10 Λόγοι γιατί Δεν θα ξαναπάω σε Internet Cafe

Published by stelabouras in Internet, Misc

Internet-CafeΧθες έτυχε να ήταν η μέρα που μετά από πάρα πολύ καιρό είπα να επισκεφτώ ένα Internet Cafe, λόγω προσωρινής έλλειψης dsl (διακοπές). Από ότι φάνηκε όμως έμελε να ήταν και η τελευταία φορά που θα πήγαινα σε τέτοιου είδους χώρους καθώς τα πράγματα που έζησα με έκαναν να μην θέλω να ξαναπατήσω ever! PCs που κολλούσαν συνέχεια (και ναι δεν γινόταν μόνο σε μένα αυτό ispo!), άθλια ατμόσφαιρα και χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης είναι μόνο κάποια από αυτά που αντιμετώπισα.. Το θέμα κατ’ εμέ έχει παραγίνει και αποφάσισα να γράψω μια μικρή λίστα με τους λόγους που κάνουν πολλά (μην είμαι άδικος, υπάρχουν net cafes που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση!) Internet Houses/clubs/cafes ακατάλληλα για επίσκεψη ! emoticon

10) Ατμόσφαιρα
Με το που μπαίνει κάποιος σε ένα net cafe η πρώτη αίσθηση είναι ένα μεγάλο κύμα καπνού που όμοια του συναντάει κανείς μόνο σε δημόσια καπνιστήρια. Όταν όμως δεν υπάρχει εξαερισμός, τι περιμένεις? Πέραν φυσικά των σοβαρών θεμάτων υγείας που ανακύπτουν (παθητικό κάπνισμα, τσούκσιμο ματιών, βήχας κ.ο.κ) η μυρωδιά που θα κολλήσει πάνω στα ρούχα είναι αφόρητη και δεν βγαίνει
καθόλου εύκολα! Κάτι δηλαδή σαν να πηγαίνεις σε ρεμπετάδικο για 5 ώρες με άθλιο σύστημα εξαερισμού! emoticon

9 ) Πελάτες από άλλη διάσταση
Στα internet cafe συχνάζει ένας περίεργος τύπος ανθρώπων, οι επονομαζόμενοι και.. “καμμένοι”! Είναι άτομα χωρίς ζωή (κανονική,
προσωπική..οτιδήποτε) με 3 πακέτα τσιγάρα αραδιασμένα δίπλα στο keyboard και ένα κουτάκι μπύρα, που παίζουν όλη μέρα DoTa, Cod, WoW και τα παρεμφερή. Αυτό αρχικά μπορεί να φαντάζει αρκετά ήρεμη διαδικασία, αλλά τα φαινόμενα απατούν! Οι περισσότεροι είναι φωνακλάδες (γήπεδο φάση), ειδικά αν φοράνε και headphones, οπότε δεν έχουν την αίσθηση της έντασης και ξελαρυγγιάζονται
βρίζοντας τους συμπαίκτες τους.

8 ) Cracked Games ‘n’ Applications
Το ότι αρκετά internet cafes κρατάνε τα iso των games και τα cracks τους σε ένα pc για backup δεν πρέπει να προβληματίζει κάποιους που ασχολούνται με θέματα πειρατείας? Και δεν το λέω από την άποψη “doing the right thing for the industry” αλλά το να προσφέρεις στους πελάτες σου ένα cracked game ή application χωρίς τα patches/services packs/security fixes που έχουν ακολουθήσει, είναι αρκετά κακή στρατηγική.. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, ελπίζω να έγινα σαφής emoticon

7 ) Άγνοια υπαλλήλων
Οι υπάλληλοι των netcafes είναι ένα άλλο ανέκδοτο. Άτομα ηλικιών 20-25 (χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις των 30-40 χρόνων που στην πλειοψηφία τους είναι οι ιδιοκτήτες) τα οποία λίγη σχέση έχουν με τους υπολογιστές και τinternet_cafeο μόνο που ξέρουν είναι το πρόγραμμα που χρεώνει τις ώρες στους χρήστες δεν μου φαίνονται και τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα στην περίπτωση που αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα ή έχω μια απορία.

6 ) Μουσική Υπόκρουση
Όχι δεν με ενοχλεί το να υπάρχει μουσική στο background, προς Θεού! Αλλά αυτό που έχω παρατηρήσει σε αρκετά μαγαζιά του είδους είναι ότι δεν σου δίνεται και εναλλακτική λύση a.k.a. Headphones ;) Οπότε, μπορεί να χάνεις την μαγεία του game που παίζεις αλλά απολαμβάνεις το τελευταίο κομμάτι από “Πλοκάμι του Καρχαρία” που τόσο σου έλειψαν!! Δεν είναι υπέροχο? emoticon

5 ) Ταχύτητα Σύνδεσης
Μου έχει συμβεί και αυτό! Ένα ολόκληρο internet cafe να σέρνεται ( τόσο το download όσο και το upload) επειδή ο έξυπνος ο ιδιοκτήτης δεν είχε την πρόνοια να αγοράσει ξεχωριστές γραμμές για το κάθε pc και διαμοιράζει την σύνδεσή του, ενώ παράλληλα κατεβάζει από τον server,torrents (το είδα με τα μάτια μου…αλλά τώρα τι να του πρώτο-πεις..)

4 ) Ασφάλεια και Αδιακρισία
Γενικά να δώσω μια συμβουλή σχετικά με τα internet cafes. Αν ποτέ χρειαστεί να πάτε (όπως εγώ κακή ώρα emoticon) μην κάνετε το λάθος και χρησιμοποιήσετε κωδικούς για emails,msn κτλ κτλ αν πρώτα δεν έχετε σιγουρευτεί για το τι υπάρχει περίπτωση να τρέχει στο background! Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπορεί να σετάρουν κακοβούλως έναν key logger από πίσω και δεν είναι επίσης λιγότεροι αυτοί που μπορεί “να περνάνε τυχαία και να κοιτάνε” την ώρα που πληκτρολογείτε το password..Για αυτό τα μάτια σας 14!

