ΞΕΦΤΙΛΑ: Το engadget ονομάζει τα σκόπια Μακεδονία

Published by ispofacto in Gadgets, General, Misc, Various

vardaska 

Κάτι που δεν περίμενα να δω τόσο γρήγορα, είναι ένα τόσο μεγάλο site να αψηφεί την ίδια την ονομασία που είναι καταχωρημένο το κρατίδιο των σκοπίων στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και να τα ονομάζει με το όνομα που προσπαθούν να κλέψουν. Μάλλον οι συγγραφείς του engadget θα διάβασαν κάτι παρόμοιο με αυτήν την σελίδα.

Τώρα θα μου πείτε το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο και γιατί ασχολούμαι. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όταν ο πρωθυπουργός των σκοπίων ανέφερε το κράτος του ως Μακεδονία δεν είπε τίποτα. Εδώ έχουμε ψηφήσει στην Ευρωβουλή ότι συμφωνούμε να μπουν τα σκόπια με οποιαδήποτε ονομασία στην Ε.Ε. Δεν ξέρω, απλά μου χτύπησε πολύ άσχημα όταν το διάβασα. Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίζουμε από εδώ και πέρα. Πιστεύω μόνο να μην μας πουν τίποτα σε λίγα χρόνια να αλλάξουμε και την δικιά μας περιοχή επειδή τους κλέβουμε το όνομα.

Comments (37)

jim.hellas
September 18th, 2007 at 4:51 pm

Anamenomeno einai.den asxoleitai olos o kosmos gia to pws 8a 8elame na vaftisoume to geitoniko kratos :)

sorry 4 the greeklish…

Hlias
September 18th, 2007 at 4:59 pm

Εγώ πιστεύω πως η ξεφτίλα είναι να ασχολούμαστε (κύριως νέοι άνθρωποι) με το πως θέλει να ονομαστεί μια γειτονική χώρα. Ας ονομαστεί όπως θέλει. Πιστεύω πως η χώρα έχει σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθεί από το όνομα της γείτονος.

ispofacto
September 18th, 2007 at 5:03 pm

Προσωπικά με πειράζει όταν λένε ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι σκοπιανός, αν εσένα δεν σε πειράζει τότε τι να πω. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι έχουν επεκτατικές βλέψεις με το blessing των Αμερικάνων, πραγματικά κρίμα.
Ξέρεις τι λένε στο στρατό τους αντί για ένα,δύο προσοχή;
Ένα δύο η Θεσσαλονίκη είναι δικιά μας.

skarab
September 18th, 2007 at 6:14 pm

ΞΕΦΤΙΛΑ: Ο ispofacto γράφει ανορθόγραφα το “engadget” στον τίτλο

ispofacto
September 18th, 2007 at 6:29 pm

Ουπς!!! :P

Papajohn
September 18th, 2007 at 8:45 pm

Update: Okay, that’s all for comments. While we’re sensitive to the many viewpoints surrounding the formal name of the country, Engadget isn’t really the place for that debate. Take it outside, kids.

Θεε μου, σε μια έκφραση έπιασαν όλο το νόημα: take it outside,kids! Έτσι φαινόμαστε στους πάντες δυστυχώς και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα αδιέξοδα στα οποία σε οδηγεί ο άκρατος λαϊκισμος-πατριωτισμός…

aritoni
September 18th, 2007 at 8:47 pm

@Hlias: πολλά ειναι σημαντικότερα αλλα σε βάθος χρόνου και τα “ασήμαντα” όπως για σένα είναι αυτό, θα γίνουν “σημαντικότερα”.

Minoas
September 18th, 2007 at 9:08 pm

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με αυτό το όνομα. Επί πλέον για αρκετά χρόνια πριν, όταν η Ελληνική διπλωματία “κοιμόταν” αυτοί το “δούλευαν” το ζήτημα. Όταν ξυπνήσαμε εμείς ήταν πια αργά!

