Ξέρετε να παίζετε πέτρα ψαλίδι χαρτί;

Published by Petrakeas in Gaming

snap609

Νομίζετε ότι μετά από αρκετούς γύρους θα βγει ισοπαλία.. Σωστά; Και όμως.. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν patterns . Οπότε αν ένας υπολογιστής εκπαιδευτεί και μάθει να τα αναγνωρίζει θα μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση σας. Πάνω σε αυτή την ιδέα κινήθηκαν οι δημιουργoί αυτού του game.

Παίξετε μερικούς γύρους και θα δείτε ότι αν δεν αρχίσετε να σκέφτεστε.. θα χάσετε!

[thnx Eva]

Comments (14)

Kwstis
May 25th, 2011 at 6:29 pm

Treli moyfa

trib
May 27th, 2011 at 2:59 am

εμένα μου άρεσε

Kwstis
May 27th, 2011 at 4:14 pm

Emena oxi leme

Petrakeas
May 27th, 2011 at 7:29 pm

@Kwstis βγάλε screenshot που να το κερδίζεις με 20 πόντους διαφορά.. :P

trib
May 28th, 2011 at 4:46 am

@Petrakeas

Είναι εύκολο βασικά να το κάνεις αυτό, αν πατήσεις στην επιλογή “See what the computer thinks” και πατάς συνέχεια “next” στο τέλος σου λέει τι κίνηση θα κάνει βασιζόμενο σε στατιστικά.

Petrakeas
May 28th, 2011 at 12:27 pm

@trib εννοώ χωρίς αυτό! Σε μια φάση προσπαθούσα να σκεφτώ τι σκέφτεται ώστε να κάνω κάτι άλλο! Πάντως αν παίζεις τελείως τυχαία δε θα δουλέψει το σύστημά τους!

trib
May 28th, 2011 at 7:58 pm

@Petrakeas

Βασικά προσπάθησα να παίξω τελείως τυχαία αλλά επειδή οι “τυχαίοι” συνδυασμοί είναι ουσιαστικά λίγοι διότι ο υπολογιστής κοιτάει τις τελευταίες σου 4 κινήσεις, δεν κατάφερα να σκεφτώ ποια θα μπορούσα να ήταν η επόμενη προβλεπόμενη κίνηση, οπότε απλά πάταγα στην τύχη. Τελικά μήπως αυτό που σκέφτεσαι να παίξεις είναι το προβλεπόμενο ενώ το να παίξεις αυτό που πρέπει είναι τελικά το απρόβλεπτο ;

Αν βασιστούμε δηλαδή στο ότι η κάθε κίνηση που κάνουμε την έχει ήδη σκεφτεί κάποιος πριν από εμάς, βάση στατιστικής δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πρωτότυπη παρτίδα ώστε προβλέψουμε την επόμενη σωστή κίνηση δική μας. Ουσιαστικά η σωστή κίνηση η δική μας ίσως να μην είναι και εν τέλη αυτό που πρέπει να κάνουμε :P , Βασικά δεν βγάζω νόημα ε ; :)

Petrakeas
May 28th, 2011 at 9:29 pm

xaxa ψιλοκατάλαβα τι θέλεις να πεις! Αλλά εκεί που λες “οι “τυχαίοι” συνδυασμοί είναι ουσιαστικά λίγοι” δεν κατάλαβα. Όταν λέω τυχαία, εννοώ να επιλέξεις μία από τις 3 δυνατές επιλογές με τελείως τυχαίο τρόπο. Αν το κάνεις αυτό τότε το παιχνίδι λογικά θα καταλήξει ισοπαλία, όσο έξυπνος και αν είναι ο αντίπαλος.
Αλλά γενικά μπορείς να παίζεις με έναν επαναλαμβανόμενο τρόπο και μετά να αιφνιδιάσεις τον αντίπαλο, οπότε οι προβλέψεις του θα πέσουν έξω.

trib
May 28th, 2011 at 9:57 pm

χαχαχα έχω βαρέσει μπιέλα, εννοώ ότι οι κινήσεις έιναι 3. Ο υπολογιστής λαμβάνει υπόψην τις 4 τελευταίες σου κινήσεις για να προβλέψει την 5η αλλά και ταυτόχρονα 1η της επόμενης 4άδας κινήσεων. Μιλάμε δηλαδή για 48 σετ 4άδων , οπότε σίγουρα όλα αυτά έχουν παιχτεί στο παρελθόν.