3 ) Πετσοκομμένα Windows

Η όλη φάση με τα net cafes είναι ότι θέλοντας οι ιδιοκτήτες να δίνουν περιορισμένα (έως μηδαμινά) permissions στους πελάτες, εγκαθιστούν ένα ειδικό pack που πετσοκόβει κυριολεκτικά τα Xp, αφαιρώντας buttons και services που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλους σκοπούς (deleting..formatting..hacking και τα συναφή). Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα πακέτα μπορούν να παρακαμφτούν χωρίς μεγάλο κόπο, οπότε αν κάποιος έχει την γνώση ώστε να κάνει ένα format μπορεί εύκολα να ξεπεράσει αυτή την δυσκολία. Να φανταστείτε, θυμάμαι ότι παλιά, το είχα hobby όταν πήγαινα σε ένα net cafe, άνοιγα ένα command prompt, ή ένα windows explorer έτσι για την πλάκα.

2 ) Απατεωνιές κάθε είδους

Αυτό είναι 1 από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να βρει κανείς σε ένα net cafe. Από απίστευτα υψηλές χρεώσεις έως και διαμοιραζόμενες συνδέσεις (όπως το παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω) που διαφημίζονται ως Megabit ανά χρήστη. Το πιο κουφό όμως το είχα βιώσει first hand σε ένα net cafe παλαιότερα (ο petrakeas θα θυμάται) αφού κάνοντας tracert από το pc που ήμουν σε μια εξωτερική τοποθεσία, πρόσεξα ότι έπαιρναν μέσω Wifi(!) την σύνδεση από άλλο net cafe (της ίδιας αλυσίδας) της περιοχής, ώστε να μην πληρώνουν! Τρελή φάση emoticon

1 ) Μικρές ηλικίες
Τελευταίο αφήνω αυτό που με θλίβει περισσότερο. Γενικά προσέχω τον κόσμο που κυκλοφορεί και κάθεται γύρω μου στα net cafe.
Με θλίψη παρατηρώ μικρές ηλικίες 10-14 να κάθονται με τις ώρες και να λιώνουν μπροστά από τις οθόνες. Αυτά τα παιδιά σταδιακά μεταμορφώνονται στους “καμμένους” (ή lamers όπως τους λέει ο ispo emoticon) που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα πάρουν καλύτερα αντικείμενα σε ένα game ή πως θα σκοτώσουν πιο γρήγορα τον αντίπαλό τους. Εντελώς θλιβερή κατάσταση…

Μετά από όλα αυτά μπορώ να πω ότι προσωπικά δεν το βλέπω να πηγαίνω ξανά σε Internet Cafe, προτιμώ την θαλπωρή του σπιτιού. Αν όμως βρεθώ στην ανάγκη και δω ότι έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση δεν θα διστάσω να το αναφέρω!

Comments (22)

Petrakeas
July 22nd, 2006 at 7:14 pm

πολύ καλο!!! Μου άρεσε εκείνη η εικόνα που έβαλες και δείχνει ένα net cafe γεμάτο alienware!!! Τυπική κατάσταση ελληνικού internet cafe….

giannis
July 22nd, 2006 at 9:26 pm

Διαφωνώ σε πόλλα.
Τα πρώτα bullets που αναφέρονται στην ατμόσφαιρα, παρόμοια κατάσταση συναντάς μόνο σε κάτι φτωχονετκαφέ, ξέρω αρκετά netcafe με πολύ καλή ατμόσφαιρα, και με καλή μουσική και ακουστικά αν θες και ότι χρειάζεσαι για να νοιώσεις άνετα.

Η ποιότητα της γραμμής internet συνήθως είναι ανάλογη της ποιότητας της ατμόσφαιρας, οπότε αν είσαι τσιφούτης και πας σε φτωχονετκαφέ να περιμένεις τα αντίστοιχα.

Για το προσωπικό, δηλ. τι περιμένεις? αν ήταν επιστήμονες οι υπάλληλοι σε νετκαφέ θα δουλεύαν?

Για την ασφάλεια των pc, τα windows είναι τρύπια από την φύση τους, δεν έχουν σωστή αρχιτεκτονική για multiuser χρήση. Στο κάτω κάτω και να το χακέψεις δεν θα κάνεις ιδιαίτερη ζημιά. Ούτε μια ωρίτσα για να περαστεί το γκοστάκι ξανά μέσω δυκτίου.

Όσο για την μαμουνιά (και καλά) που λές μέσω της WiFi σύνδεσεις, που το είδες το παράνομο? Το ξέρεις ότι η εταιρεία που λες είναι η ίδια παροχέας internet για τα καταστήματά της? Τι νόμιζες ότι κλέβουν την otenet ή την forthnet? Πέταξες μεγάλη κοτσάνα εδώ αλλά σε συγχωρώ γιατί είσαι ακόμα πιτσιρίκος και τόσα ξέρεις.

και τέλος για τις μικρές ηλικίες, μα καλά τί κόσμο θα περίμενες δηλ.? Οι ίδιες ηλικίες δεν ήταν πριν μερικά χρόνια στα arcade (τότε video games). Και που παίζουν στα netcafe τί έγινε? αν είχαν γραμμή στο σπίτι δεν θα βγαίναν καθόλου, τουλάχιστον στον νετκαφέ μπορείς να κάνεις και λίγο σόσιαλάιζινγκ.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

loukas
July 22nd, 2006 at 11:29 pm

Φίλε μου επειδή καταλαβαίνω το δράμα που πέρασες , έχω να σου προτείνω μια λύση με κάθε καλή πρόθεση.

Πάρε ένα από τα πάμπολλα laptops σου(που φαίνεται μέσω των vidcasts ότι έχεις εσύ και τα φιλαράκια σου) και αγόρασε μια κάρτα vodafone ή cosmote με την οποία μπορείς να συνδεθείς μέσω 3G στο internet σε “θεωρητικές” ταχύτητες 384k. Είναι λίγο ακριβούτσικες αλλά από ότι βλέπω και στα βίντεο , τα φυσάτε τα ευρώπουλα.

Έτσι στις διακοπές σου θα έχεις ικανοποιητική πρόσβαση , υπό προϋποθέσεις , για να κάνεις την δουλειά σου και δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζεις παρόμοιες καταστάσεις!
Στην θέση σου αυτό θα έκανα. Αν τελικά το κάνεις μπορείς να κάνεις και ένα review αυτών των καρτών για να δούμε τι προσφέρουν στην πραγματικότητα γιατί πολλούς από εμάς δεν μας παίρνει για πειραματισμούς.

