Google Mashups, πόσο εύκολο είναι?

Published by stelabouras in Coding, Internet, Software, Tech

google-mashup-editor 

 Μόλις χθες μου ήρθε η invitation για την beta-testing φάση του νέου “φρούτου” της Google, το Google Mashups. Με το Google Mashups λοιπόν μπορεί ο καθένας γράφοντας ελάχιστο κώδικα ( mostly html-like ) να δημιουργήσει και να “εκδόσει” γρήγορα και εύκολα τις δικές του εφαρμογές που θα είναι συνδιασμοί υπηρεσιών είτε απο τις υπηρεσίες της εταιρίας (π.χ. Google Maps) ή απο περιεχόμενο feeds άλλων sites.

Το περιβάλλον του Google Mashup Editor είναι αρκετά λιτό αλλά κατανοητό, διαθέτοντας ένα tag lookup documentation tool σε περίπτωση που χρειαστείτε επεξήγηση των περίεργων tags που εισάγει η εταιρία για τον σκοπό αυτό. Θα προτιμούσα πάντως, αν και προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, το όλο concept να ήταν περισσότερο WYSIWYG (visual δηλαδή) και λιγότερο coding ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα στην συγγραφή mashups χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις από web development.

Απο εκεί και πέρα τα εργαλεία, το documentation και το support που δίνει η Google είναι more than enough και καλύπτει όλες τις ανάγκες. Να σημειώσω τέλος πως όταν έχετε έτοιμο (και έχετε κάνει test αν δουλεύει σωστά) το mashup σας, μπορείτε να το κάνετε publish και να φιλοξενηθεί αυτόματα σε ένα url του τύπου όνομα-του-mashup.googlemashups.com με τον κώδικα να είναι ανοιχτός ώστε όλοι να μπορέσουν να δουν πως το φτιάξατε! Πολύ καλό!

Ακολουθούν screenshots από την υπηρεσία..

  Google Mashups Map Mashup

  Google Mashups Map Mashup Code

  Google Mashups Tabs Example

  Google Mashups Tags Lookup