Δηλαδή σίγουρα σε κάποιον οι τελευταίες του κινήσεις ήταν : πέτρα,πέτρα,ψαλίδι,χαρτί (1 πιθανότητα πρόβλεψης), κάποιος άλλος θα έπαιξε πέτρα,ψαλίδι,χαρτί,πέτρα και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει πρωτότυπος τρόπος να παίξεις γιατί όλα έχουν παιχτεί από κάποιον πριν από εσένα . Οπότε ο υπολογιστής προβλέπει την επόμενή σου κίνηση με βάση στατιστικών ίδιων παρτίδων που συνάντησε στο παρελθόν. Δηλαδή αυτό κατάλαβα εγώ :P

Petrakeas
May 28th, 2011 at 10:04 pm

Κάπου χάνω το συλλογισμό σου. Το 48 πώς προέκυψε; Επίσης αν όλοι οι συνδυασμοί έχουν παιχτεί με την ίδια συχνότητα, τότε ο υπολογιστής δεν μπορεί να βρει την επόμενη κίνησή σου. Γιατί και οι 3 πιθανές κινήσεις θα έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανιστούν. Επίσης, ο υπολογιστής έχει εκπαιδευτεί από άλλες παρτίδες όπου τα άτομα εκείνα έχουν διαφορετικές προτιμήσεις από εσένα, οπότε ίσως να βγει και σε βάρος του

trib
May 29th, 2011 at 1:46 am

3 επιλογές (πέτρα ψαλίδι χαρτί)
4 οι προηγούμενες κινήσεις που κοιτάει ο υπολογιστής

3 επιλογές x 4 πιθανές θέσεις μέσα στο σετ της 4άδας = 12 x 4 επαναλήψεις = 48

Ναι βασικά και εγώ εκεί ήθελα να καταλήξω, ότι ίσως και λειτουργεί εις βάρος του υπολογιστή, γιατί βάση στατιστικής δεν μπορείς να κρίνεις ποιος έπαιζε στην τύχη και ποιος σκεφτόταν πραγματικά. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι η διαφορά στις πιθανότητες μεταξύ των 3 επιλογών (πέτρα ψαλίδι χαρτί) είναι πραγματικά απειροελάχιστες, οπότε ουσιαστικά δεν μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να μαντέψει ή έστω να σκεφτεί, δηλαδή για να βγεις νικητής σίγουρα το έκανες κατα τύχη και όχι επειδή σκέφτηκες. Στις 30-40 παρτίδες εννοώ. Οπότε είτε σκεφτείς είτε το παίξεις στην τύχη ο υπολογιστής σε αντιμετωπίζει βάση σκεπτικού. Και να προσπαθήσεις να παίξεις στην τύχη ουσιαστικά δεν γίνεται.

Σκατά δεν μπορώ εξηγηθώ ακριβώς :P

Petrakeas
May 29th, 2011 at 1:56 am

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το σκεπτικό σου ειδικά με το 48 αλλά είναι και αργά :P Οι πιθανές 4τράδες πάντως είναι 3^4= 81

Petrakeas
May 29th, 2011 at 1:59 am

Επίσης η διαφορά δεν είναι απειροελάχιστη. Εξαρτάται από τον τρόπο που παίζεις και με βάση αυτόν εκπαιδεύεται το σύστημα. Αν εσύ έχει την τάση μετά από πέτρα να παίζεις ψαλίδι, θα το καταλάβει.
Επίσης όντως μπορείς να παίξεις τελείως τυχαία!

Γιώργος Μαργαρίτης
June 13th, 2011 at 11:46 am

FYI, το είχα βρει πολύ παλιότερα, δε θυμάμαι που:
http://i52.tinypic.com/4iztp5.jpg