Επίσης στο άρθρο σου, αναφέρεις :

“το να προσφέρεις στους πελάτες σου ένα cracked game ή application χωρίς τα patches/services packs/security fixes που έχουν ακολουθήσει, είναι αρκετά κακή στρατηγική..”

Αν θυμάμαι καλά , πριν κάποιους μήνες σε κάποιο βίντεό σας είχατε σε υπολογιστή σας σπασμένη έκδοση προγράμματος του οποίου κάνατε την παρουσίαση! Δικαίωμά σας , αλλά : “το να παρουσιάζεις στους αναγνώστες σου ένα cracked game ή application χωρίς τα patches/services packs/security fixes και χωρίς να το έχεις πληρώσει πριν , είναι αρκετά κακή στρατηγική..”.

Αυτά και περαστικά σου.

Sugar
July 23rd, 2006 at 11:40 am

Προσωπικά αποφεύγω τα net cafes όπως ο διάολος το λιβάνι.

Πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι με κοιτάνε στραβά (OMGγυναίκασεnetcafeτίήρθεναμαςτηνπειτώρααυτή), δεν γουστάρω καθόλου τη συνομοταξία των “καμμένων” παικτών που το παίζουν μούρη και βλέπουν το PC προέκταση της λίμπιντό τους, φωνάζοντας, βρίζοντας και κοπανώντας αδιακρίτως.

Επίσης με εκνευρίζουν οι passers-by που κοιτάνε π.χ. το χαρακτήρα σου στο WoW και γελάνε εμφανέστατα γιατί ΤΟΛΜΗΣΕΣ να αγοράσεις τη healing version του staff και όχι τη stamina.

Και αυτά, φίλοι μου, συμβαίνουν και στα πιο καλά cafes.

Υ.Γ. Απίθανη η κομπίνα με το Wi-Fi, lol…

giannis
July 23rd, 2006 at 12:11 pm

Υ.Γ. Απίθανη η κομπίνα με το Wi-Fi, lol…

Παρόλο που δεν είναι κομπίνα και αποδεικνύει μεγάλη άγνοια να το θεωρεί κάποιος κομπίνα. Αν σαν εταιρία πάρω 2Gbit από ένα παροχέα (πχ. Forthnet) και δώσω από 10Μbit σε κάθε υποκατάστημά μου χρησιμοποιώντας δική μου υποδομή (πχ. WiFi), αυτό το θεωρείται κομπίνα? Είναι σαν να λέτε πως το NOC του AUTh κάνει κομπίνα που διαμοιράζει την συνδεσή του από το grnet στις υπόλοιπες σχολές (και χρησιμοποιεί και WiFi για να συνδέσει απομακρυνσμένα κτίρια και να μην ξεχνάμε και το AP από το ΤΗΜΜΥ για τους φοιτητές του στο κέντρο της πόλης). Φυσικά όλα είναι νόμιμα και για γέλια είναι το μέγεθος της άγνοιάς σας.

Και για το κόμπλεξ που έχεις με τα βλέματα των passers-by, φταίει η χαμηλή αυτοεκτίμησή σου.

Τι να πώ, αν δεν γουστάρετε το περιβάλλον στα νετκαφέ, μην πηγαίνετε, δεν θα σας σύρουν και με το ζόρι. Αλλά όταν κάνετε κριτική δημόσια, πρέπει να προσέχετε πώς την κάνετε και να μην πετάτε καταγγελίες για κομπίνες αν δεν γνωρίζετε το αντικείμενο.

stelabouras
July 23rd, 2006 at 1:57 pm

@giannis
Συμφωνώ με 2-3 απο αυτά που λές, αν και δεν έχω καταλάβει προς τι η όλη επιθετικότητα, ίσως για κάποιον ανεξήγητο λόγο να θέλεις να μου την πείς, ίσως να σε θίγει άμεσα το θέμα γιατι αλλιώς δεν εξηγείται το ύφος σου.
Καταρχάς όπως σημείωσα στην αρχή υπάρχουν νετ – καφε που δεν είναι έτσι, κάποια έχουν 2-3 απο τα στοιχεία που ανέφερα ενώ κάποια άλλα τα έχουν όλα. Λόγω του ότι αυτές οι επιχειρήσεις εμφανίζονται κάθε μέρα απο το πουθενά σαν μανιτάρια, δεν βλέπεις παντού να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Δεν αντιλέγω, σε μεγάλες αλυσίδες νετ-καφέ αυτά τηρούνται και με το παραπάνω. Απλά δεν θα προτιμήσεις το νετ-καφε της αλυσίδας που είναι χιλιόμετρα μακριά αλλά της γειτονιάς σου, λόγω απόστασης.
Το προσωπικό θα μπορούσε να είναι πιο σωστά εκπαιδευμένο και να μην έλιωνε σαν τους θαμώνες παίζοντας…Όπως και να το κάνουμε μια κάποια γνώση χρειάζεται γύρω απο τους υπολογιστές που πολλοί δεν έχουν. Όσο για το Ghost, με το ίδιο σκεπτικό δεν θα χρειαζόταν να υπήρχε το πακέτο περιορισμένης πρόσβασης, αυτό που θίγω όσο αναφορά την ασφάλεια είναι οτι εύκολα κάποιος μπορεί να πάρει και δικαιώματα administrator και τότε ghost is not enough ;) [ Πάντως ελπίζω να μην περίμενες να έχουν εγκατεστημένο Linux στα PCs και να έπαιζαν με Wine τα games :P ]
Ας όμως πάω στην Wifi σύνδεση. Αυτό που παράληψα επιμελώς να πώ στο συγκεκριμένο σημείο είναι οτι την στιγμή που είχα κάνει το tracert και το είχα δεί αυτό, είχε έρθει πανικόβλητος ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και ωριόταν οτι κάτι είδα που δεν έπρεπε και ότι τους έσπασα τους κωδικούς και χίλιες άλλες δύο αρλούμπες που αν είχε την γνώση δεν θα έλεγε και αν δεν είχε λερωμένη την φωλιά του δεν θα αγχωνόταν. Το tracert άλλωστε είχε δείξει οτι μετά την wifi παρεμβαλόταν 3ος Internet Provider αλλά δεν θα επεκταθώ. Το ύφος του ιδιοκτήτη εκείνη την στιγμή τα έλεγε όλα..(Btw δεν θα σχολιάσω το υφάκι για το πόσα ξέρω, θα προσπαθήσω να κρατήσω το επίπεδο)
Τέλος το φαινόμενο/πρόβλημα της παιδικής αποχαύνωσης στα internet cafes δεν είμαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το θίγει. Αυτό που ισχύει είναι οτι δεν παίζει το ίδιο ποσοστο παιδιών που παλαιότερα έπαιζε arcade, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί ανησυχητικά..