Alex
September 18th, 2007 at 9:55 pm

Εγώ λυπάμαι για αυτούς που σκοτώθηκαν για αυτή τη χώρα στο παρελθόν. Μα πόσο μ****κες ήταν να μην σκέφτονται όπως εμείς σήμερα και απλά να τα γράφουν όλα στα @@ τους…

Δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση τώρα, καθώς θα ήμασταν υπήκοοι άλλου κράτους…

Μα τι μπανάλ κι αυτοί οι πατριώτες…

Wanderer
September 18th, 2007 at 10:14 pm

Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης

Όταν “εμείς” λέμε, το ανατριχιαστικό και μεσαιωνικό “θα την πάρουμε την Πόλη”, πώς ακουγόμαστε στον μεταμοντέρντο-μετακεμαλικό Τούρκο;

Alex
September 18th, 2007 at 10:25 pm

@Wanderer
Αν εννοείς πως οι Σκοπιανοί ακούγονται περίεργα στον προχωρημένο Έλληνα, θα σου πω πως αυτοί δεν έχουν φαντασιοπληξίες. Έχουν απτά αποτελέσματα. Δηλαδή ονομάζονται Μακεδόνες και η χώρα τους Μακεδονία. Άρα άσκησαν εξωτερική πολιτική μέσω των αλλυτρωτισμών τους. Και πέτυχαν…

Δεν μπορούμε να είμαστε προοδευτικοί και υπεράνω σε εναν διάλογο με κάποιον απολίτιστο. Το ίδιο ισχύει και στις προσωπικές σχέσεις…

Δηλαδή αν εγώ λοιδορούσα το όνομα σου και έπειθα τους άλλους για τα ψεύδη μου, εσύ θα το έπαιζες αδιάφορος και ψύχραιμος;

Είναι μεγάλη συζήτηση. Τεράστια.

Δυστυχώς ποτέ δεν θα φτάσουμε σαν παγκόσμιες κοινωνίες στο επίπεδο που ζητάς. Γιατί οι ηγέτες έχουν κάθε λόγο να επεκτείνουν σύνορα… Πάντα το έκαναν, άλλοτε πολιτισμένα, άλλοτε με τακτ, άλλοτε με μπόμπες.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν την χώρα αυτή να διεκδηκεί αυτό το όνομα και αυτή την ιστορία που δεν του ανήκει; Πολιτισμικά οφέλη; Δεν νομίζω πως χορταίνει κανένας λαός απο πολιτισμικά οφέλη. Απο εδαφικά ισως…

Alexis
September 18th, 2007 at 11:03 pm

στο engadget είναι ηλίθιοι..και με ηλίθιους δεν ασχολούμαι.

Alex
September 19th, 2007 at 11:47 am

Ενημέρωσα την Weblogs Inc. ιδιοκτήτρια του Engadget για το θέμα. Τους παρέθεσα links προς το NATO, την E.E. και τα Ηνωμένα Έθνη. Πουθενά δεν αναφέρεται ως Μακεδονία. Παντού, ως FYROM.

Θα παρακολουθήσω το θέμα. Εαν δεν δω κάποια ανταπόκριση, θα ανεβάσω λίγο τους τόνους, εμπλέκοντας την AOL (ιδιοκτήτρια του Weblogs Inc.) και το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών.

Alexis
September 19th, 2007 at 1:45 pm

και πολύ καλά έκανες αν και όπως προείπα το χάσαμε το παιχνίδι προ πολλού τουλάχιστον ας κρατάμε τις ισσοροπίες..

Γιώργος Μαργαρίτης
September 19th, 2007 at 2:52 pm

Εγώ πιστεύω πως η ξεφτίλα είναι να ασχολούμαστε (κύριως νέοι άνθρωποι) με το πως θέλει να ονομαστεί μια γειτονική χώρα. Ας ονομαστεί όπως θέλει. Πιστεύω πως η χώρα έχει σημαντικότερα προβλήματα να ασχοληθεί από το όνομα της γείτονος.

Ρε Ηλία, ρε αγόρι μου, πραγματικά τι λες?! Νομίζεις ότι έχουμε πρόβλημα με το όνομα? Είσαι από αυτούς που δεν έχουν καταλάβει τίποτα…

Στα @@ μας το όνομα. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν τιμή μας να ονομαστεί μία χώρα με το όνομα Μακεδονία. Π.χ. αν ένα κράτος στην Αφρική (τυχαίο παράδειγμα) επιθυμούσε να ονομαστεί “Μακεδονία”, νομίζεις θα είχαμε πρόβλημα? Σαφώς και όχι, και θα χαιρόμασταν κιόλας.

