Air-powered desktop clients, βολεύουν;

Published by stelabouras in Internet, Software, Tech

air_appicon 

Ανακαλύπτοντας πρόσφατα το FreshAIRapps αποφάσισα να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στους AIR clients, δεδομένου ότι είχα σταματήσει εδώ και καιρό να τους χρησιμοποιώ για λόγους χρηστικότητας που θα αναφέρω παρακάτω.

Δύο μέρες μετά την φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλα κάνοντας χρήση του ReadAIR, ενός desktop client για το Google Reader, ξαναγύρισα πίσω στο γνωστό interface της Google, με την γνώμη μου για τα AIR applications να μην έχει αλλάξει.

Το θέμα με τα AIR applications είναι πως δεν λειτουργούν όπως θα περίμενε κάποιος να λειτουργούν, δεν έχουν πολλές φορές το usability των αντίστοιχων native εφαρμογών και δεν διαθέτουν unified σύστημα για notifications.

Όσον αφορά το γενικό σύστημα ειδοποιήσεων (βλέπε Growl σε MacOSX), πιστεύω πως πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό feature που πρέπει να εμπεριέχουν όλοι οι desktop clients του χώρου. Δοκιμάζοντας 5 διαφορετικούς friendfeed / twitter AIR clients ταυτόχρονα (Pownce, Twhirl, Snitter, Alert Thingy, MySocial 24×7), παρατήρησα πως κάθε εφαρμογή έχει το δικό της σύστημα για notifications, με αποτέλεσμα να μην ήξερα κάθε λεπτό από ποια γωνία θα ξεφύτρωνε το επόμενο window!

Το portability των AIR applications από πλατφόρμα σε πλατφόρμα είναι το πιο δυνατό σημείο του συστήματος της Adobe και ίσως είναι άδικο να κατηγορείται το ίδιο το σύστημα για παρατυπίες των developers σχετικά με το usability των εφαρμογών, παρόλα αυτά πιστεύω πως μια γενικευμένη λύση στον τομέα των ειδοποιήσεων ή η υποστήριξη ήδη έτοιμων (Growl) είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις επόμενες εκδόσεις του Adobe AIR.

Comments (1)

HitMan
May 15th, 2008 at 8:59 pm

Well said… Μία δύο εφαρμογές έχω ξεχωρίσει κι εγώ μέχρι στιγμής αν και η μόνη την οποία χρησιμοποιώ καθημερινά είναι το twhirl!

Προσωπικά βλέπω τεράστιο potential στο Adobe AIR, θα πάρει μεγάλο μερίδιο από RIA ;)
Και βλέπω μέσα στον χρόνο να κάνουν την εμφάνιση τους μερικές καινοτόμες/πραγματικά χρήσιμες εφαρμογές!