@loukas
Απο πότε η κατοχή ενός φορητού είναι προνόμιο των “ανθρώπων που φυσάνε τα ευρώπουλα” και απο πότε κάτι τέτοιο δείχνει οτι τα λεφτά μας τρέχουν απο τα μπατζάκια? Να σκέφτεσαι πολύ πριν βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα..Άλλωστε όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια..
Όσο για τις 3G κάρτες είχε κάνει παρόμοιο πόστ ο φίλος Titanas, που ήσουν τότε να πείς τα ίδια?

@Sugar
Πές στα ρε Sugar! Προσωπικά και εγώ προτιμώ τα healing versions, ως priest ;)

KCorax
July 23rd, 2006 at 2:50 pm

> Αν σαν εταιρία πάρω 2Gbit από ένα παροχέα (πχ. Forthnet) και δώσω από 10Μbit σε κάθε υποκατάστημά μου χρησιμοποιώντας δική μου υποδομή (πχ. WiFi), αυτό το θεωρείται κομπίνα?

Δεν είναι κομπίνα, αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις εφαρμογές που θέλουν μεγάλο burst rate απο ασύρματο. Αναρωτιώμαστε μετά γιατί κοκκίνησε το lagόμετρο του WoW…

> μόνο σε κάτι φτωχονετκαφέ, ξέρω αρκετά netcafe με πολύ καλή ατμόσφαιρα, και με
Κοίτα και στο αγαπημένο μου BitsAndByes στο 3ο υπόγειο είναι τεκές όπως και να το κάνεις, αλλά πας για τον καλό κόσμο και τις άλλες υπηρεσίες, και την ατμόσφαιρα τεκέ. Αφού και στους τοίχους έχει fluo grafiti…
Αυτό βέβαια το πληρώνεις παραπάνω απο το φτωχονετκαφέ.

> Για το προσωπικό, δηλ. τι περιμένεις?
Περιμένω να προσλάβουν πελάτες τους, τους πιο καμμένους κατα προτίμηση. Αυτοί σε στηρίζουν καλύτερα για αυτό που πας να κάνεις.

> Για την ασφάλεια των pc, τα windows … δεν έχουν σωστή αρχιτεκτονική για multiuser
Ενίσταμαι δεν είναι έτσι, απλώς τα περισσότερα παιχνίδια θέλουν admin προνόμια για να παίξουν –ακόμη και το WoW. Υπάρχει υποστήριξη για να υποστηρίξεις βελτιωμένα προνόμια και λέγεται C:\Program Files απλώς θέλει περισσότερο χρο΄νο. Όσο για το πακέτο που περνάνε συνήθως είναι το Winternals admin pack, το οποίο είναι άριστο.

Σε φτωχονετκαφέ της γειτονιάς βλέπω λογισμικό ελέγχου πρόσβασης με χρονόμετρα κλπ κλπ, και έκδοση 5.14 παρακαλώ ! Λες και κάθε build είναι νέα βερσιόν. Απο δίπλα μου παιδάκι πατάει ctrl-alt-del, το σκοτώνει και συνεχίζει να παίζει αμέριμνο

> και τέλος για τις μικρές ηλικίες, μα καλά τί κόσμο θα περίμενες δηλ.? Οι ίδιες ηλικίες
Δεν είναι παράλογο, αλλα δεν είναι δυνατόν να μην σε ενοχλούν. Χαλάνε το ζεν πώς το λένε…

> Τέλος το φαινόμενο/πρόβλημα της παιδικής αποχαύνωσης στα internet cafes
Δεν με ανησυχεί, ίσα ίσα. Απο το να γίνουν χτίστες και κομμώτριες είναι καλύτερα να είναι φτηνοί Information Workers. Αφήνει τουλάχιστον περιθώρια βελτίωσης και ταιριάζει στο νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

giannis
July 23rd, 2006 at 2:59 pm

δεν είχα επιθετικό ύφος, αλλά το lol της sugar προκάλεσε μια μικρή επιθετικότητα μετά. Για το WiFi που λες, η αντίδραση του καταστηματάρχη δεν δείχνει ότι έχει λερωμένη την φωλιά του, μάλλον δείχνει ημιμάθεια από την πλευρά του για το τι είναι το tracert. Την ίδια αντίδραση θα λάβεις και από τον ΝΟC του AUTh αν κάνεις portscan σε ένα server τους, για αυτούς σημαίνει πως έχεις εσύ κάτι πονηρό στο μυαλό σου (hacking).

Το software που περιορίζει τον χρήστη, χρησιμεύει έτσι ώστε να κάνει δύσκολη προσπάθεια για DOS επιθέσεις σε ξένα συστήματα, παράνομο upload, remote hacking tools κτλ. Δεν κάνουν άψογη δουλειά αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Ζημιά στο μαγαζί δεν μπορείς να κάνεις μέχρι να μπείς στον server, και αυτό δεν γίνετε αν απλώς γίνεις admin σε ένα pc.

Ευαίσθητα στοιχεία όπως passwords σε σημαντικά accounts φυσικά και δεν θα χρησιμοποιήσεις, όχι μόνο σε νετκαφέ αλλά σε οποιοδήποτε ξένο σύστημα.