Προφανώς για τα Σκόπια το όνομα είναι απλά η *επισφράγιση της ιστορικής παραχάραξης* που τόσα χρόνια μεθοδευμένα προωθούν.

Με απλά λόγια, αν τους αναγνωρίσουμε με αυτό το όνομα, τους αναγνωρίζουμε πως ο Μ. Αλέξανδρος, ο Φίλιππος, οι Μακεδονομάχοι κτλ είναι Σκοπιανοί, με το πολύ απλό σκεπτικό πως αν αυτοί κατοικούν στην “Μακεδονία”, και η γλώσσα τους είναι τα “Μακεδονικά”, και από την άλλη ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ήταν Μακεδόνες, προφανώς οι τελευταίοι κατάγονται από την γειτονική χώρα.

Και όταν σε λίγα χρόνια τα βιβλία θα την αναφέρουν σαν “Μακεδονία”, και τα δικά μας βιβλία με την φόρα που έχουν πάρει θα εξαφανίσουν την ονομασία αυτή, τρέχα να αποδείξεις εσύ ο Έλληνας πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.

Φιλικά,
Γιώργος

evripidis
September 19th, 2007 at 3:28 pm

Γιώργος Μαργαρίτης

Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα έγραψες.

Hlias
September 19th, 2007 at 9:46 pm

Η άποψη που υποστηρίζω ξεκινάει από το γεγονός ότι η Ελλάδα, η ισχυρή και σύγχρονη Έλλαδα (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να απειληθεί από ένα μικρό γειτονικό κρατίδιο. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάστε; Ότι θα καταλάβουν τα Σκόπια με τον τρομερό τους στρατό την Μακεδονία και θα την ενσωματώσουν; Ή μήπως ότι θα μεσολαβήσουν οι Αμερικανοί (ξέρετε ποιους εννοώ; αυτούς τους τύπους που από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν και ασχολούνται με το πως θα καταστρέψουν την Ελλάδα) για να τους την παραχωρήσουν; Προσωπικά δεν πιστεύω σε κανένα από τα δύο σενάρια.

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με την συζήτησή αυτό:

“Alex: Εγώ λυπάμαι για αυτούς που σκοτώθηκαν για αυτή τη χώρα στο παρελθόν. Μα πόσο μ****κες ήταν να μην σκέφτονται όπως εμείς σήμερα και απλά να τα γράφουν όλα στα @@ τους…”

Μας επιτέθηκαν τα Σκόπια και δεν υπερασπιστήκαμε την πατρίδα; Σε τι προσέβαλα όλους αυτούς που σκοτώθηκαν;

Γιώργος Μαργαρίτης
September 19th, 2007 at 9:53 pm

Δε μιλάμε για καμία “φυσική” επίθεση.
Δε φοβάμαι μήπως ξεκινήσει πόλεμος με τα Σκόπια, και κανείς δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.

Η *παραχάραξη της ιστορίας* σου λέει κάτι? Εσύ είσαι οκ με το να καπηλευτούν την ιστορία σου? Και οι βουλευτές σου να μην κάνουν τίποτα?

(για την άποψη του Alex δεν έχω ιδέα)

Hlias
September 19th, 2007 at 10:41 pm

Μα τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές μας και οι κυβερνήσεις μας; Πρακτικά εννοώ; Από διπλωματικής άποψης δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα; (εμπάργκο για πολλά χρόνια, απειλή βέτο για την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, συνεχή διαβήματα). Ποιο άλλο τρόπο έχει μια πολιτισμένη χώρα για να πείσει μιαν άλλη χώρα για το ορθό της άποψή της. Δεν φαντάζομαι να θέλεις να τους κηρύξουμε πόλεμο γιατί καπηλεύονται την ιστορία μας; Εξάλλου η ισορία δεν αντικειμενική; Δεν βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα; Δεν υπάρχουν διεθνείς μελέτες και ανεξάρτητοι ιστορικοί που να πιστοποιούν την αλήθεια; Αν οι Βέλγοι πουν αύριο πως είναι απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου θα πρέπει να τους κάνουμε διπλωματικά διάβημα; Εγώ πιστεύω πως απλά θα γελοιοποιηθούν όπως άλλωστε γελοιοπιούνται, αργά ή γρήγορα, όσοι προσπαθούν να στηρίξουν τις θέσεις τους πάνω σε φανταστικά στοιχεία.

