Winamp 5.5 : ο καλύτερος player έγινε ομορφότερος

Published by Petrakeas in Multimedia, Music, Software

promo_bg_all 

To Winamp κλείνει 10 χρόνια και γιορτάζει! Ο πιο αγαπημένος media player έβγαλε νέα έκδοση η οποία εισάγει πολλά νέα στοιχεία τα οποία θα δούμε ένα ένα.

Καταρχήν, έρχεται με ένα νέο skin το “Bento” το οποίο σε αντίθεση με την παραθυρική φιλοσοφία του winamp, τα χωράει όλα σε ένα παράθυρο. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο! Ένα feature του skin είναι ο notifier, το οποίο είναι ένα μικρό παραθυράκι το οποίο εμφανίζεται για λίγο κάτω δεξιά στην οθόνη όταν ξεκινάει ένα τραγούδι. Εκεί εμφανίζονται πληροφορίες και album art! Μετά, γίνεται διαφανές και εξαφανίζεται. Επίσης, έχει το windowshade mode το οποίο μετατρέπει τον player σε μία πολύ λεπτή φέτα για να μην πιάνει χώρο στην οθόνη.

radio.jpg

οι ελληνικοί ραδιοσταθμοί στο winamp

Επίσης, αυτή είναι η πρώτη έκδοση winamp που υποστηρίζει album art. Μάλιστα μπορεί να ψάξει και να βρει album art για ένα κομμάτι και να το σώσει σαν αρχείο jpeg στο αντίστοιχο φάκελο. Ωστόσο θα ήταν καλύτερο αν έκανε embed την εικόνα μέσα στο mp3. Αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας! Λογικά θα γίνει σε επόμενη έκδοση.

Ένα άλλο feature είναι το auto tagging και χρησιμεύει αν δε γνωρίζετε τον καλλιτέχνη και τον τίτλο ενός τραγουδιού. Πατώντας auto tag, το winamp αναλύει τη κυματομορφή και επιστρέφει πληροφορίες! Μου έκανε εντύπωση ότι βρήκε και κάποια όχι mainstream ελληνικά κομμάτια.

lyrics.jpg

οι στίχοι και το visualisation ενός κομματιού

Επίσης έχει ενσωματωμένο browser ο οποίος χρησιμεύει αν κάνετε κλικ πχ στο όνομα κάποιου καλλιτέχνη. Τότε εμφανίζει αποτελέσματα από AOL search engine.

Κάποια από τα μειονεκτήματα της νέας έκδοσης είναι ότι είναι ελαφρώς πιο βαριά. Επίσης, στο “now playing” όπου βλέπεις πληροφορίες για το κομμάτι που παίζει, δεν καταφέρνει να εντοπίσει όλα τα κομμάτια όπως γινόταν παλιά. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι το feature στηρίζεται στη gracenote πλέον και όχι στην AOL όπως παλιά.

nowplaying.jpg

πληροφορίες για το κομμάτι που παίζει

Συμπερασματικά, κατεβάστε το αμέσως! Είναι και free!!

Comments (23)

zetas125
October 19th, 2007 at 4:06 pm

Προσωπικά χρησιμοποιώ τον MediaMonkey εδώ και πολύ καιρό, αλλά τα νέα χαρακτηριστικά του Winamp που τράβηξαν το ενδιαφέρον και πιο συγκεκριμένα το auto-tagging. Θα το δοκιμάσω…

Petrakeas
October 19th, 2007 at 4:31 pm

To media monkey νομίζω είναι καλύτερο αν θέλεις να σου οργανώσει τα mp3 κλπ. Εγώ το winamp έμαθα πρώτο και μου έχει γίνει συνήθεια, οπότε δεν το αλλάζω για γενικής χρήσης audio player

zetas125
October 19th, 2007 at 7:03 pm

Και εγώ με Winamp ξεκίνησα αλλά στη πορεία δεν κάλυπτε τις ανάγκες μου και τον άλλαξα. Για κάποιο λόγο ο καινούργιος έχει κολλήσει περισσότερες από τρεις φορές! Η εμφάνιση του με κέρδισε αλλά όχι η χρηστικότητα του…