O τρίτος provider είναι φυσιολογικός και αν το σκεφτείς καλά υπάρχει και τέταρτος παραπάνω. Δες ξανά το παράδειγμα που παρέθεσα στο προηγούμενο ποστ. Μην επιμένεις σε αυτό, είναι γελοίο να το συζητάμε (και το υφάκι μου είναι τέτοιο γιατί βλέπω πως επιμένετε και άρα όντως δεν γνωρίζετε). Δες ανάλογα δίκτυα σε επιχειρίσεις, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κτλ.

Για τα παιδάκια και τα σημερινά ποσοστά σου λέω απλώς πως είναι αντίστοιχα των εποχών τους. Περίμενε να δεις πως θα είναι όταν θα έχουν όλα τα σπίτια μια dsl. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι κανονικά οι υπεύθυνοι του καταστήματος πρέπει να επιβλέπουν τι παίζουν τα πιτσιρίκια, πολλά από τα παιχνίδια (και άλλες δραστηριότητες) είναι είτε απαγορευμένες για ηλικίες κάτω των 18, είτε απαιτούν γονική συνέναιση.

Μπορεί να φάνηκα λίγο επιθετικός στο συγκεκριμένο ποστ αλλά είμαι φανατικός αναγνώστης του blog και βρίσκω τα vidcast ως μια πολύ θετική και σωστά εκτελεσμένη ενέργεια. Οταν αρχικά είδα τον τίτλο χάρηκα, σκέφτηκα να μια κριτική που θα μπορέσω να στείλω και σε αυτούς που διευθύνουν τέτοιους χώρους (όπως το καταλάβατε κινουμαι στο χώρο). Απογοητεύτηκα όμως από την ποιότητα της κριτικής και τον επιχειρημάτων, περίμενα κάτι καλύτερο από άτομα που έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά στα vidcasts.

PS. δεν έχουν linux στα pc που παίζουν, αλλά στους κεντρικούς servers μπορεί να έχουν ;-)

stelabouras
July 23rd, 2006 at 3:18 pm

“Την ίδια αντίδραση θα λάβεις και από τον ΝΟC του AUTh αν κάνεις portscan σε ένα server τους, για αυτούς σημαίνει πως έχεις εσύ κάτι πονηρό στο μυαλό σου (hacking).”

Τα πριζάκια του πανεπιστημίου κλείνουν απο το NOC μετά απο mail εταιρίας, απο εντοπισμό trojan/worm ή μετά απο suspicious attacks και όχι απο απλό μεμονωμένο portscan. Το θέμα με το AP του πολυτεχνείου είναι ζήτημα που ξεφεύγει απο τα πλαίσια του post και η όλη επιθετική στάση στο NOC δεν μου φαίνεται να στηρίζεται κάπου συγκεκριμένα, μόνο ημιμαθείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι άνθρωποι εκεί.

Πέραν αυτού σχετικά με την ποιότητα της κριτικής, τα comments σε ένα post δεν γίνονται αναγκαστικά και μόνο για την εξύμνηση ή την επίθεση στον blogger αλλά λειτουργούν και ως βελτιώσεις στο ίδιο το post. Δεν είναι δυνατόν πάντα να μπορώ να καλύπτω κάθε πτυχή του προβλήματος, ούτε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Παρόλα αυτά ο καθένας μπορεί να εκφράσει την γνώμη του / τα παράπονά του / τα βιώματα του απο Internet cafes, ήρεμα και πολιτισμένα :) Thats the spirit of the social networking άλλωστε..

giannis
July 23rd, 2006 at 3:54 pm

Ναι, να μην παρεξηγηθούμε, δεν ήθελα να πω πως τα παιδιά στο NOC είναι ημιμαθείς. Ηθελα μόνο να πώ πως είναι δικαιολογημένη (σε ένα βαθμό) και η υπερβολική αντίδραση του καταστηματάρχη που πιθανότατα κάποιος adminoras των ειδοποίησε ότι κάνεις υποπτες κινήσεις και το πήρε πολύ τοις μετρητοις.

Please, δεχτείτε και την κριτική μου φιλικά και όχι επιθετικά.

(Offtopic)Πάντως όταν ένας φίλος μου προσπάθησε να βοηθήσει έναν άμοιρο με το email του, έκανε ένα portscan στον email server για να δει ποια services ήταν up και δέχτηκε ένα email (μέσω του υπεύθυνου καθηγητή για το πριζάκι, δηλ. τον έφερε και σε δύσκολη θέση) προειδοποίησης με κατηγορία της ύποπτης ενέργειας, και δεν ήταν αυτοματοποιημένο email αλλά γραμμένο από κάποιον που έγραφε με ένα υφάκι super admin god (έχει περάσει καιρός από τότε και πιθανών να έχουν αλλάξει την πολιτική τους πλέον).(/Offtopic)

Petrakeas
July 23rd, 2006 at 4:32 pm

Γιάννη, ο Stelabouras απογοητεύτηκε από την επίσκεψή του στο i-cafe τόσο που έγραψε αυτό το άρθρο, το οποίο όμως δεν είχε χαρακτήρα βαθιάς τεκμηριωμένης έρευνας ,αλλά περισσότερο κωμικό. Στα περισσότερα που γράφεις έχεις δίκιο , αλλά ο τρόπος που τα γράφεις ξεφεύγει λίγο.

Όσο ανφορά το wifi , ο τρόπος που αντέδρασε ο καταστηματάρχης με έκανε να υποθέσω ότι υπάρχει κάποιος νόμος που υποχρεώνει τα i-cafe να έχουν δική τους παροχή iinternet μέσω μισθωμένης γραμμής και να μην παίρνουν internet από εσωτερικό δίκτυο της αλυσίδας τους για λόγους ανταγωνισμού ίσως. Αν δεν ισχύει οκ.

