Firefox 4 beta 9: εντυπώσεις

Published by Petrakeas in Internet, Software

ff4

Πριν καιρό είχα δοκιμάσει μια beta του FF4 αλλά είχε μια ασυμβατότητα με την κάρτα γραφικών μου. Σήμερα είπα να ρίξω μια ακόμα ματιά και πλέον λειτουργεί τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα (windows 7, ati HD4870). Πριν γράψω τη γνώμη μου για τη νέα έκδοση, πρέπει να δηλώσω ότι θεωρώ τον FF ανώτερο σε όλα τα θέματα σε σχέση με τον Chrome εκτός από την ταχύτητα και την κατανάλωση μνήμης. Αυτό βέβαια είναι προσωπική άποψη αλλά τη στηρίζω σε πολλά features του FF που με έχουν βολέψει με τον τρόπο που υλοποιούνται.

Μετά από τη δοκιμή της beta μπορώ να πω ότι το βασικό πρόβλημα του FF (η ταχύτητα) δεν υφίσταται πλέον! Η javascript engine είναι αισθητά πιο γρήγορη (απλά τρέξτε αυτό το πολύ όροφο demo το οποίο κάνει render τα γραφικά χρησιμοποιώντας Javascript). Η μεγάλη όμως διαφορά στον FF4 είναι ότι είναι πλέον Hardware accelerated. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο τμήμα της διαδικασίας rendering μιας σελίδας (η δημιουργία αυτού που βλέπεις όταν πας σε μία σελίδα) γίνεται στην κάρτα γραφικών και όχι στον επεξεργαστή. Ακόμα και τα παράθυρα διαλόγου του FF4 είναι hardware accelerated (όπως φάνηκε με το FRAPS). Η διαφορά φαίνεται κυρίως σε σελίδες που έχουν στοιχεία με διαφάνειες ή πολλά animations. Χαρακτηριστικό είναι αυτό το Demo όπου μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των φωτογραφιών και να τις περιστρέψτε.

Για να πετύχει ο FF το acceleration χωρίζει τη σελίδα σε layers (ενδεχομένως κάθε div να είναι ένα layer) και μετά στέλνει αυτά τα layers στη GPU μέσω κάποιου API (πχ Direct 3D, openGL) για να γίνει το rendering. Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Clear Type των windows στις γραμματοσειρές αφού πλέον το rendering γίνεται στο Direct 2D και όχι από το GDI, αλλά ίσως βρουν κάποιο πλάγιο τρόπο για να το καταφέρουν.

Όσο αφορά το user interface τα βελάκια μπρος πίσω έχουν μπει κάτω από τα tabs (όπως στον chrome). Αν δε σας αρέσει υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του FF και παραμένει στην τέταρτη έκδοση. Μπορείς να παραμετροποιήσεις τα πάντα!

Προς το παρόν δε λειτουργούν πολλά addons (ακόμα και το λεξικό), ωστόσο καθώς κινούμαστε προς την τελική έκδοση όλα αυτά αναμένεται να λυθούν. Παρακάτω ακολουθεί ένα βιντεάκι με τα demos που ανέφερα παραπάνω τα οποία τα έτρεξα στον FF4. Μπορείτε και εσείς να δοκιμάστε τη beta έκδοση, κρατώντας και την υπάρχουσα (παλιά) έκδοση ταυτόχρονα!

UPDATE: τον δοκίμασα στο Mac OS X (macbook pro) και νομίζω ότι εκεί δεν υπάρχει hardware acceleration

UPDATE2: δοκίμασα google maps σε FF4 σε win. Απίστευτα smooth scrolling σαν το Google earth!

Comments (9)

Στρ(ΔΒ)
January 20th, 2011 at 7:51 pm

Opera 11 rulezz! Όταν βγει ο FF από beta το ξανασυζητάμε..

Petrakeas
January 20th, 2011 at 7:53 pm

χμμ ο Opera ποτέ δε μου άρεσε για κάποιο υποκειμενικό λόγο! Δεν μπορώ να το εξηγήσω.. :p

Izanami
January 20th, 2011 at 8:42 pm

Bravo petrh! polu kalo! :P
tha to agorasw! ;)

Izanami
January 20th, 2011 at 8:45 pm

Oute emena mou aresei o Opera!
Den logariazei tpt! ;)

Tweets that mention Firefox 4 beta 9: εντυπώσεις at Wiggler -- Topsy.com
January 20th, 2011 at 10:43 pm

[...] This post was mentioned on Twitter by Wiggler.gr, grblogs. grblogs said: [wiggler] Firefox 4 beta 9: εντυπώσεις: Πριν καιρό είχα δοκιμάσει μια beta του FF4 αλλά είχε μια ασυμβατότητα με… http://bit.ly/fZuFpl [...]

trib
January 21st, 2011 at 12:40 am

έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ Firefox εδώ και καιρό κυρίως διότι όταν πάταγα διπλό click αργούσε αισθητά πολύ παραπάνω από τον Chrome. Με έχει βολέψει προς το παρόν αλλά είναι πολύ εύκολο να μεταπηδήσω και πάλι στον Firefox αν δω οτι βολεύομαι.

Petrakeas
January 21st, 2011 at 1:42 pm

Αυτό με το διπλό click διορθώνεται ως εξής:
το βάζεις στο dock οπότε ανοίγει με ένα click χαχα!
Κ μετά βάζεις SSD (η ακριβή λύση :P). Just joking

trib
January 21st, 2011 at 4:00 pm

@ Petrakeas

χαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχα ναι είναι μια άποψη, ένα στυλ :)

αυτό που γουστάρω περισσότερο είναι το task manager που έχει ο chrome, οπότε αν μια σελίδα με flash “κολλήσει” μπαμ μπαμ kill :)

Petrakeas
January 21st, 2011 at 4:18 pm

Α δεν το ξερα αυτό. Καλό! Και στο FF εδώ και καιρό το flash κλπ τρέχουν σε Plugin container οπότε αν κολλήσει δε κολλάει και ο browser