Safari VS Chrome VS firefox στο Mac Os X

Published by Petrakeas in Internet, Software

Screen-shot-2010-05-26-at-4

Πειραματίζομαι με διάφορα προγράμματα γενικά καθώς η συμπεριφορά τους δεν είναι ίδια με αυτή στα windows. Ο browser είναι ένα από τα βασικότερα και προκειμένου να επιλέξω αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο τους δοκίμασα και τους 3.

Ο Firefox συμπεριφέρεται όπως τον είχα συνηθίσει στα windows: το βαρύ πυροβολικό. Αργεί λίγο να ανοίξει, να φορτώσει τη σελίδα αλλά νιώθεις μια σιγουριά που οφείλεται ίσως στο ότι τον έχεις συνηθίσει αφού ξέρεις όλα τα τερτίπια του. Μεγάλο ατού του κατά τη γνώμη μου είναι το firebug και ο τρόπος που εμφανίζονται τα sites (από history και favourites) την ώρα που πληκτρολογείς το URL. Κανένας από τους άλλους 3 browsers δεν τα εμφανίζει τόσο παραστατικά, αφού δείχνει και το εικονίδιο του site o firefox.

Ο Chrome είναι το ίδιο γρήγορος με τον Safari. Είναι ο μόνος από τους άλλους 2 που εμφανίζει εικονίδια (favicons) στο bookmarks toolbar, κάτι που μου αρέσει. Στην Windows έκδοση ο Firefox εμφανίζει εικονίδια. Το Flash του Chrome ωστόσο αναγκάζει τη 2η κάρτα γραφικών του macbook pro να έρθει σε λειτουργία, κάτι που δεν παρατήρησα στους άλλους browsers. Ωστόσο αυτό διορθώνεται με το gfxCardStatus. Το μεγάλο μειονέκτημα του Chrome είναι το πολύ “άτσαλο” scrolling που κάνει όταν χρησιμοποιώ το touchpad. Οι άλλοι 2 browsers επιτρέπουν ομαλό scrolling πάνω κάτω, αλλά ο chrome “πηδάει” γραμμές.

Τέλος, ο Safari. Είναι γρήγορος, έχει ωραίο εφέ όταν πατάς το cmd+f (όπως και άλλα applicaltions του mac), χρησιμοποιεί τη λιγότερη cpu κατά την αναπαραγωγή flash και έχει smooth scrolling κατά τη χρήση του touchpad όπως ο firefox.

Συμπερασματικά, αν ο firefox έκανε ένα extreme make over από άποψη ταχύτητας θα ήταν η επιλογή μου γιατί αυτόν έχω συνηθίσει και είναι ο περισσότερο παραμετροποιήσιμος. Ο Safari και ο Chrome μοιάζουν πάρα πολύ (webkit από πίσω) αλλά ο λόγος που δεν επιλέγω τον Chrome είναι το άχαρο scrolling που κάνει. Οπότε επιλέγω Safari για γενική χρήση και firefox για web development.  Εσείς ποιον χρησιμοποιείτε;

Comments (11)

Νότης Τουφεξής
May 26th, 2010 at 8:13 pm

Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες, ο Firefox παραείναι βαρύς για καθημερινή χρήση αλλά απαραίτητος λόγω extensions και πολλών sites που τον απαιτούν και δεν τρέχουν σε WebKit. Μακάρι να τον συμμαζέψουν προσεχώς.

Dimitris
May 26th, 2010 at 8:33 pm

Για χρόνια χρησιμοποιούσα Firefox και πριν κάποιους μήνες έχω πάει σε Chrome και δεν το έχω μετανοιώσει καθόλου. (Είμαι σε Win7 PC).
Για το scollάρισμα στον Chrome υπάρχουν extensions που κάνουν πολύ καλή δουλειά όπως το SmoothScroll.

fokion
May 27th, 2010 at 4:21 am

firefox kai chrome se mac os o Safari den mou aresei ka8olou…

kabamaru
May 28th, 2010 at 1:31 am

eisai apolitos mesa. o chrome se pc ta spaei. sto mac mou fainetai dislitourgikos. safari gia daily use (balte search sto address bar re jobs).

ipedia.gr
May 28th, 2010 at 10:15 pm

firefox, χωρίς πάντως να με ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Απλά έχει extensions που δεν μπορώ να τα βρω στους άλλους…

pestamisa
May 30th, 2010 at 3:27 am

firefox κλασσικά…

Chrisanthos
May 31st, 2010 at 1:08 am

Opera ke ksero psomi :)

Ether
May 31st, 2010 at 8:36 am

Προτιμώ τον Safari σε OSX κυρίως γιατί είναι γρήγορος και βολικός.

Ένα μειονέκτημα όμως που έχει είναι η χρήση σε εφαρμογές ebanking (στην Ελλάδα). Δεν φταίει βέβαια ο Safari γι’ αυτό αλλά οι developers των τραπεζών που φτιάχνουν τα πάντα μόνο για τον ΙΕ. Όσοι έχουν Mac (δεν έχουν IE) μόνο με Firefox μπαίνουν στα ebankings χωρίς προβλήματα

Κάτι τελευταίο: Αν θέλετε να δείτε πώς εμφανίζεται μια σελίδα σε όλους τους γνωστούς browsers, και να κάνετε συγκρίσεις ή π.χ να διορθώσετε τον κώδικα CSS του website σας, δοκιμάστε αυτό το εργαλείο από την Adobe, είναι πολύ καλό:

http://browserlab.adobe.com/

staurosm
June 12th, 2010 at 9:52 pm

Σιγουρα ο chrome κλειδωνει στο scrollarisma σε γραμμες και δεν πηγαινει ομαλα? στο δικο μου mac με το touchpad ειναι μια χαρα… ακριβως το ιδιο με τους αλλους. Εχω τον 5.0.375.70 και το 15” macbook pro

Petrakeas
June 13th, 2010 at 3:45 am

@staurosm δεν κλειδώνει στις γραμμές αλλά “χάνει” frames. Δηλαδή πιο ομαλό scrollάρισμα κάνει ο FF και safari. Αλλά δεν εννοώ ότι είναι και απαράδεκτο, αλλά οι άλλοι browsers το κάνουν τέλεια. Με το ποντίκι και το scroll wheel δεν υπάρχει διαφορά.

diwal
December 9th, 2010 at 2:02 pm

chrome και σε linux