Το Νvidia cuda = 20 x intel CPU

Published by Petrakeas in General

img0020719 

Τι εννοώ με αυτόν τον τίτλο. Nvidia Cuda είναι μία νέα τεχνολογία – αρχιτεκτονική που επιτρέπει στη GPU να λύνει επιστημονικά προβλήματα με μεγάλο βαθμό παραλληλισμού. Ο John Ston έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα μελέτης οργανικών μορίων. Το πρόγραμμα έχει έκδοση που τρέχει κανονικά σε CPU, αλλά και έκδοση που έγινε compiled mε το CUDA 1.0 και τρέχει σε nvidia GPUS της σειράς 8xxx.

Όπως φαίνεται στο screenshot το σύστημα θηρίο της intel( αποτελούμενο από 2 quadcore CPU Xeon X5365 στα 3Ghz )έκανε μία ώρα να τελειώσει τους υπολογισμούς, ενώ η nvidia μόλις 4 λεπτά!!!!

Απίστευτο?? Περισσότερα διαβάστε στο άρθρο εδώ.

Ελπίζω να γίνουν αντίστοιχα μαθήματα προγραμματισμού για πολύ μεγάλο επίπεδο παραλληλισμού στις ανάλογες σχολές στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να εκμεταλλευτείς ένα τόσο δυνατό αλλά και φθηνό σύστημα.

Comments (2)

kkarpou
January 28th, 2008 at 12:26 pm

Αν ψάχνεις για μαθήματα παράλληλης επεξεργασίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, μπορείς να βρεις εδώ: http://cslab.ntua.gr/courses/pps/ (σε διπλωματικές εργασίες χρησιμοποιούν ακόμα και PS3!) Πάντως, εδώ (http://image.ntua.gr/) χρησιμοποιούμε cuda σε nvidia 8800 και 8600 – τα αποτελέμστα είναι εντυπωσιακά για απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς (π.χ. πολλαπλασιασμό πινάκων), αλλά αν θες να κάνεις κάτι πιο δύσκολο και εξειδικευμένο, όπως μορφολογικούς τελεστές σε επεξεργασία εικόνας, μάλλον πρέπει να πας σε κάτι πιο ώριμο όπως τη βιβλιοθήκη OpenCV της Intel.

Petrakeas
January 28th, 2008 at 1:33 pm

@kkarpou πολύ ενδιαφέρον. thanx!!! Ακόμα δε διάλεξα διπλωματική βέβαια και δεν έχω δει τι ακριβώς υπάρχει στην αντίστοιχη σχολή (ηλεκτρολόγων μηχ, μηχ υπολογιστών) στο Αριστοτέλειο παν Θεσ/νίκης. Αλλά μου ‘δωσες ιδέες για μεταπτυχιακό.