Safari 3 εντυπώσεις!

Published by Petrakeas in Internet

snap509 

Η κίνηση της apple να βγάλει το safari3 για windows είναι αναμφίβολα πολύ καλή, μια και ο firefox αντιμετωπίζει προβλήματα τελευταία( αργός, πολύ μνήμη κλπ), τον IE δεν τον εμπιστευόμαστε έτσι κι αλλιώς και ο opera είναι για λίγους.

Οπότε εγκατέστησα αμέσως τη beta έκδοση και μπορώ να πω ότι ήταν παράξενη εμπειρία! Καταρχήν η rendering engine μπορεί να είναι πιο γρήγορη από του firefox αλλά έχει χοντρά προβλήματα για beta! Koιτάξτε πώς φαίνεται το wiggler στο thumbnail. Προβλήματα υπήρχαν και σε άλλα sites και παρατήρησα ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρώμα των fonts μέσα σε κάποια tags.

  • Πέρα από αυτά τα προσωρινά προβλήματα δε μου άρεσαν τα fonts. Ήταν πολύ χοντρά και σκούρα και ελαφρώς blurred.
  • Μου άρεσαν τα όμορφα animations στα οποία μας έχει συνηθίσει η apple στα λειτουργικά της.
  • Μου άρεσε που φορτώνει αστραπιαία!
  • Μου άρεσε το mac στυλ. Δίνει ένα αέρα, μία χαλαρότητα..
  • Αισθάνθηκα ότι έψαχνα λίγη ώρα να βρω αυτό που θέλω! Αυτό οφείλεται στη διαφορετική φιλοσοφία με τα windows προγράμματα που έχουν από 2 status bar, menus , κλπ. Αυτή όμως η λακονικότητα στο gui και της πληροφορίες δεν ξέρω αν θα με κερδίσει! Έχω συνηθίσει τον firefox, που μπορεί να θεωρηθεί και debugging εργαλείο για ιστοσελίδες..

Anyway! Αυτές είναι οι δικές μου εντυπώσεις… Εσείς;

UPDATE: για κάποιο λόγο ο safari εμφανίζει τα προβλήματα του screenshot σε μένα, αλλά όχι σε άλλους. πχ Titana.Παράξενο!!! Δε μας έχει συνηθίσει και σε public beta για windows με κουλά προβλήματα η apple!

UPDATE2: όλα τα bugs φαίνεται να έχουν σχέση με τη γλώσσα συστήματος. Ψάχνει να βρει ο safari κάποια αρχεία el, τα οποία όμως δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν μόνο αρχεία en εγκατεστημένα!!

Comments (19)

« 1 [2] Show All

KCorax

Δεν υπάρχει θέμα Cleartype γιατί by deafult το κάνει μόνο η microsoft. Η διαφορά του απο το κλασικό antialias είναι οτι επιμένει στην καθαρότητα απεικόνισης σε lcd και όχι στο hinting (δλδ ακρίβεια του glyph) όπως κάνει το OSX. Παρεμπιπτόντως δεν το έφτιαξαν αυτοί, το freetype είναι η υποβόσκουσα μηχανή την οποία χρησιμοποιεί και το X11.

Η μηχανή rendering είναι η KHtml που στηρίζει και τον Konqueror αλλά αυτό δε σημαίνει οτι είναι ripoff. Αυτό που είναι κακό είναι η τακτική της Apple να σηκώνει ότι βρίσκει δωρεάν απο την OSS κοινότητα και να το οικειοποιείται. Για να διαχωρίσουν πχ τον Safari απο την khtml έκαναν ένα fork της το οποίο ονόμασαν webkit και το χρησιμοποιούν σαν βιβλιοθήκη μέσα απο τον πλοηγό.

Μιας και σκαλίζετε εναλλακτικούς πλοηγούς δεν δοκιμάζετε και Opera ; Τρέχω εδώ και μια εβδομάδα και όχι μόνο είναι συγκλονιστικά γρήγορη στην πλοήγηση αλλά απεικονίζε τις σελίδες σωστά.

June 12th, 2007 at 6:09 pm

Γιαννάκης

η opera(παάντα σε θηλυκό!) έχει κάποιο θέμα με τις ανανεώσεις σελίδων και το ad-blocking.
δηλαδη, αν μπω στο windows live hotmail, και διβάσω ένα μήνυμα, και μετά μπω σε άλλο site, και μετά ξαναμπώ στο windows live hotmail. το μήνυμα θα είναι εκεί.το έχει συγκρατήσει απο πριν, και αυτό διορθώνεται με refresh.
επίσης, δεν έχει καλό ad blocker, συγκριτικά με το adblock plus του firefox.
άσε που δεν με βολεύει και το speed dial. συν το ότι δεν μπορείς να κάνεις bokkmarks ‘οπως στον firefox και το safari(κ’ατω από την adress bar).
ή μπορείς?

June 12th, 2007 at 6:32 pm

KCorax

Αν εννοείς το νέο hotmail τότε αυτό οφείλεται στο οτι χειρίζεται σωστά τις προθέσεις του σχεδιαστή :P . το beta hotmail είναι τεχνολογική επίδειξη για offile λειτουργία.
Ο ad blocker είναι όντως παράξενος αλλά είναι πιο εύκολο να διώξεις περιεχόμενο (κάνεις κλικ σε ότι δε σου αρέσει και βρίσκει αυτός πως θα το κόψει) και βέβαια δεν κόβει κείμενο εκτός και αν δώσεις το source url εσύ. Επίσης δεν έχει έτοιμες λίστες με ανεπιθύμητους (πολύ ενοχλητικό).
Το speeddial απενεργοποιείται αν δεν το θες, επίσης μπορείς να έχεις μπάρα με σελιδοδείκτες απο πάνω (με την personal bar).

Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι φορτώνει σε 3” και δεν παγώνει ποτέ για να καθαρίσει τη μνήμη της όπως κάνει (αποκλειστικά) ο Firefox.

June 12th, 2007 at 6:39 pm

Sugar

Δοκίμασε να αλλάξεις το font smoothing από τα preferences > appearance. Εγώ έβαλα το Light και είναι αρκετά πιο όμορφο.

Στο σπίτι δουλεύει κανονικά, αλλά το rendering engine χάνει σε κάποια σημεία που δεν χάνει η αντίστοιχη έκδοση για MacOS.

Στη δουλειά δε εμφανίζει fonts ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε καν στα μενού και πραγματικά έχω σπαστεί, πώς μπορεί να βγάλανε τέτοια σημαντική beta σε τέτοια κατάσταση.

Τελοσπάντων…. Safari είναι browser of choice στο Macbook. Στο PC θα δούμε…

Δοκίμασα Opera και κρατήθηκα μακριά, πολύ πολύ βαρύ χωρίς λόγο. Τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε.

June 12th, 2007 at 9:33 pm

Petrakeas

@sugar όντως το light είναι όμορφο!
Πάντως είμαι 80% σίγουρος πως για όλα τα προβλήματα φταίει το ότι έχουμε ελληνικά στο pc και πάει να βρει κάτι el dirs τα οποία μάλλον δεν έβαλαν στη beta.
Αν πατήσεις help->installed plugins και δεις το route (και το error) είναι προφανές.
Επίσης crasharει μόλις πατήσεις το εικονίδιο με το βιβλίο!! Έλεος!

June 12th, 2007 at 9:59 pm

Sugar

Ναι, αυτό είναι αλήθεια, κι εμένα crashάρει.

Πραγματικά απορώ πάντως με τα bugs… Μήπως ήταν μια κάπως βεβιασμένη κίνηση για να κερδίσουν τις εντυπώσεις;

June 12th, 2007 at 11:26 pm

KCorax

Opera βαριά ; Με 9 καρτέλες αυτή τη στιγμή είμαι στα 52mb. Σε vista μάλιστα που η opera λέει οτι θα έπρεπε να σέρνεται σηκώνεται σε 3” , πιο γρήγορα και απο τον explorer. Ο fx είναι σε άλλη κλάση (πιο αργή) ταχύτητας.

Τον safari τον δοκίμασα ξανά αλλά είναι απογοητευτικός ακόμη και αν κλείσω τα μάτια στα bugs. Δεν υπάρχουν features, επεκτασιμότητα κλπ. Γιατί να είναι browser of choice ; Ακόμη και shiira/omniweb τον ανταγωνίζονται στα ίσα.

Νομίζω οτι τον έβγαλαν μόνο και μόνο για να έχει κάτι που να μπορεί να syncάρει το iPhone.

June 12th, 2007 at 11:58 pm

stelabouras

Ένας είναι ο απόλυτος browser εκεί έξω: MyIE2! :P

June 13th, 2007 at 12:24 am

Sugar

Όπως είπα, Kcorax: στο δικό μου μηχάνημα, η Opera ήταν πιο βαριά και από τον Firefox με 10 extensions πάνω. Αυτή είναι η εμπειρία που έχω από αυτόν τον browser.

To Safari είναι browser of choice γιατί στο Mac πετάει. Και γιατί ειλικρινά, τις περισσότερες ώρες που σερφάρω δεν χρειάζομαι επεκτασιμότητα και extensions, απλά γρήγορο rendering. Firefox μόνο όταν έχω δουλειά, λόγω Firebug. Shiira crashάρει onload από το τελευταίο update. Omniweb? Δεν πρόκειται να πληρώσω για browser.

Κατά τ’άλλα με βρίσκεις σύμφωνη, βεβιασμένη κίνηση.

June 13th, 2007 at 1:07 am

stelabouras

Εγώ πιστεύω πάντως πως τα πράγματα είναι απλά:

Internet Users:
Επιλέξτε τον browser που σας αρέσει περισσότερο, που σας βολεύει.

Web developers:
Use IE, Firefox, Safari, Opera για testing των σελίδων / debugging και ότι άλλο θέλετε ώστε να διασφαλιστεί πως όντως εκείνο το div εμφανίζεται σωστά παντού. Δυστυχώς ακόμη και αν γράφεις validated κώδικα αυτό δεν σημαίνει πως θα τα πάς καλά με όλες τις πλατφόρμες.

Όσο αναφορά τώρα τα browser wars, είναι καθαρά θέμα γούστου και συνήθειας στην τελική. Αν ο Mac user που έχει με bootcamp πλέον τα XP / Vista στον macbook του θέλει να επιμένει Safari είναι απολύτως λογικό…Υπάρχει χώρος για όλους!

[update]
Το πιό αστείο κομμάτι όμως του keynote (που μάλλον ήταν το χειρότερο όλων με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι η παρακάτω εικόνα / piechart :

safari future market share

L.O.L.

June 13th, 2007 at 1:37 am

« 1 [2] Show All

Leave a reply