ArisMartelis
October 19th, 2007 at 7:14 pm

Κι εγω Fun του MediaMonkey. Το έβαλα το winamp 5.5 όντως καμία σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, αλλά έχει πολύ δρόμο μέχρι να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια δίπλα στον Mediamonkey.Εχω την Beta έκδοση και δεν έχει κολησει ακόμα, το winamp ΚΟΛΗΣΕ :(

Petrakeas
October 19th, 2007 at 7:56 pm

Γούστα είναι αυτά! Εμένα πάλι το media monkey μου φαίνεται πολύ απλό να το πω…σκέτο.. ίσως “ξενέρωτο”. Δε μου μοιάζει δλδ με πρόγραμμα αναπαραγωγής. Πιο πολύ μου κάνει για πρόγραμμα ταξινόμησης βιβλιοθήκης! Πολύ σταθερό και γρήγορο όμως!
Επίσης δεν ξέρω αν στέκει η φράση το winamp να σταθεί δίπλα στο media monkey,καθώς το winamp είναι πιο ολοκληρωμένος σαν player και σαν πρόγραμμα και έχει περισσότερες δυνατότητες (όχι στο organizing).

EuphangeL
October 19th, 2007 at 11:10 pm

Τι λέτε τώρα; Winamp και ξερό ψωμί. Απλώς the best piece of software ever made.&- :p Μέχρι να πεθάνω Winamp θα χρησιμοποιώ. Και δεν κάνω πλάκα :p

ArisMartelis
October 19th, 2007 at 11:32 pm

Ποιές είναι οι παραπάνω δυνατότητες που έχει ο winamp? Petrakleas έχεις δοκιμάσει τον Helium music manager? Το μόνο κακό είναι η μη υποστήριξη Ελληνικών.
Όσο είχα το winamp η λέξεις crashαρισμα και Frozen screen μου ήταν πολύ οικείες , τα δε μενού του winamp πάντοτε μου έβγαζαν το λάδι όπως και η παρακολούθηση φακέλων (file monitor) Που γονάτιζε το pc μου

rififis
October 20th, 2007 at 12:22 am

Το νέο winamp μου αρέσει εμένα. Πάντα winamp χρησιμοποιούσα και δεν θυμάμαι να μου έχει κρασάρει ποτέ ή να μου δημιούργησε πρόβλημα. Το album art αξίζει πάρα πολύ σαν feature. Όσο για τα notifications μου τη σπάνε γιατί γράφει και τα “end of playback” και διάφορα άλλα. Για notifications χρησιμοποιήστε ένα άλλο plugin που λέγεται “Toaster” , έχει διάφορα skins και υπάρχουν και μόνα τους να κατεβάσεις από τη σελίδα του winamp. Αν βάλετε και το DFX plugin για τον ήχο , τότε είστε jet. Μόνο 2 plugins έχω βάλει , ότι άλλο χρειάζομαι είναι ήδη μέσα.

Petrakeas
October 20th, 2007 at 2:35 am

@ArisMartelis δεν έχω δοκιμάσει το Helium music manager αλλά μοιάζει λίγο με MediaMonkey?
Όταν λέω ότι το winamp έχει παραπάνω δυνατότητες εννοώ ότι πχ παίζει και video files, αν και εγώ το χρησιμοποιώ μόνο για audio. Συνεργάζετα out of the box (χωρίς ανάγκη plugins) με φορητές συσκευές (ipod, κινητά τηλέφωνα κλπ).
Μπορεί αυτά που λέω να γίνονται και στο MediaMonkey αλλά δε το γνωρίζω καλά. Απλά αυτή την εντύπωση έχω.

