iTunes alternatives

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

Screen-shot-2011-08-02-at-4

Αν είστε σαν και μένα και χρησιμοποιείται mac αλλά σιχαίνεστε το iTunes μέσα από τα βάθη της ψυχής σας, τότε σας έχω μία (δύο βασικά) λύσεις.

Το Songbird είναι ένας open source multi platform audio player που μοιάζει πολύ με το winamp. Μπορεί να κάνει monitor τους φακέλους της μουσικής σας και να τους προσθέτει στη βιβλιοθήκη του, μπορεί απλά να παίξει ένα αρχείο ήχου, έχει “now playing” list ώστε να φτιάξετε μια πρόχειρη λίστα με τα κομμάτια που σκοπεύετε άμεσα να ακούσετε και έχει έντονο web integration. Δηλαδή έχει shoutcast για να ακούτε internet radio, Last.fm support ώστε να ενημερώνεται το τελευταίο για τη μουσική που ακούτε στο songbird αλλά και για να μπορείτε να ακούσετε Last.fm μέσα από το songbird. Δυστυχώς το τελευταίο δεν το κατάφερα ακριβώς. Συγκεκριμένα, έκανα να παίξει ένα radio του Last.fm μέσα από τη σελίδα του που είχε ανοίξει σε tab μέσα στο songbird αλλά δεν ήταν το ίδιο το songbird που streamαρε τη μουσική. Κάτι που ξέχασα να πω είναι ότι το songbird είναι απίστευτα όμορφο. Είναι τόσο sexy το design που το αφήνω ανοιχτό απλά για να το χαζεύω ακόμα και αν δεν παίζει κάποιο κομμάτι!

Ένας άλλος “audio player” είναι το Neutrino. Βασικά δεν είναι απλά audio player, αλλά περισσότερο DJ εργαλείο με interface που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος απλά για να βάλει ένα mp3 να παίζει, αλλά μέχρι και για να βάλει εφέ στον ήχο, να δει την κυματομορφή του κομματιού και να θαυμάσει πανέμορφα visualizations. Καταρχήν το Neutrino χρησιμοποιεί audio units και την επικοινωνία με την κάρτα ήχου και αυτό τα λέει όλα. Audio units είναι το προγραμματιστικό interface της apple το οποίο προσφέρεται για είσοδο, έξοδο και εξεργασία ήχου σε πραγματικό χρόνο. Το χρησιμοποιούν κορυφαία προγράμματα όπως Logic και Final Cut Pro. Το Neutrino είναι συμβατό με εξωτερικά Audio Units plugins, δηλαδή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε plugins που δέχεται το Logic και να ορίσετε τη σειρά που θα τοποθετηθούν. Επίσης για τα visualizations χρησιμοποιεί quartz compositions της apple. Οπότε είτε μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας, είτε να κατεβάσετε μερικά. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι free το πρόγραμμα αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε για ένα μήνα.

Και τώρα η ώρα για λίγο bitching: γιατί σιχαίνομαι το iTunes:

  • όταν ανοίγω ένα mp3 δε θέλω να μπαίνει αυτόματα στη βιβλιοθήκη! Απλά θέλω να το ακούσω!! Επίσης το να το ανοίξω με το quick time δεν είναι λύση..
  • δε θέλω να κάνω import τη μουσική μου στη βιβλιοθήκη. Προτιμώ να την οργανώνω όπως θέλω και απαιτώ το πρόγραμμα να είναι αρκετά έξυπνο ώστε να καταλαβαίνει τις αλλαγές που κάνω (folder monitoring) και ανάλογα να ενημερώνει τη βιβλιοθήκη του… Και το να έχω δικά μου scripts για αυτή τη δουλεία δεν είναι λύση… Αυτό που λέω το κάνει και ο windows media player και το winamp και το songbird κλπ κλπ
  • θέλω να βάλω καμιά δεκαριά κομμάτια να παίζουν με μία σειρά χωρίς να πρέπει να φτιάξω ειδική playlist γι αυτό!!
  • επίσης ο mac είναι about simplicity. Από την άλλη, το itunes είναι από τα προγράμματα που πιάνουν τα περισσότερα pixels στην οθόνη!