Louca έχεις δίκιο.Τα λεφτά μας τρέχουν απο τα πατζάκια. Εξάλλου τα λεφτά και ο βήχας (και ο έρωτας) δεν κρύβονται. Να φανταστείς στο vidcast έχουμε προσλάβει σκηνοθέτη και makeup artist και το δώρο του επόμενου vidcast ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία.

loukas
July 23rd, 2006 at 6:41 pm

@stelabouras
Καταρχάς , σ’ευχαριστώ για την απάντησή σου. Το ότι μου απάντησες φανερώνει ότι δέχεσαι και την κριτική (και όχι μόνο κολακίες από τους αναγνώστες) , η οποία είναι φυσικό επακόλουθο της θέσης που διάλεξες να έχεις στο internet(αυτής του site developer). Το να την αφήνεις να διαβαστεί και να απαντάς σ’αυτήν την κριτική που σου ασκείται από τους αναγνώστες σου είναι δικαίωμά σου , όπως και το να κάνεις εκλεκτικές απαντήσεις-δηλώσεις μόνο εκεί που εσύ θελεις. Θα επανέλθω σε αυτό αργότερα…
Τέλος , είμαι χαρούμενος που δεν εμφανίστηκαν στο comment μου φαινόμενα λογοκρισίας…

Το συμπέρασμά μου για τα ευρωπουλάκια(έτσι τα λέμε εμείς τα μπατιράκια,δυστυχώς) δεν το έβγαλα βλέποντας την κατοχή ενός φορητού. Άλλωστε σήμερα και η κουτσή μαρία έχει φορητό για δίαφορους και ποικίλους λόγους… Το έβγαλα μετά από την παρακολούθηση όλων των βίντεό σας και βλέποντας σε πολλές περιπτώσεις πληθώρα φορητών και άλλων στοιχείων που με ώθησαν στο να βγάλω αυτό το συμπέρασμα(αν θέλεις πες μου να σου αναλύσω το σκεπτικό μου , αλλά δεν θα το κάνω σ’αυτό το post γιατί βιάζομαι). Με κάποια στοιχεία λοιπόν έκανα μια υπόθεση για μια κατάσταση. Θέλω με άλλα λόγια να πω ότι “σκέφτηκα πααρα πολύ πριν βγάλω αυθαίρετα συμπεράσματα” δεν τα έβγαλα χθες.

Ζητάω συγνώμη αν έβγαλα λανθασμένα “αυθαίρετα συμπεράσματα” , κάτι το οποίο όμως δεν καταλαβαίνω γιατί να σε πειράζει. Δεν χρησιμοποίησα άπρεπους ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Πλούσιο σε είπα όχι κακοποιό ούτε “πειρατή λογισμικού”… Εμένα αν με λέγανε πλούσιο δεν θα είχα πρόβλημα και ας έκαναν λάθος. Αλλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Όταν λες “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” χωρίς να διευκρινήσεις , με κάνεις πάλι να υποθέσω ότι αναφέρεσαι στα λέφτά…Ναι όντως έτσι είναι , πάντως δεν με ενοχλεί τόσο όσο μπορεί να φαίνεται… Για όσους δουλεύουν υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα , είναι δύσκολο να ξοδεύουν λεφτά και δεν τους “τρέχουν απο τα μπατζάκια”. Όποιος έχει δουλέψει στην ζωή του για να ζήσει, δεν ξοδεύει τόσα για το χόμπυ του και για την παρουσιάση προϊόντων.

Νόμιζα ότι είμαι αρκετά παλιός αναγνώστης στο blog αφού έχω δει όλα τα βίντεό σας αλλά φαίνεται όχι αρκετά παλιός καθώς δεν είχα υπόψιν μου το pestaola.gr και ειδικότερα το άρθρο του Τιτάνα. Συγνώμη που δεν ήμουν εκεί… Εξακολουθώ όμως να μιλάω για review(πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα κλπ.) και όχι για μια δήλωση του πόσο στοιχίζει. Το ξέρω άλλωστε πόσο στοιχίζει γι’αυτό και το ανέφερα αρχικά σαν ιδέα. Ωστόσο , από ότι είδα ίσως υπάρξει εκεί ένα review μόλις επιστρέψει η κάρτα από τις διακοπές.

Κλείνω , ζητώντας για ακόμη μια φορά συγνώμη από τους αναγνώστες για το μέγεθος των σχολίων μου.

Υ.Γ. Είχα αναφέρει παραπάνω ότι θα κάνω μια επέκταση. Εμένα μπορεί να μην με ξανακούσετε εδώ αλλά εσύ σαν υπεύθυνος αυτού του site ήσουν , είσαι και θα είσαι εδώ.Ότι λες ή παρουσιάζεις διαβάζεται , παραμένει γραμμένο και ανακυκλώνεται.
Στο προηγούμενο σχόλιό μου , επειδή δεν θέλω να βγάζω “αυθαίρετα συμπεράσματα” , έκανα αναφορά και σε ένα περιστατικό. Στο απαντητικό σχόλιό σου έκανες αναφορά σε πολλά από όσα είπα , αλλά για κάποιο λόγο που θα ήθελα να μου τον πεις(αν φυσικά δεν σε πειράζει) , δεν αναφέρεσαι στο περιστατικό του προγράμματος brainwave generator…
Ένας από τους πάμπολλους λόγους που με ώθησαν στο συμπέρασμα ότι είστε πλουσιόπαιδα(για να αιτιολογήσω και λίγο την υπόθεσή μου) , είναι ότι χρησιμοποιείτε στα βίντεό σας προγράμματα και παιχνίδια τα οποία οφείλετε , εφόσον τα τρέχετε δημόσια και ενώπιον των αναγνωστών σας από τους υπολογιστές σας , να τα έχετε αγορασμένα. Για να είμαι καλυμμένος , λέω ότι παρουσιάζετε και προγράμματα freeware που δεν θέλουν πληρωμη.

