The DIG: η εμπειρία μου

Published by Petrakeas in Gaming

the_dig1 

Τελευταία δεν ασχολούμαι με gaming (ίσως και λόγω ηλικίας), μια και τα περισσότερα μου φαίνονται βαρετά μετά από πέντε λεπτά και νιώθω ότι χάνω την ώρα μου. Έτσι είπα να παίξω (μέσω scummVM) ένα παλιό κλασσικό παιχνίδι. Το “The Dig” ,για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα adventure game παραγωγής Lucas Arts (1995).

Tο είχα δει για πρώτη φορά πριν 6 χρόνια από τον ξάδερφο μου, ο οποίος με “μύησε” στον κόσμο των adventures και τον υπολογιστών γενικότερα! Αλλά ασχολήθηκα με το Dig τώρα για πρώτη φορά. Δεν ήθελα να σηκωθώ από την καρέκλα! To τερμάτισα σε 4 μέρες! Έχω χρόνια να ευχαριστηθώ τόσο ένα παιχνίδι! Κάνει τα τωρινά adventures (broken sword 3,4 κλπ) να “κοκκινίζουν” από ντροπή μπροστά του.Ένιωθα ότι παίζω ένα ποιοτικό παιχνίδι-ταινία παραγωγής Hollywood.

Το παιχνίδι βέβαια, δεν προέκυψε τυχαία κλασσικό, αλλά ασχολήθηκαν μεγάλα ονόματα κατά τη δημιουργία του όπως ο Steven Spielberg, η Industrial Light & Magic, o Sean Clark. Τα γραφικά μπορεί να είναι χαμηλής ανάλυσης, αλλά καταφέρνουν να σε βάλουν αμέσως στη ψυχεδελική ατμόσφαιρα του απομακρυσμένου και γεμάτο μυστήρια πλανήτη του παιχνιδιού. Τα είχα fullscreen σε οθόνη 19 ιντσών χωρίς πρόβλημα. Η μουσική είναι ορχηστρική και είναι απίστευτη. Το ότι ήταν το πρώτο soundtrack της LucasArts το οποίο κυκλοφόρησε αυτόνομο σε CD λέει πολλά…

Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και όπου πρέπει βγάζουν γέλιο, εκφράζουν προβληματισμούς ,ή και απειλούν με πολύ καλό voice acting. Τη φωνή του πρωταγωνιστή αναλαμβάνει ο Robert Patrick (ο κακός στο Terminator 2). O χειρσμός πολύ απλός! Μόνο αριστερό κλικ (κατά 90%), εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Οι γρίφοι είναι πρωτότυποι κάτι που δε συναντάται συχνά στα adventure games πλέον. Μόνο σε δύο σημεία εκνευρίστηκα όχι γιατί ήταν δύσκολος ο γρίφος αλλά γιατί ήταν χαζός: pixelhunting κλπ.

Συμπερασματικά, τα adventure games ίσως όντως να έχουν πεθάνει. Μπορεί να αναμένουμε κάποια για pc και κάποια που κυκλοφορούν για DS, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε στο ελάχιστο με τα παλιά κλασσικά όπως το Dig. Όποιος έχει ασχοληθεί με αυτόν το τίτλο, νομίζω ότι θα συμφωνήσει μαζί μου. Αν σας αρέσουν τα adventure games δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Comments (3)

nystas
February 26th, 2007 at 9:26 pm

Απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια(γενικά) όλων των εποχών.
Μία εποχή που το σενάριο έπαιζε σπουδαίο ρόλο, μία εποχή που το gameplay μέτραγε πραγματικά.
Το παράδοξο είναι το εξής: Ανέκαθεν τα adventures της προ-3D εποχής, ήταν στην πρωτοπορία και στα γραφικά (Full Motion Videos, συνεχείς μεταπηδήσεις σε υψηλότερης ανάλυσης 2D, CD, ήχος). Τώρα πια, που έχουμε την τεχνολογία για απίστευτα ρεαλιστικά γραφικά και πολλά σύγχρονα adventures απλά τα σπάνε σε αυτόν τον τομέα, δεν έχουμε σενάρια.
Η Μαζική Κατανάλωση τα έφαγε. Είναι κάτι ώρες που πραγματικά αναπολώ τις ημέρες που οι gamers ήταν λίγοι.

Adventure Magic is still inside us

ispofacto
February 27th, 2007 at 2:16 pm

Σίγουρα το Dig ανήκει στην χρυσή εποχή των adventures games και δεν έχει νόημα η σύγκριση με τωρινά. Αν και τα προηγούμενα έτη είχαμε πτώση στις πωλήσεις και στην ποιότητα των adventures γενικότερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολύ μεγάλη ανάκαμψη σε πωλήσεις και σε ποιότητα κυρίως στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις πωλήσεις, adventure game για DS ήταν πρώτο σε ΟΛΕΣ τις πωλήσεις γενικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ πλατφόρμας και είδους παιχνιδιού στην Ιαπωνία τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, βγαίνουν πάρα πολλά από ευρωπαικές εταιρείες και πετυχαίνουν καλές πωλήσεις. Μάλιστα πολλές από αυτές τις εταιρείες ακριβώς επειδή είναι ευρωπαικές δεν απαιτούν μεγάλες πωλήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν παιχνίδια τέτοιου είδους. Συμπερασματικά δηλαδή, σε καμμία περίπτωση τα adentures games δεν έχουν πεθάνει. Στο DS για παράδειγμα βγαίνουν συνέχεια καινούρια. Ως adventure gamer κυριώς τα τελευταία δέκα χρόνια, μπορώ να πω μάλιστα ότι τα adventures games που βγαίνουν για DS κατάφεραν να με κάνουν να ξαναπαίξω το είδος παρόλο που πίστευα ότι είχε παρακμάσει. Ειδικά το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν ένα retro look και feeling που θυμίζει και text adventures ακόμα, τα κάνει ακόμα καλύτερα. Κλασικά δηλαδή της τωρινής γενιάς. Όποιος λοιπόν παίζει adventure games απλά πρέπει να τα δει. Θα αρχίσει να παίζει μετα μανίας το ένα μετά το άλλο. Ευτυχώς μάλιστα που υπάρχουν και πολλά!

Τερμάτισα το 9 επιτέλους! at Wiggler
March 12th, 2009 at 4:33 pm

[...] Το 9: the last resort είναι ένα adventure game του 1995, το οποίο είναι από τα ποιο ψυχεδελικά παιχνίδια που έχω παίξει καθώς τη διακόσμηση των χώρων του game έχει αναλάβει ο Mark Ryden. Διαδραματίζεται σε ένα παράξενο σπίτι που έχετε κληρονομήσει από τον Thurston Last (φωνή από Christopher Reeve) και πρέπει να λύσετε κάποια puzzles.Είχα καιρό να ευχαριστηθώ τόσο πολύ ένα game μετά από το “The dig“. [...]