Φτιάξτε τα δικά σας Firefox Extensions!

Published by stelabouras in Coding, Internet, Software, Tech

firefox logoΑν έχετε όρεξη, αρκετή δόση δημιουργικότητας και θέλετε φυσικά να δημιουργήσετε το δικό σας Firefox Extension τότε τα παρακάτω links είναι ότι πρέπει για να αρχίσετε! Σημειώνω οτι οι απαιτήσεις για την συγγραφή ενός extension είναι γνώσεις πάνω σε Javascript, XUL καθώς και άνεση με τον χειρισμό XML αρχείων γενικότερα! Ένα υπάρχον firefox extension που θα σας βοηθήσει στην συγγραφή των δικών σας, είναι το Extension Developer’s Extension (ελπίζω να μην μπέρδεψα κανέναν..) ενώ δύο πολύ καλά how-tos για να αρχίσετε δίνονται σε αυτά τα links! Καλές δημιουργίες!

Comments (2)

akindynos
September 7th, 2006 at 3:22 pm

Για όποιον ενδιαφέρεται ειδικά για τον thunderbird υπάρχει το μπλογκ The Deep End. Έχει πολύ καιρό να ανανεωθεί αλλά αξίζει κανείς να διαβάσει τα περασμένα ποστ. Θα βρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Κι ένα tip που θα βοηθήσει πολύ τον αρχάριο. Ανοίγουμε τον DOM Inspector (ctrl-shift-i). Θα δούμε το DOM tree της σελίδας, ακόμα της about:blank μια χαρά είναι. Πάμε File, Inspect a window, και ω του θαύματος μεταφορόμαστε στο DOM tree του chrome!

Πλέον έχουμε στη διάθεση μας τα σωθικά του mozilla. Μεταξύ άλλων βοηθάει πολύ να καταλάβουμε, με οπτικό τρόπο, πως να φτιάξουμε παράθυρα διαλόγου.

stelabouras
September 7th, 2006 at 3:40 pm

Thanks για το tip akindyne!

Όσο για το τρίκ έχεις δίκιο, το όλο περιβάλλον του Firefox/Thunderbird έχει δημιουργηθεί με XUL και Javascript όπως ακριβώς τα extensions! Οπότε τα tools που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τελευταίων μπορούν άνετα να εφαρμοστούν και στον ίδιο τον browser! Ένα καταπληκτικό παράδειγμα για να δείτε τις δυνατότητες του XUL programming βρίσκεται σε αυτή την σελίδα!