( Έκανα την υπόθεσή μου λοιπόν βασιζόμενος στο γεγονός ότι κατέχετε τα : Watercooling Kit Zalman (200 Ε , http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808005) Windows XP ας πούμε HOME(80 E http://www.e-shop.gr/show_main.phtml?id=PCF.00395), WOW(20 E περίπου , http://www.e-shop.gr/show_main.phtml?id=PCG.01273), Creative κάρτα ήχου με cmss3d (300 E , http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.540166) , Elder Scrolls Oblivion , Call of Duty , Sony Sound Forge , Sony Vegas 6.0 , Hypercam για το capture, και πολλά άλλα…)

Υ.Γ. 2 Αν θέλεις να διαφωνίσεις σε κάτι που λέω σε παρακαλώ πες το. Θα χαιρόμουν πολύ να συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο. Όταν έχεις κάτι να πεις είναι καλυτερα να το λες παρά να το κάνεις γαργάρα…
Υ.Γ. 3 Μπορεί τα σχόλιά μου να είναι λίγο πιεστικά ή προκλητικά σε καμμιά όμως περίπτωση προβλητικά , αλλά δυστυχώς η αλήθεια πονάει κι είναι δύσκολο…(από γνωστό άσμα)
:)

Αυτά τα …πολλά. Τα λέμε ;)

Petrakeas
July 23rd, 2006 at 7:17 pm

Δε χρειάζετε να δώσουμε αναφορά, αλλά μόνο για να ξανασκεφτεις το συμπέρασμα, σου απαντάω. Η κάρτα ήχου δεν είναι η elite (300 ευρώ), αλλά η platinum (170). Τα windows τα έχουμε αυθεντικά και δωρεάν από το πανεπιστήμιο. Οι φορητοί που κυκλοφορούν είναι 2. Ένας δικός μου (3 χρόνων) και ένας του Stelaboura πιο πρόσφατος. Όσο αναφορά τα games σκέψου ότι είμαστε 3… Σίγουρα έχουμε και ακριβό hardware (κάποιες οθόνες, GPU,watercooling), αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι που συναντάς σε πλούσια σπίτια. Είναι που αποφασίζεις να ξοδέψεις. Υπολόγισε τα χρήματα που άλλοι φοιτητές ξοδεύουν για κάπνισμα ,καφέδες όλη μέρα… Σκέψου ότι σπουδάζουμε στην πόλξ μας (μείον το νοίκι λοιπόν). Εδώ μερικοί πάνε και παίρνουν SLI 7800 και εσύ έμεινες εδώ;; Δε νομίζω ότι από αυτά που φαίνονται στο vidcast μπορείς να καταλήξεις ότι τα φυσάμε τα ευρόπουλα….Δε μας λείπουν κιόλας!
Το περιστατικό με το bravewave generator ήταν όντως ατυχές, αλλά μη μας τρελάνεις κιόλας… Θες να μου πεις ότι άλλα ελληνικά site χρησιμοποιούν μόνο original εφαρμογές; Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μακάρι όλοι να είχαν το ποσοστό original εφαρμογών που έχουμε εμείς.
Σε σχέση με το 3G πιστεύω ότι είναι πολυ ακριβό: /?p=552

loukas
July 23rd, 2006 at 8:27 pm

@ Petrakeas
Δεν ήταν φυσικά δυνατόν να γνωρίζω επ’ακριβώς τα μοντέλα και ούτε τα ανέφερα για έλεγχο. Απλώς επειδή έκανα αυτήν την αναφορά : “Με κάποια στοιχεία λοιπόν έκανα μια υπόθεση για μια κατάσταση.” σκέφτηκα ότι έπρεπε κάπως να το δικαιολογήσω και να το αναλύσω περαιτέρω. Ε, κάπου ξέφυγε το θέμα μάλλον και δεν ήταν ανάγκη να το δικαιολογήσω τόσο και να πιάσω το κομπιουτεράκι. Εγώ το ανέφερα γιατί πιστεύω πως για να λειτουργήσει η ιδέα σας και το site και για να είστε συνέχεια ενημερωμένοι χρειάζονται ( και από όποιον ασχολείται με το ίδιο πράγμα) αρκετά “ευρωπουλάκια”. Το ύφος μου είναι λίγο ειρωνικό αλλά δεν σας έβρισα κιόλας… ;)

Τώρα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας , και επειδή μιλάω άσχετα με το θέμα του ιντερνετ καφε΄, το περιστατικό με το brainwave generator , με εκνεύρισε ιδιαίτερα , όχι γιατί ήταν σπασμένο αλλά γιατί το κάνατε γαργάρα αντί να βγείτε και να πείτε “οκ συγνώμη λάθος”. Και φυσικά γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει στον χώρο…

Τώρα , επίσης ενοχλήθηκα από το σχόλιο “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” και το αντιλήφθηκα σαν φαινόμενο ξερολισμού. Και βέβαια δεν αναφερόταν στα λεφτά αλλά σε άλλα πράγματα.Μακάρι να κάνω λάθος γιατί προσβλήθηκα ιδιαίτερα.

Και άλλα άσχετα:
Θα ήταν καλή κίνηση να δοθεί , αν γίνεται , η δυνατότητα για εμπλουτισμό των όσων γράφουμε , με διάφορα στυλ μορφοποίησης για να γίνει ο λόγος πιο ζωντανός.

stelabouras
July 23rd, 2006 at 9:05 pm

loukas, η γνωστή παροιμία “οσα δεν φτάνει η αλεπού..” αναφερόταν στο κομμάτι του comment σου “Πάρε ένα από τα πάμπολλα laptops σου(που φαίνεται μέσω των vidcasts ότι έχεις εσύ και τα φιλαράκια σου) και αγόρασε μια κάρτα vodafone ή cosmote με την οποία μπορείς να συνδεθείς μέσω 3G στο internet σε “θεωρητικές” ταχύτητες 384k. Είναι λίγο ακριβούτσικες αλλά από ότι βλέπω και στα βίντεο , τα φυσάτε τα ευρώπουλα.” Και συγκεκριμένα στο επιθετικό στύλ που διάλεξες για να κάνεις κριτική όχι στο ποστ αλλά γενικότερα στο site. Θα μπορούσες να διαλέξεις άλλο τρόπο κριτικής και όχι υπονοούμενα και ειρωνίες για πράγματα που δεν ισχύουν. Και φυσικά δεν έγινε για να σε ενοχλήσει ούτε να σε προσβάλλει.

Κλείνοντας, πρέπει να προσθέσω ότι αν κάποιος έπρεπε να προσβληθεί είμαστε εμείς, που θεωρείς οτι σπαταλάμε λεφτά που δεν είναι δικά μας, ή που δεν έχουμε δουλέψει για να τα βγάλουμε. Το τι έχουμε και το πόσα έχουμε είναι δικό μας θέμα καθαρά, δεν θα δίνουμε και λογαριασμό..

loukas
July 23rd, 2006 at 9:45 pm

Συγνώμη αν σας προσέβαλα λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν.

