Τι κάρτα ήχου έχεις: την κάρτα γραφικών!

Published by Petrakeas in Hardware, Music, Software

IMAG0147

Είναι παράξενο πώς αλλάζουν οι καιροί. Πράγματα που κάποτε είχαν αξία, πλέον δεν έχουν σημασία. πχ παλιά είχε σημασία η κάρτα ήχου να έχει καλά DACs (αν συνδεόταν με καλά ηχεία), να υποστηρίζει hardware acceleration για καλύτερο ήχο στα games κλπ. Γι αυτό και είχα πάρει αρκετές soundblaster, καθώς και την υπάρχουσά μου PCI Express Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional.

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Πλέον στα περισσότερα games η audio engine τρέχει στον επεξεργαστή καθώς οι πυρήνες του επεξεργαστή περισσεύουν και η επεξεργαστική ισχύς που χρειάζεται η real time επεξεργασία ήχου δεν καθυστερεί τους σημερινούς επεξεργαστές. Οπότε ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα τις soundblaster έχει εξαφανιστεί. Το τελειωτικό χτύπημα για μένα ήταν όταν κάηκαν τα gigaworks s750, πράγμα πολύ συνηθισμένο στο συγκεκριμένο μοντέλο μια και δεν αερίζονται καλά τα transistors μέσα στη καμπίνα του subwoofer. Οπότε έψαξα τις διάφορες λύσεις και κατέληξα να πάρω ένα entry level ενισχυτή  Yamaha, οποίος ερχόταν με δώρο τα πίσω ηχεία και το κεντρικό (ανώτερα των δορυφόρων των giagaworks). Ως μπροστά χρησιμοποίησα 2 παλιά loudspeakers που είχαμε στο σαλόνι μας. Το πρόβλημα ήταν ο εξής.. Ο ενισχυτής δεν έχει αναλογικές εισόδους (εκτός από στερεοφωνικές). Οπότε το pc θα έπρεπε να στείλει ψηφιακά τον ήχο στον ενισχυτή.

Οι λύσεις ήταν 2. Είτε να χρησιμοποιήσω το optical out της creative ή… την Ati HD4870 και να στείλω τον ήχο μέσω HDMI. Το τελευταίο αποδείχτηκε η καλύτερη λύση, γιατί το HDMI μπορεί να μεταφέρει πολυκάναλο PCM (ασυμπίεστο ήχο) αλλά και dts, ac3 (dolby digital). Μπορεί να μεταφέρει και τα τελυταία HD formats ήχου: Dolby TrueHD, DTS-HD master audio. Βέβαια ο ενισχυτής μου δεν μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει αλλά είναι backwords compatible και τα παίζει σαν απλό dts και ac3.

Επίσης ο ενισχυτής εμφανίζει ένα lag όταν διαβάζει από την optical είσοδο. Οπότε σαν default κάρτα ήχου στα Windows 7 έχω την HD4870. Αλλά αν θέλω μπορώ να ρυθμίσω κάποιο πρόγραμμα να στέλνει ήχο στην Creative (το audio stack στα windows7 είναι φοβερό) και να γυρίσω τον ενισχυτή στην optical είσοδο.

Οπότε αυτό που θέλω να πω είναι τα πράγματα ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Ο υπολογιστής στέλνει ψηφιακά τον ήχο στον ενισχυτή και μετά αυτός με τα DACs που έχει αναλαμβάνει να τον μετατρέψει σε αναλογικό και να τον ενισχύσει για να ταρακουνήσει τα ηχεία! Τα DACs του ενισχυτή είναι σαφώς καλύτερα από τις περισσότερες κάρτες ήχου και η λογική να “φύγει” το αναλογικό κομμάτι από τον υπολογιστή, μου φαίνεται σωστή. Επίσης, τα windows 7 έχουν κάτι απίστευτα σημαντικό για τους audioholics. Δίνουν τη δυνατότητα σε ένα πρόγραμμα να παρακάμψει το μείκτη του λειτουργικού συστήματος και να στείλει αναλλοίωτο το ψηφιακό σήμα στον ενισχυτή. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άλλο πρόγραμμα δεν μπορεί να βγάλει ήχο εκείνη τη στιγμή και ότι ο ήχος που θα ακούσετε θα επηρεαστεί από τον ενισχυτή αλλά όχι από τον υπολογιστή. Αυτό το mode λέγεται WASAPI exclusive mode και το υποστηρίζουν αρκετοί video/audio players όπως XBMC, foobar.

Η χρησιμοποίηση της κάρτας γραφικών για ήχο είναι γνωστή εδώ και καιρό σε όσους έχουν pc για home theater. Πλέον η λύση αυτή πιστεύω είναι η καλύτερη, αρκεί βέβαια να έχετε κάποιον audio receiver (ενισχυτή).  Επίσης,  η εμπειρία του surround ήχου στο Crysis 2 ήταν μοναδική!