A.J.A.X. εδώ, A.J.A.X. εκεί…

Published by stelabouras in Software

…A.J.A.X. και παραπέρα! Τελικά όμως τι είναι αυτό το A.J.A.X. ( είναι το και όχι ο για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις ). Τα αρχικά A.J.A.X. λοιπόν προέρχονται απο την φράση Asynchronous JavaScript language and XML που σημαίνει με λίγα λόγια ( και λίγη ελεύθερη μετάφραση ) : μία νέα τεχνολογία απεικόνισης πληροφοριών στο web με την βοήθεια δύο υπαρχόντων εργαλείων, της…Javascript [ γλώσσα που διευκολύνει την ανάπτυξη μικρών προγραμμάτων - scripts - για την βελτίωση της εικόνας ενός site ] και της XML [ γλώσσα καταγραφής και ταξινόμησης δεδομένων σε tags <html style > ].
Ο λόγος που έχουν τρελαθεί οι web developers με το A.J.A.X. τελευταία είναι οτι το συγκεκριμένο εργαλείο βοηθάει στην γρήγορη και εύκολη συγγραφή διαδραστικών sites [ τρανό παράδειγμα το gmail ή το Flickr ] με την προσθήκη κυρίως εφέ που δίνουν ζωή σε μια σελίδα, κάτι που παλαιότερα θα απαιτούσε Flash ή και άλλα plugins. Πρέπει να τονίσουμε οτι και το Wiggler υποστηρίζει την τεχνολογία A.J.A.X [ παρατηρείστε το την στιγμή που κάνετε comments ή όταν χρησιμοποιείτε το search form στα δεξιά ]. Παρακάτω έχουμε παραθέσει κάποια σχετικά links για όσους ενδιαφέρονται παραπάνω για το A.J.A.X. και για όλα τα interfaces που δημιουργούνται έχοντας ως βάση αυτό.

Χρήσιμα links :

http://www.mygadgetbag.com/…../The-Ten-Best-Ajax-Links-Tutorials….aspx
http://edevil.wordpress.com/2005/11/14/javascript-libraries-roundup/
http://ajaxian.com/
http://www.informit.com/articles/article.asp?p=425820&rl=1
http://openrico.org/rico/home.page
http://prototype.conio.net/
http://www.loudthinking.com/arc/000199.html
http://www.rubyist.net/~slagell/ruby/
http://labs.cavorite.com/presentacular/example/

Comments (1)

Δημιουργήστε άφοβα AJAX applications! at Wiggler
April 7th, 2006 at 7:46 am

[...] Αν και έχω κάνει αρκετά posts σχετικά με το AJAX ( δείτε εδώ και εδώ για μία μικρή γεύση ), πρόσφατα ανακάλυψα ένα μικρό και καλό tutorial για το πως να αρχίσετε τον προγραμματισμό της δικής σας web 2.0 σελίδας με την χρήση του πακέτου prototype που διευκολύνει τα πράγματα..Αυτό που απαιτείται απο μέρους σας είναι μια μικρή -ας το πούμε- εξοικείωση με το web programming! [...]