Για τα λεφτά δεν χρειάζεται τπτ άλλο να ειπωθεί καθώς το ξεκαθαρίσατε ότι δεν δίνετε λογαριασμό και καλά κάνετε. Ήταν όντως λάθος το ότι αναφέρθηκα χωρίς επαρκή στοιχεία.

Όλα σωστά και καλά αυτά που λες αλλά να θυμάσαι στο μέλλον ότι όταν θα μιλάς για κοπιαρισμένα παιχνίδια στα ιντερνετ καφέ και για υποστήριξη , ότι κανείς (ακόμα και εσείς) δεν είναι ή έστω ήταν νόμιμος σε όλα.

Το όλο θέμα δεν ήταν γύρω από τα λεφτά σας . Λάθος που πήγε εκεί τελικά. στο συγκεκριμένο ποστ ήταν το θέμα δλδ γύρω από την δήλωση σχετικά με το αν πρέπει να πληρώνουν τα ιντερνετ καφέ τα παιχνίδια. Θεώρησα ότι είναι εξωφρενικό να λέει κάτι τέτοιο κάποιος που έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

:)

ispofacto
July 24th, 2006 at 12:41 am

Σαφώς και δεν είναι κανείς νόμιμος σε όλα, αλλά δεν γίνεται να συγκρίνεις το μαύρο με το άσπρο. Το post μάλλον επειδή δεν το κατάλαβες καλά αναφέραι στα net cafe και σε μια διάσταση της πραγματικότητας σε αυτά και όχι στο τι κάνουμε στο blog ή στο vidcast. Δεν μπορεί να συγκρίνεις ένα internet cafe -μία επιχείρηση ή ένα μαγαζί -με ένα απλό blog ή vidcast. Ένα μαγαζί οφείλει να είναι πολύ περισσότερο νόμιμο προφανώς από κάποιους απλούς χρήστες. Εκτός φυσικά αν εσύ είσαι ο μοναδικός σε αυτή την χώρα ιδιώτης χρήστης PC που δεν χρησιμοποιείς cracked applications και ταράχτηκες τόσο πολύ όταν είδες κάτι τέτοιο στο vidcast και αποφάσισες να το διατυμπανίσεις όσο γίνεται καλύτερα και με διάθεση για πάταξη της πειρατίας. Η υποκρισία και η επιθετικότητα στο post σου μόνο καλή διάθεση για κριτική δε δείχνουν. Και στο κάτω κάτω αν ταράζεσαι τόσο πολύ από τα πειρατικά προγράμματα μην ξαναδείς το vidcast. Απλά πράγματα. (Ω, ναι δεν με ενδιαφέρει η κριτική και η γνώμη που είναι γεμάτη επιθετικότητα και ειρωνεία.)

Btw, μην απαντήσεις τσάμπα δεν ασχολούμαι να σου απαντήσω. Υπενθύμιση: ΔΕΝ με ενδιαφέρει η κριτική και η γνώμη κάποιου που είναι γεμάτη επιθετικότητα και ειρωνεία.

Μα τι πράγματα είναι αυτά που γράφω; Ξέρω, ξέρω είμαι κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Ζητάω συγνώμη λοιπόν για τα πράγματα που είπα και δεν ισχύουν όπως είπες και εσύ και όλα είναι ok. Bye.

Sugar
July 24th, 2006 at 2:43 pm

…και ακριβώς αυτή η αντίδραση του φίλτατου κατά τ’άλλα giannis είναι που με κάνει να αντιπαθώ τους έλληνες tech-savvies.

Δεν υπήρχε λόγος για τόση επιθετικότητα, πραγματικά.

…και σίγουρα, δεν έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το Wi-Fi, από τη στιγμή που δεν έπαιρνε νόμιμα Internet από το άλλο μαγαζί, εμένα για κομπίνα μου ακούγεται.

@ stelabouras: Αν και όχι retro-specced druid, μ’αρέσουν τα +healing, οι καλοί priests σπανίζουν! :(

loukas
July 24th, 2006 at 3:29 pm

οκ αφού δεν θέλεις να σου απαντήσω άλλο , δεν θα το κάνω αν και θα το ήθελα.

Ciaooo

introboss
May 27th, 2007 at 4:36 pm

sta net sixnazoun re magakia pou bariounte sto spiti tous mprosta sto pc kia theloun to xabale ti kapna ti baboura me to filo toys stin elada imaste re louli ante zise stin skandinabia ala malon eisai poli mikros akoma kai den xeris ti zoi i moni sou dikeologia einai ayti ego mallon eimai patera sou 37 xronon eimai kai sou milao etsi

christos internaloupis
October 29th, 2010 at 12:21 pm

Η μάστιγα της εποχής μας.Τεκέδες με καμένους και με προσωπική ζωή μηδέν,απατεώνες πειρατές που κλέβουν κωδικούς…δεν βαζουν μια adsl σε κάθε pc(όπως πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει) αλλα μοιράζουν μερικές γραμμές σε όλα τα pc(όπως είναι η βασική αρχή του ίντερνετ… λίγες δυνατότητες ελέυθερες,αλλα άυκολο να βάλεις key loger… Ο καημένος ο Μπίλ χάνει λεφτά απο τις κόπιες… σιγά μας πείραν τα δάκρυα…αφού να σκεφτείς έχω νετ καφέ και απο τότε που το διάβασα το άρθρο σου ούτε εγώ δεν πάω στο μαγαζί μου.

tzimikos
July 24th, 2016 at 6:53 pm

Kati to opoio me exei trelanei kai kaneis den anaferei gt logika den exei asxolithei me diaxirisi internet cafe einai oti sta net cafe einai adinaton na exeis ola ta programata kai games authentika gt poli apla tha eprepe gia kathe pc na agoraseis 300 games kai alla 100 programmata * 40 pc pou diathetei to katastima mou…. = error! Oso gia ta ipolipa pou anaferete profanos milate gia kapoia magazia ta opoia den einai se alisida den exoun tin aparetiti ekpedefsi kai pithanos na oi idioktites tous apo froutakia na to gurisan se net cafe :P Einai krima na vazete to sinolo twn net cafe se ena tsouvali me ola auta :/