Γιώργος Μαργαρίτης
September 19th, 2007 at 11:24 pm

Από διπλωματικής άποψης δεν έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα;
———————————————
χαχα! Καλό… Πως σου φαίνεται το ακόλουθο:

” Η Αθήνα επισήμως δεν αντιδρά, διότι εκτιμά ότι η αντίδραση θα έδινε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα από εκείνη που πράγματι έχει.” link

Εξάλλου η ιστορία δεν αντικειμενική; Δεν βασίζεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα;
———————————————
Φυσικά και η ιστορία ΔΕΝ είναι αντικειμενική. Για ρίξε μια ματιά και δω για το πως οι γείτονες παραχαράσσουν την ιστορία. Σαφώς και για όποιον δεν γνωρίζει τι υπάρχει από πίσω και πάει να διαβάσει τα συγκεκριμένα βιβλία, θα νομίζει ότι διαβάζει “αντικειμενικά” βιβλία (όπως άλλωστε και το “αντικειμενικό βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού”): link

Εγώ πιστεύω πως απλά θα γελοιοποιηθούν όπως άλλωστε γελοιοποιούνται, αργά ή γρήγορα, όσοι προσπαθούν να στηρίξουν τις θέσεις τους πάνω σε φανταστικά στοιχεία.
———————————————
Με δήλωση του, ο αμερικανός βουλευτής David Dreier ευχαριστεί τα Σκόπια για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Νομίζεις πως τον κορόιδεψαν και τον είπαν γελοίο?!

Alex
September 20th, 2007 at 12:00 am

@HLIAS
Ηλία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά όπως τα βλέπεις. Δεν σου λέει τίποτα πως η Αμερική (που χέστηκε όπως λες για την Ελλάδα), παραβιάζοντας κανόνες διεθνούς δικαίου, συντάχθηκε με τους Σκοπιανούς για το όνομα; Με ενα τόσο μικρό κρατίδιο; Δεν απορείς;

Επίσης, μην ξεχνάς πως η ιστορία δεν έχει το μέγεθος του δικου σου και του δικού μου lifetime. π.χ. το 1980 δεν υπήρχαν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όποιος το έλεγε θα γελούσαν μαζί του. Σήμερα όμως όχι. Αυριο;

Τα βιβλία στα σχολεία τους (βλ. Παπαχελάς) τους διδάσκουν πως τους πήραμε εδάφη! Τα οποία δικαίως είναι δικά τους. Γιατί προετοιμάζουν μια νεολαία κατα αυτο τον τρόιπο; Για ενα όνομα;

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανυσηχεί όταν βλέπει τον Bush να επισκέπτεται την Αλβανία αντι της Ελλάδας, να τάσσεται υπερ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και παράλληλα να τροφοδοτεί τον αλλυτρωτισμό των Σκοπιανών εναντίον μας.

Τέλος πάντων. Με την ψυχρή λογική σου, πως αντιλαμβάνεσαι να δίνεται τέτοια αξία σε τέτοια “κρατίδια” και να ρίχνεται η Ελλάδα;

Νικόλας
September 20th, 2007 at 10:30 am

Βρε παιδιά, είναι απλό το θέμα … εμείς θα τους λέμε μέχρι να πεθάνουμε, ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ και ο υπόλοιπος κόσμος, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Καλά θα κάνουν οι φίλοι μας εκ Βορείου Ελλάδας, να συνηθίσουν ότι θα πρέπει να εξηγούν ότι είναι Greek Macedons και όχι Slavic Macedons στους φίλους τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Η μαλακία έγινε όταν “είπαμε” ότι δεν δεχόμαστε κανένα όνομα με τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και δεχτήκαμε τη μαλακία FYROM. Δηλαδή αν δεχόμασταν το όνομα Σλαβική Μακεδονία θα ήταν χειρότερα από ότι είναι τώρα;

Εγώ πάντως μέχρι να πεθάνω, ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ θα τους λέω και στο γιό μου ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ θα τον μάθω να τους λέει. Και απλά θα μάθω να αναγνωρίζω τα ΣΚΟΠΙΑ όπου γράφει MACEDONIA και είναι πάνω από εκεί που γράφει SALONICA!