ArisMartelis
October 20th, 2007 at 4:16 am

Καμία σχέση με Mediamonkey o Ηelium .Και ναι ο Monkey κάνει όσα περιγράφεις παραπάνω(για κιτητό τηλέφωνο δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα ), επίσης κάνει save τις εικόνες του album μέσα στο μουσικό κομάτι και όχι σε ξεχωριστό φάκελο ή δίπλα απ το τραγούδι o winamp κάνει μέν save μια εικόνα αλλά οχι μέσα στο κομάτι.Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα των πόρων του υπολογιστή σου ,που ο winamp ακόμα και τώρα δεν τα πάει και τόσο καλά.Ενώ στο Monkey με δεξί κλίκ εχω πλήθος δυνατοτήτων όπως αποστολή σε λίστα αναπαραγωγής,αλλαγή Bitrate,αστραπιαίο search,αποστολή στην κυριολεξία οοπου ναναι και όλα αυτά σε ενα πανεύκολο περιβάλλον.Εδώ μιλάμε όμως για τον winamp που σιγά σιγά ( κατα την ταπεινή μου άποψη πάντα) μεταλάσεται σε windows media player,βαρύ και πολύπλοκο.Σε αυτή την έκδοση αν και έγινε λίγο πιο απλό και ευανάγνωστο το περιβάλλον εργασίας πιστεύω οτι απέχει απο αυτό που λέμε φιλικότητα και κάτι που μου παρουσίαζαν όλες οι εκδόσεις του winamp όπως και η 5.5 , δεν μου διαβάζει όλα τα Ελληνικά tags , εμφανίζει διάφορα σύμβολα.Το Uber γεγονός είναι οτι η 5.5 εμενα crashαρε σε celeron M 1.3 512Ram Greek XP SP2 και αυτό δείχνει την ποιότητα μιας δουλειάς (όταν ο Mediamonkey Beta ούτε που έχει σκεφτεί να το κάνει)

zetas125
October 20th, 2007 at 10:55 am

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Winamp, lots of crashes, αλλά και κακή διαχείριση των πόρων. Πάντως δεν μπορώ να πω, το γραφικό του περιβάλλον με κέρδισε παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο του Media Monkey.

John
October 20th, 2007 at 11:38 am

Tip: Για το skin Bento Big.
Δεν ξέρω αν το έχετε δεί αλλά όταν πάς στα preferences>Skins>Modern Skins>Current Skin>..

και πατίσετε διπλό κλικ στην οθόνη που δίχνει πλιροφορίες για το Skin εμφανίζει το παιχνόδι “Φιδάκι” αλλά αντί για μήλα τρώς “λάμα”

thanosgen
October 20th, 2007 at 12:03 pm

εμενα με τρελανε το η/υ το winamp.κολλοθσε συνεχεια και δεν επαιζε ταινιες και εβγαζε συνεχως μπλε οθονη.οταν το εβγαλα μετα διορθοθηκαν ολα.πρεπει να εχει προβλημα….

Petrakeas
October 20th, 2007 at 12:21 pm

Ότι κολλάει υπό κάποιες συνθήκες κολλάει, αλλά να σου βγάλει bluescreen δεν ξέρω… Έχεις κάποιο πρόβλημα με τους drivers σου σίγουρα. Είχα το ίδιο πρόβλημα με διάφορα προγράμματα που κάνουν cd-rip και έφταιγε ο promise SATA controller μου. Ψάξε το…

John
October 20th, 2007 at 12:51 pm

Πάντος έχω μια απορία…..αυτό νομίζο ισχύει σε όλες τις εκδόσεις του winamp…

όταν πάς στην playlist και πατίσεις δεξι κλικ εκει που βλέπεις τα file info… δέν έχει μια επιλογή για να ανοίγεις και τον περιέχοντα φάκελο του τραγουδιού μεγάλη μαλακία αυτή και πολυ σπαστικό όταν θες να ανίχξεις τον φάκέλο …

μήπως υπάρχει κάπια λύση σε αυτό ???

Petrakeas εσύ γνωρίζεις κάτι ?

