αν έχετε Win7 θα πρέπει να κάνετε και μία ρύθμιση με το Win7DSFilterTweaker, ώστε να γίνει override ο default decoder της microsoft.

Comments (3)

Παναγιώτης Γιαννακάς
August 30th, 2010 at 5:39 am

Αυτό λειτουργεί με όλες τις κάρτες γραφικών (ακόμη και Intel) ή με συγκεκριμένες;

Petrakeas
August 30th, 2010 at 2:00 pm

Με όσες υποστηρίζουν DXVA. Δεν ξέρω αν οι intel υποστηρίζουν. Δες τα specs στο site της.

Σάκης
September 19th, 2010 at 10:51 pm

Παιδιά έχετε δει κάποιο αντίστοιχο hardware accelerated player για Linux?