Anilikos
September 20th, 2007 at 12:01 pm

@Alex

Αγαπητέ, απλώς σχολίασα το “Ένα δυο η Θεσσαλονίκη είναι δική μας”
Απλώς υπογράμμισα ότι κι εμείς δεν είμαστε άκρως καλύτεροι και τέλειοι στα λεγόμενά μας.

Άνοιξε κανείς κάποια εγκυκλοπαίδεια, τυπωμένη πριν το 1985, για να δει πώς αναφέρονται τα “Σκόπια”, μέσα; Από πότε υφίσταται αυτό; Δηλαδή έχουμε την απαίτηση σαν Ελλάδα, να διορθώσουμε, μια αδιαφορία ΜΑΣ κοντά στα 100 χρόνια, μέσα σε 15; Ο χρόνος δε συγχωρεί αγαπητοί. Και το λάθος είναι κατά ένα μεγάλο μέρος, δικό μας.

Alex
September 20th, 2007 at 1:39 pm

Η εταιρία που ανακοίνωσε πρώτη το θέμα που έπαιξε στο Engadget.
Καναδική MarketiWire: http://www.marketwire.com/mw/release.do?id=770192

Σήμερα και ο Καναδάς (123η χώρα) αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=833342&lngDtrID=244

Η εταιρία που έκλεισε το συμβολαιάκι με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ
http://ncomputing.com/ncomputing/company/news_view.php?num=87&seq=104&page=1&keyfield=&key=

Άντε με τις υγείες μας. Άλλη μια φάπα στο σβέρκο του καραγκιόζη.

ispofacto
September 20th, 2007 at 2:08 pm

Minoas: Το ένα κόμμα έχει αναγνωρίσει τα σκόπια ως Μακεδονία. Το άλλο κόμμα, δεν τους έχουν αναγνωρίσει. http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute#List_of_countries.2Fentities_recognizing_.22the_former_Yugoslav_Republic_of_Macedonia.22_.28FYROM.29

Alex: Πες μας τελικά αν σου απάντησε η εταιρεία. Εμφανίστηκε και στο Digg το ίδιο θέμα. Λέει να συντάξουμε ένα αγγλικό κείμενο και να το ποστάρουμε στο Digg; Μια συντονισμένη προσπάθεια από πολλά ελληνικά blogs όμως έτσι ώστε να πάρει πολλά diggs και να βγει πρώτη σελίδα.

Anilikos. Σε έχουν προπαγανδίσει για τα καλά. Το 1945 ο Tito στην προσπάθεια απόκτησης ιστορίας από το κράτος μετονόμασε την περιοχή από VARDASKA σε Μακεδονία. Σε αντίδραση της τότε ελληνικής κυβέρνησης τους καθυσήχασε λέγοντας ότι δεν τρέχει κανένας κίνδυνος ο όρος είναι καθαρά γεωγραφικός. Σταδιακά φυσικά κατάφεραν άλλα πράγματα παρά μόνο γεωγραφικά.

Η προπαγάνδα φαίνεται πάρα πολύ καλά πάντως στη Wikipedia στην ιστορία της …Δημοκρατίας της Μακεδονίας!!! ΕΛΕΟΣ Ένας που δεν ξέρει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάει στη Wikipedia για να μάθει.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Republic_of_Macedonia
http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_naming_dispute

Alex
September 20th, 2007 at 4:22 pm

@ispofacto
Πιστεύω πως καλύτερη αντίμετώπιση του θέματος συνολικά -και όχι ευκαιριακά- όπως; τώρα, είναι κάθε φορά που κάποιος απο εμάς εντοπίζει οπουδήποτε τη χρήση του μη νόμιμου ονόματος, να προβαίνει σε καταγγελία στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ (μπήκε στη Βουλή, ας κάνει και κάτι τουλάχιστον!) καθώς και σε επιλεγμένους βουλευτές μας, οι οποίοι είναι γνωστό πως δεν έχουν κατεβάσει -ακόμα- τα σώβρακα.
Πιστεύω πως αυτό αν το κάνει ο καθε ενας απο εμάς, μπορεί κάτι να γίνει. π.χ. Εγώ τις προάλλες διάβασα ενα πολύ ενδιαφέρον νέο για την διμερή αμυντική συμφωνία -Σερβίας Τουρκίας (!). Σήμερα η Υπ. Εξωτερικών επισκέφθηκε στην Σερβία… Γιατί άραγε;

