Πώς να συμπιέσετε H264 video για ipod σε windows και όχι μονο…

Published by Petrakeas in Multimedia, Software

MeGuiΚαταρχήν να πω ότι υπάρχει πάντα το quicktime το οποίο έχει h264 encoder, αλλά το θέμα είναι ότι για να συμπιέσει κάποιο video (κάποιας αρχικής μορφής) πρέπει να τα ανοίξει πρώτα και το quicktime ,ως γνωστόν, δεν παίζει σχεδόν τίποτα!

Τα εργαλεία που θα παρουσιάσω είναι open source και θα μιλήσω για τις εκδόσεις τους για windows, αν και τα περισσότερα έχουν και Linux versions. O encoder που θα χρησιμοποίησουμε είναι ο X264, o οποίος είναι από τους καλυτερους. Θα χρησιμoποιήσουμε ως γραφικό περιβάλλον και “συντονιστή” το MeGui.

Το MeGui χρησιμοποιεί avisynth script (πρέπει να το εγκαταστήσετε), πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε πολλές μορφές video (avi,mp4,mpg,mpeg2,wmv κλπ) για να τις μετατρέψετε σε h264. Αυτό συμβαίνει επειδή το avisynth εκμεταλεύεται την άριστη αρχιτεκτονική του directshow της microsoft, το οποίο χρησιμοποιεί ό,τι decoders έχετε βάλει στο σύστημα και “φτύνει” τα frames στο Megui. Δε χρειάζεται να ξέρετε τις εντολές του script καθώς το MeGui το γράφει μόνο του.

Σε παλιά έκδοση του MeGui θα έπρεπε στο φάκελο εγκατάστασης του προγράματος να προσθέσετε τα: Faac, mp4box, besweet. Τώρα όμως με το που τρέξετε το MeGui θα ψάξει για updates και αρχεία που λείπουν, οπότε αρκεί να κατεβάσετε μόνο αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να κατεβάσετε και profiles για τον X264 encoder.

Θα επιλέξετε X264 εκεί που λέει video και Faac εκεί που λέει audio. Πατήστε config και επιλέξτε το profile “PD-ipod” ώστε το mp4 που θα προκύψει να είναι συμβατό με το i-pod!

Προσοχή: το avisynth δε τα πάει καλά με τα ελληνικά filenames!emoticon