iTunes 7 ..πόσο καλό είναι τελικά?

Published by stelabouras in Internet, Multimedia, Music, Software, Tech

itunes logoΔοκιμάζοντας απο χθές το βράδυ την Windows έκδοση του iTunes 7, μόνο μια λέξη μου έρχεται στο μυαλό: “Αργό”..Αλλά ας τα πάρω απο την αρχή.
Τα προβλήματα ταχύτητας ξεκινούν κιόλας απο την πορεία της εγκατάστασης που πήρε τουλάχιστον 15 λεπτά να ολοκληρωθεί με 20 διαφορετικά progress bars να φορτώνουν (αν και ορισμένες φορές είχα την εντύπωση οτι κάποια απο αυτά επαναλαμβάνονταν) και με μένα να ελπίζω να μην δώ στο τέλος κάτι του στύλ “Oh and one more thing to install..” (Όπως το screenshot που βλέπετε δεξιά)One more thing to install for iTunes 7!
Όταν -εν τέλει- η εγκατάσταση τελείωσε και έκανα το απαιτούμενο restart (εμ, ολόκληρο Quicktime είναι αυτό, ένα restart το αξίζει!) ανοίγοντας το iTunes η πρώτη εντύπωση ήταν αρκετά καλή. Ανανεωμένο GUI, τακτοποιημένα εικονίδια στο sidebar, ωραίο σύστημα ελέγχου του iPod, downloads manager και thumbnails view…Δεν θα μπω στην διαδικασία του ποιος ‘έκλεψε’ features απο ποιόν καθώς αυτό είναι μια χιλιοειπωμένη ιστορία, αλλά θα σταθώ στο performance κομμάτι του πράγματος.
Το software είναι αργό, πολύ πιο αργό απο την προηγούμενη έκδοση και αυτό φαίνεται τόσο στο video playback -όπου η εισαγωγή των overlay controls το βάρυνε ακόμα παράπανω (απλά προσπαθήστε να μετακινήσετε αυτά τα controls την ώρα που παίζει το video)- όσο και στο νέο Album Art View το οποίο όταν το χρησιμοποιείτε για browsing των video files είναι …well καλύτερα να μήν το χρησιμοποιείτε! Πλέον για να δω video να παίζει ομαλά με το iTunes, αναγκάζομαι να κάνω minimize το κεντρικό παράθυρο και τότε τα πράγματα δουλεύουν κάπως καλύτερα.
Itunes 7 Downloads ManagerΑν θα μπορούσα να βαθμολογήσω αυτό το software θα έβαζα 1/5 για performance, 4/5 σε features, 3/5 για το GUI (αν είναι να προσθέτεις features που ‘κόβουν’ ταχύτητα καλύτερα να μην τα προσθέτεις καθόλου) και 2.5/5 για το playback (των μουσικών κομματιών είναι αρκετά καλό, των videos απο την άλλη είναι ελεείνό).
Απο ότι φαίνεται, τουλάχιστον η Windows version χρειάζεται ένα update ή μήπως είναι ένα απο τα σχέδια της εταιρίας για switching? Too evil, but you never know…

Comments (32)

Li@kos
September 13th, 2006 at 2:23 pm

Πράγματι, είναι πολύ αργό στα windows μηχανήματα. Στο δικό μου ταπεινό Laptop Celeron 2,4 με 512 μνήμη, το πρόγραμμα ήταν τουλάχιστον μη-λειτουργικό, ενώ στο mac mini απολάμβανα το cover art browsing. Παρόλα αυτά, πρέπει να παρατηρήσω ότι τα μενού δεν είναι τόσο ‘ανάλαφρα’ όσο στην προηγούμενη έκδοση, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα πάμε για νέες αναβαθμίσεις.

stelabouras
September 13th, 2006 at 3:17 pm

Όσο για το cover art browsing, είναι αποτέλεσμα της εξαγοράς της Coverflow απο την Apple ;) Το Windows implementation της εφαρμογής αυτής δεν φαίνεται να έχει γίνει τόσο σωστά..

Petrakeas
September 13th, 2006 at 3:46 pm

Εμένα μπήκε σε λιγότερο από 5 λεπτά! Δεν παρατήρησα καμιά μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο. Εξακολουθεί να είναι καλό σε σχέση με τις υπηρεσίες της apple: κατέβασμα τραγουδιών,πολύ καλο για παρακούθηση podcast&vidcast και για συγχρονισμό με i-pod. Από ‘κει και πέρα δε λέει τίποτα σαν player . Από audio κάτι παίζει, ενώ από video απειροελάχιστα . Γενικά είναι πολύ βαρύ για player και δε προσφέρει και ποιοτική αναπαραγωγή.

dilated
September 13th, 2006 at 4:16 pm

Θα συμφωνήσω. Το έβαλα και εγώ εχθές το βράδυ και μου φαίνεται πως ¨σέρνεται¨. Επίσης παρατηρώ πλέον πως πριν ξεκινήσει εμφανίζει ένα progress bar που αναφέρει “loading iTunes library”, κάτι που δεν είχε η προηγούμενη έκδοση.