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του λοιπόν. Ατομικά. Οι σκοπιανοί αυτό κάνουν…

Τώρα, όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι, για όποιον έχει διαβάσει ιστορία, η Μακεδονία ήταν πάντοτε γεωγραφικός προσδιορισμός μιας έκτασης που περιλαμβάνει και τα Σκόπια. Ποτέ δεν συνδέθηκε με εθνοτική έννοια. Είναι σαν να λέω εγώ, είμαι Πειραιώτης.

Στην Μακεδονία ζούσαν Έλληνες, Έλληνες Σλαβόβωνοι και αν θυμάμαι καλά Βούλγαροι. Οι Σλαβόφωνοι δήλωναν Έλληνες και πολέμησαν τους Τούρκους δίπλα μας. Οι Βούλγαροι πάντα καιροσκοπούσαν αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο Τίτο ειχε τις εγγυήσεις τις Σοβ. Ένωσης πως θα πάρει κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας που ανήκει στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ δεν είχε αντιληφθεί τι πάει να κάνει όταν δήλωνε πως η Μακεδονία είναι έθνος με κατοίκους απο τα τρια κράτη (κομμουνιστικός διεθνισμός κλπ) ωσπου ξαφνικά μετέβαλλε -Χαρ. Φλωράκης)- άρδην τη θέση του και τάχθηκε ΚΑΤΑ οποιασδήποτε τέτοιας πιθανότητας. Αποδέχτηκε και τόνισε τη συνοριακή προσέγγιση που έχουμε μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, η οποία μπορεί να επαναληφθεί ανα πάσα στιγμή. Για αυτό δεν μπορώ να coolάρω και να είμαι άνετος. Υπάρχει σαφές πρόβλημα. Αν δεν υπήρχε, δεν θα άκουγες τον πρωθυπουργό να μιλάει για βέτο (αμα το κάνει που αμφιβάλλω).

Θυμάστε ενα εγχειρίδιο που μας είχαν μοιράσει όταν ήμασταν στο σχολείο, ειδικά για το θέμα; Επειδή το βρήκα κάπου παραπεταμένο -δεν το είχα διαβάσει τότε- αποφάσισα να το σκανάρω και να το ανεβάσω.

Θα ανοίξει μάτια
http://rapidshare.com/files/57061141/Greek_Macedonia_-_History_and_Politics__ISBN_960-6-0337-5_.pdf.html

ispofacto
September 20th, 2007 at 5:03 pm

Το αρχείο zip που κατεβαίνει είναι corrupted! Ανέβασε το σε κανένα rapidshare!

ispofacto
September 20th, 2007 at 5:05 pm

Όσο σκληρά και να προσπαθήσει κάποιος δεν θα βρει, πουθενά σ΄όλο τον κόσμο, χάρτες εκτυπωμένους πριν από το 1944 οι οποίοι να εμφανίζουν τη λέξη «Μακεδονία» δε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα. Κανείς από τους παρακάτω χάρτες, ή οποιοσδήποτε άλλος που εκδόθηκε πριν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν κάνει καμιά αναφορά σε ξεχωριστό «Μακεδονικό Έθνος» για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρξε τέτοιο έθνος πριν το εφεύρει ο Τίτο.
# Ο εθνογραφικός χάρτης των εθνοτήτων στη Μακεδονία την περίοδο 1912-1926 ο οποίος εκτυπώθηκε το 1970 από το New Campridge Modern History.

# Ο εθνογραφικός χάρτης του Kieport που εκτυπώθηκε στο Βερολίνο το 1818.

# Ο εθνογραφικός χάρτης που έφτιαξε ο Ιταλός Amendore Vergili το 1908 με βάση την Τουρκική απογραφή που είχε διεξαχθεί από τον Hilmi Pasha.