Petrakeas
October 20th, 2007 at 12:56 pm

@John καταρχήν ωραίο το κόλπο με το φιδάκι! Πολύ γέλιο!
Όσο αναφορά το open folder έχει δίκιο δεν υπάρχει άμεσος τρόπος. Βέβαια στο file info δείχνει και που βρίσκεται το αρχείο, οπότε μπορείς να κάνεις paste τη διαδρομή.
Εναλλακτικά αν το αρχείο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του winamp, υπάρχει με δεξί κλικ η δυνατότητα “open folder”, αλλά από τη media library και όχι από την playlist. Σπαστικό!!!

Kevin_Jim
October 20th, 2007 at 6:02 pm

Ο καλύτερος player-Music Manager όλων των εποχών είναι ο Amarok, ΤΕΛΟΣ. Τώρα ας λέει όποιος θέλει ότι θέλει… Aπλά για την ιστορία, ο winamp δεν έχει απόλυτος τίποτα το προηγμένο… ούτε plug-ins !

Petrakeas
October 20th, 2007 at 6:06 pm

Το τι είναι καλύτερο είναι υποκειμενικό θέμα, αλλά τι εννοείς δεν έχει plugins?

ArisMartelis
October 20th, 2007 at 6:58 pm

Amarok είναι(ακόμα) μόνο για Linux(λένε οτι θα βγει και έκδοση για win amarok 2.0). Απο Plugins τα μόνα χρήσιμα είναι αυτά για Lyrics για ήχο , άααντε και κανα εφε. Και το τι είναι καλύτερο δεν είναι υποκειμενικό , με τοσα πολλά ΔΕΝ που έχει ο winamp δεν μπορεί να είναι καλύτερος απο ενα άλλο πρόγραμμα που δεν έχει τόσα πολλά ΔΕΝ.

Petrakeas
October 20th, 2007 at 7:36 pm

@ArisMartelis κάνεις λάθος. Όταν λες ότι κάτι είναι καλό ή όχι το βαθμολογείς με βάση το τι θέλεις εσύ και αυτό είναι υποκειμενικό. πχ αν θέλαμε να δούμε ποιος player έχει πιο πολλά features ίσως να κέρδιζε το amarok, αν θέλαμε τον πιο γρήγορο και εύχρηστο ίσως να κέρδιζε το winamp2.
Το winamp έχει και άλλα χρήσιμα plugins όπως έξοδο σε asio αλλά τεσπα. πχ εγώ ούτε θα καθόμουν να ασχοληθώ με το amarok με τέτοια εμφάνιση. Δεν πάει να έχει ό,τι θες. Άρα είναι υποκειμενικό.

Κ ο λόγος που το winamp είναι ο πιο δημοφιλής audio player δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητές του…

κ για να ξεκαθαρίσω αυτή είναι η άποψή μου για όλα. Δεν υπάρχει το καλύτερο λειτουργικό, ούτε η καλύτερη κονσόλα κλπ. Και στο post που γράφω καλύτερο εννοώ για μένα

ArisMartelis
October 21st, 2007 at 10:17 am

Ε ναι κατά την γνώμη μας είναι ολα πάντα.Πολλές γνώμες = πολλές επιλογές ( αρκεί να μην προέρχονται απο γιατρούς γιατί τότε υπάρχει πρόβλημα ) Ήδη αναφέραμε Winamp – Amarok – Mediamonkey – Helium όχι και λίγες επιλογές και ολες έτη φωτός καλύτερες του windows media player

Pan
October 22nd, 2007 at 6:49 am

Βάλτε Foobar2000 για όλα τα αρχεία ήχου και VLC PLAYER για όλα τα αρχεία video και θα βρείτε την υγεία σας!!! Ταχύτητα – αξιοπιστία – συμβατότητα!

Petrakeas
October 23rd, 2007 at 7:59 pm

Τελικά για να ανοίξει το winamp το folder του κομματιού που παίζει κάνεις διπλό κλικ στο album art (ή το λάμα) στο παράθυρο που λέει title,genre κλπ!