Πάντως το user interface είναι αρκετά πιο λειτουργικό από το προηγούμενο. Ίσως η ταχύτητα βελτιωθεί με κάποιο update. Πάντως εγώ πλέον είμαι ένα βήμα πριν την αγορά Mac.

dilated
September 13th, 2006 at 4:18 pm

Το θα συμφωνήσω πήγαινε στο δύο πρώτα comments έτσι;

Tsevdos John
September 13th, 2006 at 4:21 pm

Και η Mac version δεν είναι και τόσο σταθερή αλλά σίγουρα πρέπει να έχει λιγότερα προβλήματα από την Windows… Ίσως βιαστήκανε λίγο, αλλά είμαι σίγουρος πως θα δούμε σοβαρό update μέσα στον επόμενο μήνα… Πάντως εγώ την έχω καταβρεί με το CoverFlow. Μέχρι τώρα το είχα σαν ξεχωριστό πρόγραμμα, αλλά πλέον είναι μέσα στον default audio player μου!!! Πολύ αψογο…

stelabouras
September 13th, 2006 at 4:40 pm

Έχεις δίκιο John, έβγαλαν αρκετά βιαστικά την 7η έκδοση του iTunes χωρίς να είναι καθόλου optimized όμως, έτσι -μάλλον- θα διαθέσουν ένα update στο άμεσο μέλλον.

Κάτι άλλο ενοχλητικό που παρατήρησα, τουλάχιστον στο δικό μου pc, είναι οτι αν σβήσω το shortcut που κάνει το iTunes στο Start menu, ή το μετακινήσω κάπου αλλού, ξανατρέχει ο installer και το τοποθετεί ξανά εκεί! ..No comment..

bigstar
September 13th, 2006 at 5:24 pm

Συμφωνώ περισσότερο με τον Petrakeas, αλλά επειδή είμαι περισσότερο οπτικός και λιγότερο ακουστικός τύπος, δεν καταλαβαίνω από ποιότητα στον ήχο… :)
Να προσθέσω στα θετικά την καλή οργάνωση στη βιβλιοθήκη, το CoverFlow είναι μαγεία!

Μου άρεσε επίσης η δυνατότητα να κατεβάζει αυτόματα τα εξώφυλλα που λείπουν από το iTunes Store. Αν και πρέπει καλλιτέχνης-τίτλος να ταιριάζουν απόλυτα, και φυσικά να πωλείται το τραγούδι στο store.

Stelabouras, σίγουρα δε φταίει το iTunes για τα shortcuts. Τα έχω εξαφανισμένα όλα και δε ξαναβγήκανε ποτέ. :P
Όντως τραγικό στα βίντεο.

Ψιλοάσχετο, αλλά αυτή η απαίτηση για restart μήπως είναι κατάλοιπο από προηγούμενες εκδόσεις των windows? Σπάνια κάνω μετά από εγκατάσταση εφαρμογής. Και αν όντως επιμένει να μην τρέχει χωρίς restart, δοκιμάζω να κάνω log off-log on. Αρκετά συχνά αρκεί αυτό.

Προσωπικά πάντως κρατάω το iTunes, είναι ό,τι κοντινότερο έχω σε Mac, μέχρι να τσιμπήσω τον iMac! :)

disconnected
September 13th, 2006 at 6:24 pm

Δυστυχώς το iTunes εκτός απο ότι αναφέρεται έχει και ένα πάραπολυ σημαντικό μειονέκτημα … δεν υποστηρίζει lossless audio formats ήχου όπως FLAC , monkey’s audio , ogg και πάει λέγοντας . Νομίζω ότι πριν λίγες μέρες άκουσα στην επόμενη έκδοση ίσως έχει native support για το FLAC αλλά too much data on my mind now!!! can’t remember.

Πάντως για το OSX υπάρχει και το Cog
link: http://cogosx.sourceforge.net/

με σεβασμό Γιάννης.

Sugar
September 13th, 2006 at 7:37 pm

Χμ…Δεν ξέρω κατά πόσον αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα οι Mac users, ίσως όλα να είναι ένα ακόμα βήμα στο project της Apple που λέγεται “switching” :P

stelabouras
September 13th, 2006 at 8:12 pm

Πάντως ότι και να κάνει η Apple δεν πρόκειται να αλλάξω τον music media player που χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό…το Winamp!