# Ο χάρτης του Standford.

# Ο ιστορικός χάρτης της Ελλάδας που εκδόθηκε στη Βαλτιμόρη από τον Ε.Ζ.Coal το 1824, στο υπόμνημα του οποίου ο εκδότης περιγράφει τη Μακεδονία σαν τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ σημειώνει ότι τα βόρεια σύνορά της βρίσκονται πέραν της πόλης του Μοναστηρίου.

# Ο χάρτης που εκδόθηκε από το φημισμένο Ιστορικό-Γεωγράφο ORTELIUS το 1579, που αναφέρεται στα ιεραποστολικά ταξίδια του Αποστόλου Παύλου, όπου η ελληνική επικράτεια εμφανίζεται ενιαία συμπεριλαμβάνουσα τη Μακεδονία.

# Ο εθνογραφικός χάρτης των Βαλκανίων που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1878 ο οποίος δείχνει τη μεγάλη υπεροχή του Ελληνικού πληθυσμού, έναντι όλων των άλλων εθνοτήτων χωρίς καμιά ένδειξη των αυτοαποκαλουμένων Μακεδόνων.

sasa basta
September 20th, 2007 at 6:30 pm

+1 ston giwrgo margariti…kai siga tin xeftila tou endadget .

Anilikos
September 20th, 2007 at 6:57 pm

Αγαπητέ Ispo, δεν με έχουν προπαγανδίσει :)
Το ίδιο πράγμα λέμε απλώς με άλλα λόγια.
Το μόνο που είπα είναι ότι θα έπρεπε να χτυπιόμαστε έτσι, τότε, με τον Τίτο και τον “και καλά” γεωγραφικό προσδιορισμό. Το αφήσαμε το αφήσαμε και ήρθε κι έκατσε ..

opalakia
October 4th, 2007 at 9:45 am

03/10/07 21:34
Μήνυμα προς Αθήνα
«Δεν μου αρέσουν τα βέτο» λέει ο Σολάνα για την ενταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Associated Press
Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Σολάνα
Βρυξέλλες

Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην EE συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Χ.Σολάνα χαιρέτησε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, σε μία σαφή αναφορά στις ενδεχόμενες αντιδράσεις της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας και ερωτηθείς για ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο Χ.Σολάνα απάντησε πως «δεν μου αρέσουν τα βέτο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Alex
October 4th, 2007 at 5:54 pm

Στ’@@ μας τι του αρέσει. Το βέτο θα το φάνε στα μούτρα και θα γουστάρουνε.

Hans
December 28th, 2007 at 6:22 pm

Δυστυχώς το engadget δεν είναι το μοναδικό website και το φαινόμενο δεν είναι καν νέο. Πάρτε παράδειγμα το Ubuntu (που είναι και το αγαπημένο μου Linux distro). Υπάρχουν αμέτρητα site που αναφέρονται στα Σκόπια σαν Μακεδονία και αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα λαμβάνουν πολιτική θέση (ούτε καν που τους ενδιαφέρει) απλά σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί ήταν πολύ πιο προετοιμασμένοι και πορωμένοι με το συγκεκριμένο θέμα και είχαν αρχίσει προπαγάνδα όταν εμείς ακόμα πιστεύαμε ότι είναι απλά μια παροδική βλακεία τους και ότι ο κόσμος θα το ξέχναγε.

Είναι τεράστιο λάθος δικό μας και αυτών που ψηφίζουμε και μπορεί να μας γίνει μάθημα για το μέλλον.

telas
December 31st, 2007 at 6:41 am

μεχρι και στο google maps ονομάζει μακεδονία και στη μακεδονία δεν έχει τίποτα, μέχρι και η cosmote που άνοιξε στα σκόπια θυγατρική δεν την νοιάζει και στις διαφημίσεις της την αναφέρει μακεδονία, ρε απλά έλεος…

rat
September 24th, 2008 at 7:27 pm

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

https://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

ΧΑΣΑΤΕ

tatoo
September 24th, 2008 at 7:28 pm

Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…
https://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!
https://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου. Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα! Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…
https://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4

Άθελά του κι εδώ ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

Uri Geller
November 17th, 2009 at 1:47 pm

https://www.youtube.com/watch?v=3m5Ka3rxOnI

Μια ταινία που θα συναρπάσει…

Από τον Δεκέμβρη!