Tineye, η μηχανή αναζήτησης εικόνων που όλοι περιμέναμε;

Published by stelabouras in Internet

tineye 

Όταν ακούμε συνήθως τον όρο “αναζήτηση εικόνων στο web“, το μυαλό μας πηγαίνει σε τεχνικές εξαγωγής πληροφορίας γύρω από την περιοχή που βρίσκεται η εικόνα σε μια σελίδα, ή των metadata που η ίδια περιέχει και αυτό γιατί η τεχνική του image και pattern recognition ακούγεται χρονοβόρα.

Από ότι φαίνεται, μια μηχανή αναζήτησης, που ακούει στο όνομα TinEye, αποφάσισε να διαφέρει και να παρέχει πραγματική ανάλυση στην πληροφορία που φέρει μια εικόνα, μέσα από αλγορίθμους pattern recognition.

Η TinEye, έχοντας κάνει index 486,637,255 εικόνες από το web, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ανεβάσει την δική του εικόνα, ή να πληκτρολογήσει το link μιας εικόνας που φιλοξενείται κάπου αλλού, αναζητώντας στην συνέχεια παρόμοιες φωτογραφίες με αυτή που εισήγαγε.

Η όλη διαδικασία γίνεται αρκετά γρήγορα και εύκολα, παρέχοντας το extra χαρακτηριστικό της σύγκρισης των αποτελεσμάτων με την αρχική εικόνα-ερώτημα.

Η τεχνική της TinEye φαίνεται ενδιαφέρουσα, παρόλα αυτά θα αρκετά χρήσιμη η δυνατότητα αναζήτησης όρων σε εικόνες όπως για παράδειγμα “mona liza”. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί την αναγνώριση των αντικειμένων σε μια εικόνα που είναι μια ακόμη “σπαζοκεφαλιά”!

Comments (4)

Διαλεκτή
June 20th, 2008 at 9:46 pm

Πολύ ενδιαφέρον, μόλις ενεργοποίθηκε το beta sneak peak μου.
Δοκίμασα με μια εικόνα του Chopin, που πράγματι μου βρήκε σε διάφορες εκδόσεις (χρωμάτων, crop, μεγέθους), αλλά δεν έκανε το ίδιο με την απλή εικόνα ενός βιολιού!

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ενδιαφέρον, μου άρεσαν πολύ και τα cool searches του :)

fractalbit
June 21st, 2008 at 6:36 am

Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Γράφτηκα και περιμένω με ενυπομονησία το invite μου!

John
June 21st, 2008 at 10:22 pm

Μόλις το δοκίμασα και γώ αλλά με 0νικά αποτελέσματα
χμμ
Εκτός απο ελάχιστες ΠΟΛΥ ελάχιστες περιπτώσεις
δεν νομίζω τελικά να είναι “η μηχανή αναζήτησης εικόνων που όλοι περιμέναμε”

fractalbit
June 22nd, 2008 at 8:53 am

Κι εγώ το δοκίμασα τελικά χωρία αποτέλεσμα. Διαφωνώ όμως με τον John, απλά πρέπει να γίνουν index πολύ περισσότερες εικόνες ώστε να γίνει αποτελεσματικό. Η ημηχανή φαίνεται αρκετά καλή και σίγουρα είναι ένα βήμα προς τα μπρος και κάτι που λείπει από την αναζήτηση εικόνων.