Sugar
September 13th, 2006 at 8:27 pm

Δεν ξέρω, το Winamp τώρα τελευταία έχει αρχίσει να μου κάνει νερά…

Επιπλέον, τα smart playlists του iTunes δεν παίζονται, μπορείς να κάνεις πολλά έξυπνα…αλλά μέχρι να βγει σε μια πιο ελαφριά έκδοση για Windows, ή έστω μέχρι να πάρω το Macbook, θα το χρησιμοποιώ μόνο για να γεμίζω το iPod!

bigstar
September 13th, 2006 at 8:32 pm

Sugar, δεν νομίζω ότι είναι project της Apple.

Δε θα κάνει κάποιος switching επειδή μια εφαρμογή που είναι εξαρχής σχεδιασμένη για MacOS δεν λειτουργεί το ίδιο καλά σε Windows. Στο κάτω κάτω πρόβλημα των Windows φαίνεται να είναι περισσότερο.

Σε αυτό που λες disconnected έχεις δίκιο, αλλά πόσοι από τους χρήστες που ακούνε μουσική ξέρουν τι είναι lossless audio format? Ή μήπως μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά στον ήχο? Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει δυστυχώς ο νόμος της αγοράς.
Και η πολιτική της apple είναι άσχημη στον τομέα αυτό.

(* το .ogg είναι δεν είναι lossless)

Nassos K.
September 13th, 2006 at 8:41 pm

Στο PC ακόμη δεν το δοκίμασα αλλά στο Mac Book μου φαίνεται πως είναι πολύ καλό. Εξελιγμένο, με αρκετά καλό facelift, με την -ευχάριστη- ενσωμάτωση του Cover Flow, τη δυνατότητα ανεύρεσης album art, αλλά και του χρήσιμου iPod Summary. Αλλά after all είμαι απλά ένας Apple-maniac :)

Petrakeas
September 13th, 2006 at 8:48 pm

@Sugar και το winamp έχει δυναμικές playlists μέσα στη library. Το customisation τους ίσως να μην είναι το ίδιο εύκολο με του I-tunes αλλά έχει!

Winamp rulez!! Αν ανοίξετε τη media library του winamp και πατήσετε “now playing” θα σας βγάλει το album του καλλιτέχνη, εικόνες, bio κλπ σε ποοστό 96% . Πολύ σπάνια δε μου βρήκε κάτι

@bigastar δεν είναι πρόβλημα των windows που δεν παίζει καλά το i-tunes!! Είναι θέμα προγραμματισμού και ότι σχεδιάστηκε με γνώμονα το MacOS

KCorax
September 13th, 2006 at 9:02 pm

> έχει και ένα πάραπολυ σημαντικό μειονέκτημα .. flac
Ποιός κάθεται να ριπάρει cd απο την κονσόλα ; Σοβαρά τώρα, έχει κανείς flac υλικό ; Πιό εύκολο είνα να ριπάρω το δισκάκι ξανά παρά να βρώ τρόπο να παίξω flac…

Σε αναζήτηση track id βασιλιάς είναι το Musicmatch Jukebox. Εκτός απο malware αηδίες περνάει αυτόματα και όλες τις πληροφορίες όλων των κομματιών στα αρχεία όχι σε συνοδευτικούς φακέλους όπως κάνει ο wmp + itunes.

Για κουτσομπολιό να πω οτι στην ms research είχα δει demo απο ένα εργαλειάκι που έβγαζε υπογραφές απο μουσικά κομμάτια και τα αναζητούσε με βάση το περιεχόμενό τους. Ήταν ανθεκτικό όπως έδειχναν σε θόρυβο, remixes, πλήρη απουσία tags κλπ. Το αρνητικό είναι οτι το release θα γίνει το 2009 όπως είχαν προβλέψει, άρα μέχρι το 2013 που θα έρθουν οι Ε δεν προλαβαίνουμε :D

Το αν είναι καλογραμμένο το προϊόν φαίνεται απο δύο services που εγκαθίστανται χωρίς να σε ρωτήσουν: το iPodService και το iTunesHelper (πατήστε ctrl-alt-del σε windows για να το δείτε). Μαζί τρώνε 15μέγα μνήμη. Μετά λέμε bloatware designer την MS και τα OSS projects.

KCorax
September 13th, 2006 at 9:10 pm

Για να μην με πουν πάντως κακό, το cover flow τρέχει πολύ όμορφα. Τώρα κάντε ένα τέστ: πιάστε το ρυθμιστή έντασης ήχου και κουνήστε τον γρήγορα δεξιά αριστερά, παρακολουθήστε τον επεξεργαστή να τανκάρει. Στο iTunes 6 αυτό γινόταν απλώς με το να κάνεις κλίκ πάνω του, είναι βελτίωση όπως το αντιλαμβάνομαι…

bigstar
September 13th, 2006 at 11:45 pm

ΚCorax, σχετικά με το demo που λες, για δες αυτό:
http://www.wildbits.com/tunatic/

Κάνει αυτό ακριβώς που λες, freeware, 560kb αν θυμάμαι καλά.
“Ακούει” το κομμάτι και ψάχνει στο server του για το “αποτύπωμα” που ταιριάζει.

Το χρησιμοποιώ όταν ακούω κάποιο τραγούδι στο ραδιόφωνο.
Με το μικρόφωνο του laptop δουλεύει μια χαρά!

liakos
September 14th, 2006 at 12:03 am

Bigstar, το προγραμματάκι πραγματικά τα σπάει!!! Εδώ και ένα δύωρο κάθομαι και πειραματίζομαι! Ωραίος man…

Geitonas
September 14th, 2006 at 1:21 am

Ξέρει κανείς αν γίνεται να κάνω το winamp να ξεκινάει (φορτώνει) πιο γρήγορα? Μου φαίνεται πάρα πολύ αργό , τουλάχιστον σε μένα που έχς συνηθίσει να τον κλείνω και να τον ανοίγω συχνά.

stelabouras
September 14th, 2006 at 2:32 am

Παίδες το Tunatic το είχαμε παρουσιάσει εδώ! Το προγραμματάκι αυτό είναι πολύ χρήσιμο και βρίσκει σε πολλές περιπτώσεις και ελληνικά τραγούδια! :)

stelabouras
September 14th, 2006 at 2:35 am

@Geitonas
Δοκίμασε να αλλάξεις το skin του Winamp σε ένα κλασσικό παλιό (της version 2) Συνήθως τα modern skins ‘βαραίνουν’ το πρόγραμμα..

KCorax
September 14th, 2006 at 9:56 am

Παιδιά η καθυστέρηση που ανέφερα μέχρι το 2009 δεν ήταν για να φτιάξουν το πρόγραμμα αλλά για να περάσουν όλη τη βιβλιοθήκη του Billboard.com για την οποία γόρασαν άδεια στη βάση τους. Είναι κάποιες δεκάδες δισσεκατομύρια τραγούδια στη μέση.

liakos
September 14th, 2006 at 6:01 pm

Πάντως, μετά από 2 μέρες ενασχόλισης με το iTunes 7 στο mac, μπορώ να πω ότι με έχει ενθουσιάσει. Το cover flow είναι πραγματικά πολύ όμορφο μέχρι τώρα έχει βρει οποιοδήποτε εξώφυλλο του έχω βάλει. Τεράστια διαφορά από την win Version.

stelabouras
September 15th, 2006 at 2:26 am

Το θέμα πάντως του low performance στο iTunes 7 έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις! Ορίστε δύο ενδεικτικά posts που έχω βρεί:

http://stratmancj.blogspot.com/2006/09/itunes-memory-hog.html

http://www.engadget.com/2006/09/14/itunes-7-turning-out-to-have-major-glitches/

sugarenia.com - Web Standards, Accessibility & other Girly Stuff » Blog Archive » iTunes 7
September 15th, 2006 at 9:31 pm

[...] After a heated conversation over at Wiggler (alas, in greek), I decided to give iTunes 7 a go. The fact that my iPod library needed some updating as well as its software itself was out-of-date helped a lot. [...]

Τα δημοφιλέστερα post του Wiggler.gr at Wiggler
October 10th, 2006 at 1:39 am

[...] Το αμφιλεγόμενο iTunes (200). [...]

loot
February 23rd, 2007 at 7:09 pm

Πάντως εμένα μου προέκυψε πρόβλημα και χωρίς να καταλάβω γιατί,δεν ανοίγει με τίποτα. Καθόλου!!Αν και έκανα ξανά install. Προβλήματα!

hurricane coastal insurance rates
February 28th, 2008 at 1:45 am

hurricane coastal insurance rates…

blowers anding incommunicable!craftsperson …

family heritage life insurance company of america
February 28th, 2008 at 10:10 am

family heritage life insurance company of america…

blacklists smith Jugoslavia analyze Judy …

giocare poker
May 31st, 2008 at 4:35 am

giocare poker…

trophies.strangest Chaffey reclassification?poetry …